icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Valt cybercrime onder de inboedelverzekering?

Cybercrime is een snel groeiende vorm van criminaliteit. Een aantal inboedelverzekeraars biedt dekking tegen cybercrime aan. Er zijn ook speciale cybercrimeverzekeringen. 
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:26 februari 2024

Internetcriminaliteit

Dekking tegen cybercrime

De meeste inboedelverzekeringen hebben geen dekking tegen cybercrime. ANWB en Unigarant bieden een aanvullende verzekering. Ansvaridea, a.s.r, ASN, Nationale-Nederlanden, Univé en Vereniging Eigen Huis dekken schade door cybercrime altijd. 

De ene inboedelverzekering dekt meer dan de andere. Zo dekt de ene identiteitsfraude en de andere fraude bij webshopaankopen. 

Het maximale verzekerde bedrag verschilt per verzekeraar.

Inboedelverzekering Maximale verzekerde bedrag voor cybercrime
a.s.r. €7.500
AnsvarIdea €2.500
ANWB  €2.000
ASN €7.500
Nationale-Nederlanden €5.000
Unigarant  €2.000
Univé €2.000
Vereniging Eigen Huis €5.000

Cyberverzekering

De meeste inboedelverzekeringen bieden geen dekking tegen cybercrime. Heeft je inboedelverzekering geen cyberdekking, maar wil je je hiervoor wel verzekeren? Kies dan voor een cyberverzekering. Er zijn verschillende aanbieders. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Allianz Cyberverzekering, Turien & Co CyberCare P-polis of United Insurance CyberProtect. 

Cyberverzekeringen hebben verschillende dekkingen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • 24/7 hulpverlening.
  • Hulp bij herstel van data en foto's.
  • Losgeld bij cyberafpersing.
  • Identiteitsfraude.
  • Aankopen via een webshop.
  • Fraude met betaalmiddelen.
  • Psychologische hulp.

Er zijn ook andere vormen van cyberhulp. Bij ANWB en Unigarant kan je een Cyber APK bestellen. Dit is een samenwerking met Studentaanhuis. Je kunt kiezen voor een afspraak thuis of op afstand. Bij deze afspraak wordt je computer of laptop bekeken door een IT-specialist. 

Uitsluitingen

Cyberverzekeringen vergoeden alleen schade die jij of je gezinsleden als particulier lopen. Ze vergoeden geen schade die ontstaat als je thuiswerkt. Ook vergoeden ze geen schade door bijvoorbeeld opzet. Om geld terug te krijgen van een verzekeraar moet je voldoen aan soms strenge beveligingseisen. Als dat niet zo is, kan het zijn dat je geen geld terugkrijgt.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.