icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autoschade na een ongeval of aanrijding

Na een ongeluk met de auto is het belangrijk om bewijs te verzamelen over wat er is gebeurd en wie schuld heeft. Is de ander schuldig, dan kun je de schade tegenwoordig bij je eigen verzekeraar claimen. Bij een aanrijding met een fietser, voetganger of kind ben je als automobilist vaak aansprakelijk.
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 4 november 2021

Schade en aansprakelijke tegenpartij

Bij een ongeval met bijvoorbeeld een andere auto of motor spreek je over 'tweezijdige schade'.

Is een tegenpartij ook of juist helemaal aansprakelijk voor het ongeval? Dan kun je je eigen verzekeraar inschakelen voor de materiële schade aan je auto door een ander motorvoertuig (directe schadeafhandeling). Is er een discussie over wie er verantwoordelijk en dus aanprakelijk is, dan voer je die met je eigen verzekeraar.

Directe schadeafhandeling via eigen verzekeraar

Bij directe schadeafhandeling gaat het om materiële schade en niet om bijvoorbeeld letselschade. Het voordeel van deze zogenoemde directe schadeafhandeling is dat je niet meer hoeft uit te zoeken wie de aansprakelijke verzekeraar is. Ook hoef je niet zelf in gesprek met de andere partij.  

Schadeafwikkeling

De afwikkeling van de schade gaat daardoor sneller. De verzekeraars regelen dit met elkaar. Vul wel het schadeformulier nog steeds zo compleet mogelijk in. Zodat de situatie duidelijk is en ook hoe het ongeval is gebeurd.  

Ben je niet tevreden over de schadeafwikkeling en dienstverlening? Dan kun je klagen bij de eigen verzekeraar of eventueel overstappen.

Lees meer over directe schadeafhandeling op de website van het Verbond van Verzekeraars. 

Tegenpartij zelf aansprakelijk stellen

Je kunt de verzekeraar van de tegenpartij ook zelf aanspreken voor de schade, zoals bij letselschade. Dit kan via een schadeformulier, digitaal via de app of op mobielschademelden.nl. Alle 'redelijke' kosten kun je op de aansprakelijke partij verhalen, ook de kosten voor juridische bijstand. Heb je een allrisk-autoverzekering en ben je dus volledig casco verzekerd? Dan verhaalt je verzekeraar de schade bij de tegenpartij. Je hoeft dan verder niets te doen. 

Tegenpartij werkt niet mee

Wat als de tegenpartij niet meewerkt? Wanneer de tegenpartij (mede)schuldig is, kun je zijn verzekeraar zelf aanspreken voor de schade. Je kunt de verzekeringsgegevens van andere partijen opvragen bij de RDW. Dit kost €4,60. Stuur voor de verzekeringsgegevens een e-mail naar IV@rdw.nl.

Bij geruzie over de schade kun je ook je eventuele rechtsbijstandverzekeraar of tussenpersoon inschakelen.

Tips bij schade door een ander

  • Verzamel altijd bewijs na een schade, zoals getuigenverklaringen, bonnetjes en beeldmateriaal (foto's). Kijk voor een stappenplan op de website van de ANWB.
  • Meld de schade bij je eigen autoverzekeraar. Vul het schadeformulier zo nauwkeurig mogelijk in. Geef het duidelijk aan als je het niet eens bent met de tegenpartij.
  • Wil je de schade onderling regelen met de tegenpartij? Dus zonder verzekeraars? Zet dan op papier hoe hoog de schade is, geef aan dat het om een 'finale kwijting' gaat en onderteken beiden. Hierna kun je niets meer van elkaar terugvragen.
  • Ben je het niet eens met de schadevergoeding? Schakel dan je rechtsbijstandverzekeraar in. Heb je die niet, maak dan zelf bezwaar en eis een duidelijke uitleg van de vergoeding.

Autoschade door onbekende dader

Is de schade veroorzaakt door een onverzekerde of door een onbekende tegenpartij? Klop dan aan bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Controleer wel eerst of je aan de voorwaarden voldoet. Is de dader niet bekend dan geldt een eigen risico van €250.

Schade buiten eigen schuld

Sommige schades zijn bijna niet te voorkomen, zoals een sterretje in je ruit door een steenslag of stormschade. Of wat denk je bijvoorbeeld van een aanrijding met een dier. Je kunt je tegen deze schade verzekeren met beperkt casco en een allrisk-verzekering.

