! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vuurwerkschade: wat dekt je verzekering?

Bij welke verzekering kun je aankloppen bij schade door vuurwerk en vandalisme?

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:24 december 2020

Vuurwerk algemeen

De vuurwerkschade aan particuliere woningen en auto's tijdens de jaarwisseling is jaarlijks zo'n 10 tot 15 miljoen euro. Voor de jaarwisseling van 2020 naar 2021 is er een vuurwerkverbod. De reden is dat de druk op ziekenhuizen, huisartsenposten en handhavers door corona heel hoog is. Klein vuurwerk, zoals sterretjes en knetterballen, mag wel.

Het kan dat je ondanks de maatregelen toch te maken krijgt met schade door vuurwerk of vandalisme. Bij welke verzekering kun je dan aankloppen? We zetten de opties op een rij.

Woning en spullen

De opstalverzekering dekt schade aan je woning als gevolg van brand en ontploffing, maar ook bijvoorbeeld smelt- en schroeischade door vuurwerk. Schade aan spullen is verzekerd op de inboedelverzekering. Een gaatje in je jas door vuurwerk valt hier ook onder.

Veel schade tijdens de jaarwisseling wordt veroorzakt door vandalisme. Gaat het om schade aan de woning, dan is dit meestal gedekt op de opstalverzekering. Verschillende verzekeraars vergoeden alleen als het gaat om schade na het binnendringen van de woning.

Vandalismeschade aan je spullen zónder dat iemand je huis binnendringt is slechts bij de helft van de (allrisk) inboedelverzekeringen gedekt. 

De beste woonverzekering voor jou

Vind de inboedelverzekering én opstalverzekering die het beste bij je past. Sommige polissen kun je direct afsluiten.

Vergelijk woonverzekeringen

Artikel_sharingpolis

Letsel door vuurwerk

De zorgverzekering vergoedt, met uitzondering van het eigen risico, alle medisch noodzakelijke zorg. Bij blijvend letsel, invaliditeit of overlijden keert een ongevallenverzekering een vast bedrag uit. Dit bedrag kan sterk verschillen per verzekeraar.

Is iemand verantwoordelijk voor het letsel - bijvoorbeeld door onzorgvuldig om te gaan met het vuurwerk - dan heb je mogelijk recht op smartengeld.

Schade aan anderen

Veroorzaak je schade aan anderen bij het afsteken van vuurwerk, dan kun je voor een vergoeding beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Ook opzettelijke veroorzaakte schade door kinderen tot 14 jaar heb je daarmee gedekt.

Schade door illegaal vuurwerk

Heb je illegaal vuurwerk of steek je het af, dan riskeer je een straf. Verzekeraars vergoeden schade door illegaal vuurwerk vaak niet. Het afsteken ervan valt onder 'roekeloos gedrag' en is vaak uitgesloten in de voorwaarden. 

Zo kan de inboedelverzekering een claim afwijzen voor woningschade door afgestoken illegaal vuurwerk door een gezinslid. Gaat het om de woning van de buren, dan keert de aansprakelijkheidsverzekeraar (AVP) mogelijk eveneens niet uit.

Brandschade aan de auto  

Bij een volledig casco (allrisk) of beperkt casco autoverzekering is brandschade door vuurwerk gedekt. Claim je autoschade door moedwillig aangestoken brand (vandalisme), dan kan dit gevolgen hebben voor je premiekorting en schadevrije jaren. Dit verschilt per autoverzekering. Met alleen een WA-autoverzekering komt de schade voor eigen rekening.

Auto en andere vuurwerkschade

Schade door (vuurwerk)vandalisme - zoals een vuurpijl in de uitlaat - kun je alleen claimen met een allriskpolis. Dit gaat altijd ten koste van je schadevrije jaren en no-claimkorting.

Raakt je auto dus beschadigd door (illegaal) vuurwerk en heb je alleen een WA-autoverzekering? Dan draai je zelf voor de schade op, net als bij andere autoschade door vandalisme. Of je moet de dader alsnog kunnen achterhalen. 

De beste autoverzekering voor jou

Vergelijk snel en simpel premies en voorwaarden van autoverzekeringen. Ontdek direct welke polis én dekking het beste bij jou en je auto passen.

Vergelijk autoverzekeringen

autoverzekering-vergelijker-tablet

Voorkom vuurwerkschade 

  • Zet afvalcontainers binnen of doe ze op slot.
  • Plak de brievenbus dicht.
  • Leg blusmateriaal klaar, zoals blusdekens en een brandblusser.
  • Zet de auto binnen of op een afgesloten terrein.
  • Zorg voor een vuurwerkbril, zeker voor kinderen.
  • Meld schade zo snel mogelijk bij de verzekeraar of eventuele tussenpersoon.
  • Doe aangifte bij de politie bij vandalisme.

Andere schade tijdens feestdagen

 

Lees ook: