icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Vuurwerkschade: wat dekt je verzekering?

Vuurwerk zorgt jaarlijks voor meer dan 10 miljoen aan schade aan woningen en auto’s. Bekijk wat jouw verzekering vergoedt.

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:21 december 2018

vuurwerkschade

De schade aan particuliere woningen en auto's was tijdens de jaarwisseling 2018/2019 naar schatting 15 tot 20 miljoen euro. Autobranden en een recordaantal meldingen van woningbranden spelen hierbij mee.

Vooral bij zacht en droog weer kan het schadebedrag flink oplopen. Krijg je te maken met schade door vuurwerk (vandalisme), bekijk dan bij welke verzekering je kunt aankloppen.

Woning en spullen

De opstalverzekering dekt schade aan de woning als gevolg van brand en ontploffing, maar ook bijvoorbeeld smelt- en schroeischade door vuurwerk. Schade aan spullen is verzekerd op de inboedelverzekering. Een gaatje in je jas door vuurwerk valt hier ook onder.

Autoschade

Bij een volledig casco (allrisk) of beperkt casco autoverzekering is brandschade door vuurwerk gedekt. Claim je autoschade door moedwillig aangestoken brand (vandalisme), dan kan dit gevolgen hebben voor je premiekorting en schadevrije jaren: dit verschilt per autoverzekering. Bij andere schade door (vuurwerk)vandalisme, zoals een rotje in de uitlaat, kun je alleen claimen met een allriskpolis. Dit gaat altijd ten koste van je schadevrije jaren en no-claimkorting. 

‘Eigen schuld’ schade

Wie zelf schade veroorzaakt bij het afsteken van vuurwerk, kan een beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Ook opzettelijke schade door kinderen tot 14 jaar is daarop gedekt. De zorgverzekering vergoedt, met uitzondering van het eigen risico, alle medisch noodzakelijke zorg. Bij blijvend letsel, invaliditeit of overlijden keert een ongevallenverzekering een vast bedrag uit. Dit kan sterk verschillen per verzekeraar.

Vuurwerkschade voorkomen

Deze oudejaarstips helpen vuurwerkschade te voorkomen:

  • Zet afvalcontainers binnen of doe ze op slot.
  • Maak de brievenbus dicht.
  • Leg blusmateriaal klaar, zoals blusdekens en een brandblusser.
  • Zet de auto binnen of op een afgesloten terrein.
  • Zorg voor een vuurwerkbril, zeker voor kinderen (bijvoorbeeld gratis af te halen bij Pearle).
  • Meld schade zo snel mogelijk bij de verzekeraar of tussenpersoon. Is de schade veroorzaakt door roekeloos gedrag van anderen, doe dan ook aangifte bij de politie.

Andere schade tijdens feestdagen