icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer nieuws

Meer nieuws

Meer nieuws

Test autoverzekeringen

Vuurwerkschade: welke verzekering dekt wat?

Nieuws|Jaarlijks zorgt vuurwerk voor meer dan 10 miljoen aan schade aan woningen en auto’s. Bekijk vooraf wat jouw verzekering vergoedt.

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:27 december 2017

vuurwerkschade

Vooral bij droog weer kan het schadebedrag flink oplopen. Krijg je te maken met schade door vuurwerk(vandalisme), bekijk dan bij welke verzekering je kunt aankloppen. De Consumentenbond zet het voor je op een rij.

Woning en spullen

De opstalverzekering dekt schade aan de woning als gevolg van brand en ontploffing, maar ook bijvoorbeeld smelt- en schroeischade door vuurwerk. Schade aan spullen is verzekerd op de inboedelverzekering. Een gaatje in je jas door vuurwerk valt hier ook onder.

Autoschade

Bij een volledig casco (allrisk) of beperkt casco autoverzekering is brandschade door vuurwerk gedekt. Claim je autoschade door moedwillig aangestoken brand (vandalisme), dan kan dit gevolgen hebben voor je premiekorting en schadevrije jaren: dit verschilt per autoverzekering. Bij andere schade door (vuurwerk)vandalisme, zoals een rotje in de uitlaat, kun je alleen claimen met een allriskpolis. Dit gaat altijd ten koste van je schadevrije jaren en no-claimkorting. 

‘Eigen schuld’ schade

Wie zelf schade veroorzaakt bij het afsteken van vuurwerk, kan een beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Ook opzettelijke schade door kinderen tot 14 jaar is daarop gedekt. De zorgverzekering vergoedt, met uitzondering van het eigen risico, alle medisch noodzakelijke zorg. Bij blijvend letsel, invaliditeit of overlijden keert een ongevallenverzekering een vast bedrag uit. Dit kan sterk verschillen per verzekeraar.

Tips: schade voorkomen

Discussieer mee

Is vuurwerk voor jou een knaller of domper? Discussier mee via het forum van de Consumentenbond.