icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Europees schadeformulier voor je auto

Het Europees schadeformulier gebruik je na een ongeluk of aanrijding. Met dit formulier bepaalt de verzekeraar wie schuldig is en wat de schade is. Wij zetten de meestgestelde vragen op een rij. Ook geven we tips voor het invullen van het formulier. 
 
Annet van den Berg 700x700

Annet van den Berg   Expert autoverzekeringenBijgewerkt op:22 november 2024

Schadeformulier invullen 2024

Wat is het Europees schadeformulier?

Met het Europees schadeformulier geef je schade na een aanrijding door aan de verzekeraar. Dit formulier wordt ook wel het aanrijdingsformulier genoemd. In heel Europa wordt hetzelfde formulier gebruikt. Aan de hand van dit aanrijdingsformulier bepaalt de verzekeraar wie schuldig is bij een ongeval. En wat de schade is. Let er daarom op dat je het autoschadeformulier zo goed en volledig mogelijk invult. 

Hoe kom ik aan een autoschadeformulier?

Als je een autoverzekering afsluit ontvang je een schadeformulier per post of digitaal. In het laatste geval kun je dit zelf printen. Bewaar het formulier in je auto, zodat je hem altijd bij de hand hebt. 

Heb je geen autoschadeformulier (meer)? Dan kun je een nieuw Europees schadeformulier voor je auto aanvragen bij je autoverzekeraar. Ook kun je het formulier downloaden op de website van je verzekeraar.

Europees schadeformulier downloaden

Kun je online een schadeformulier invullen? 

Je kunt ook online schade melden. Dat kan eenvoudig via de app Mobielschademelden of via de website mobielschademelden.nl. Zorg dat jullie de schademelding allebei digitaal ondertekenen. Je kunt ook direct foto’s maken met bijvoorbeeld je telefoon en deze gemakkelijk uploaden. Gaat het om een ongeval met een voertuig met een kenteken? Dan wordt de melding direct doorgestuurd naar de verzekeraar.  

Let op! Online schade melden kan niet altijd. Bijvoorbeeld bij een kettingbotsing of een aanrijding in het buitenland met een buitenlands voertuig. Op de website van Mobielschademelden.nl kun je de meestgestelde vragen lezen. 

De app kun je downloaden via de App Store of Google Play

Hoe vul je het Europees schadeformulier in? 

Na een ongeval vul je samen met de tegenpartij de voorkant van het schadeformulier in. Dit zijn 14 vragen die ingaan op de schade. En de gegevens van de bestuurder, het voertuig en de verzekeraar. Ook de toedracht en een situatieschets zijn een onderdeel. Vul dit deel zo volledig mogelijk in. De achterkant van het formulier vul je later thuis in.

Let op! Beide partijen hebben een ingevuld autoschadeformulier nodig om naar de verzekeraar op te sturen. Heb je een schadeformulier van de verzekeraar ontvangen? Dan zit er achter het schadeformulier een doordruk. De gegevens die je invult staan dan direct op het tweede formulier. Heb je het schadeformulier zelf geprint? Maak dan een foto van het ingevulde autoschadeformulier.

Tips invullen schadeformulier

We zetten een aantal handige tips voor je op een rij voor het invullen van het Europees schadeformulier.