Schade die je zelf veroorzaakt

Heb je de schade zelf veroorzaakt, dan gaat het om schuldschade. Je kunt deze schade op een allrisk-polis claimen. Bijvoorbeeld als je ergens tegenaan rijdt of schade maakt met een aanhanger, zogenoemde eenzijdige schade. Een claim heeft wel gevolgen voor je premiekorting en schadevrije jaren.

Met een zogenoemde bonus- of no-claimbeschermer kun je per jaar 1 schade claimen zonder gevolgen voor je premie. Maar je verliest wel schadevrije jaren. Meestal 5 jaar. Dat merk je pas bij de overstap naar een andere verzekeraar. Vraag de verzekeraar (of tussenpersoon) dus altijd naar de gevolgen voor de premie, voor de jaren na een claim.

Wil je schadeberekening zien, dan moet de verzekeraar dit op verzoek geven. Dit kan helpen bij het besluit om de schade te claimen of zelf te betalen.

Claimen en eigen risico

Een claim op de autoverzekering kan je soms wel honderden euro's eigen risico kosten. Dit bedrag is lager of vervalt als het herstelbedrijf dat de schade afhandelt bij de verzekeraar is aangesloten. En sommige polissen keren niets uit als de schade wordt hersteld door een andere garage. 

Tips bij claimen van schade

  • Meld meerdere schades met dezelfde oorzaak in 1 keer.
  • Controleer vóór een claim, bij je verzekeraar wat de gevolgen zijn voor je premie én schadevrije jaren.
  • Bedenk dat het verlies van schadevrije jaren bij een overstap voor een hogere premie kan zorgen.
  • Bij een flinke stijging van de premie kun je de schade toch nog zelf betalen. Vaak kan dit nog tot 12 maanden daarna. De premie en schadevrije jaren worden dan hersteld.

Beide schuldig aan autoschade

Heb je een schade zelf veroorzaakt of ben je medeschuldig, dan zal de tegenpartij je aansprakelijk willen stellen. De kosten kunnen hoog zijn, maar daarvoor ben je verzekerd via je verplichte WA-verzekering. Jouw verzekeraar keert dan een bedrag uit aan de tegenpartij.

Als 2 automobilisten allebei een bijzondere manoeuvre uitvoeren en botsen, wordt de schade vaak ook gedeeld. Denk bijvoorbeeld aan een botsing op de parkeerplaats, als je allebei een parkeervak uitrijdt.

Zijn de kosten niet bijzonder hoog, dan kun je de schade beter niet claimen, maar zelf betalen. Anders vervalt de no-claimkorting helemaal, ook al ben je misschien maar voor een deel (50%) aansprakelijk.

Vervangende auto bij autoschade

Je krijgt vaak een vervangende auto van je verzekeraar als je de auto laat repareren bij een aangesloten schadeherstelbedrijf. Dit hangt wel af van de dekking van je autoverzekering. Ga je naar een herstelbedrijf waarmee je autoverzekeraar geen contract heeft? Dan heb je vaak geen recht op een vervangende auto.

Ongeval met fietsers en voetgangers

Bestuurders van motorvoertuigen, zoals auto’s en brommers, zijn meestal aansprakelijk bij een aanrijding met een fietser of voetganger. Ook als deze 'zwakke verkeersdeelnemers' zich niet goed houden aan de verkeersregels.

Bij fietsers en voetgangers tot 14 jaar ben je als automobilist vaak voor 100% aansprakelijk. Zijn deze verkeersdeelnemers boven de 14 jaar, dan ben je voor minimaal 50% aansprakelijk. Alleen bij  overmacht, kan de bestuurder van een motorrijtuig niet aansprakelijk worden gesteld. Maar dat komt bijna nooit voor. 

No-blame-no-claimregeling

Kun je als automobilist aantonen dat je niets fout hebt gedaan bij de aanrijding met een fietser of voetganger, dan geldt de no-blame-no-claimregeling. Je valt dan niet terug op de bonus-malusladder en verliest geen no-claimkorting en schadevrije jaren. Vanaf 2016 geldt de no-blame-no-claimregeling voor alle maatschappijen die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars

Autoschade door jou als fietser

Veroorzaak je als fietser of voetganger schade aan een motorrijtuig? In de meeste gevallen wordt de schade vergoed als je een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) hebt. Schade die je aan een eigen of geleend motorrijtuig maakt, is meestal uitgesloten.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.