icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Auto overschrijven: hoe regel je het?

Wanneer een auto wisselt van eigenaar moet deze officieel worden overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar. Hoe regel je dit en welke documenten heb je nodig?
Annet van den Berg 700x700

Annet van den Berg   Expert autoverzekeringenBijgewerkt op:2 december 2024

Auto overschrijven

Auto overschrijven: dit heb je nodig

De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) beheert het kentekenregister. Voor het overschrijven van een auto in het register heb je deze documenten nodig:

  • (Geldig) legitimatiebewijs van de koper
  • Kentekenbewijs (kentekencard)
  • Tenaamstellingscode (9 cijfers)

Wanneer je nog een oud papieren kentekenbewijs van voor 2014 hebt dan heb je 3 delen nodig voor het overschrijven:

  • Voertuigenbewijs (Deel IA)
  • Tenaamstellingsbewijs (Deel IB)
  • Overschrijvingsbewijs (Deel II)

Wanneer je één van de documenten kwijt bent dan kun je deze opnieuw aanvragen. 

Waar kun je de auto overschrijven?

Als je een nieuwe auto koopt of inruilt bij een dealer dan schrijft die de auto meestal over. Koop je een auto bij een particulier dan moet je zelf de overschrijving regelen. Dat kan bij 1 van de 16 RDW-keuringstations. Ook kun je naar de RDW-locaties met service-balie in Veendam en Zoetermeer. De kosten voor het overschrijven bedragen €12,50. Pas nadat de RDW de betaling heeft verwerkt, wordt de auto overgeschreven. Soms duurt dit enkele uren. 

Online overschrijven

Wanneer je een kentekencard (op creditcardformaat) hebt dan kun je de auto ook online overschrijven. Hiervoor heb je naast de kentekencard een tenaamstellingscode nodig en de DigiD-app met ID-check. Het online overschrijven kan via de website van de RDW.

Vrijwaringsbewijs

Wanneer de auto is overgeschreven ontvangt de koper een vrijwaringsbewijs. Dit bewijs is voor de verkoper. Hiermee kan hij aantonen dat hij niet meer verantwoordelijk is voor de auto. De verkoper hoeft dan ook niet meer te zorgen voor de verzekering, APK-keuring en de wegenbelasting.

Autoverzekering is verplicht

Zodra je een nieuwe auto hebt overgeschreven staat hij op je naam en ontvang je het kentekenbewijs per post. Je mag tot 14 dagen rijden zonder kentekenbewijs. Op het moment dat de auto is overgeschreven, ben je verplicht om deze te verzekeren. Met behulp van onze vergelijker ontdek je snel welke verzekeraar voor jou het voordeligste is en de beste voorwaarden heeft.