! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Reisverzekeringen: wat zijn de verschillen?

Reisverzekeringen verschillen sterk in prijs, voorwaarden, eigen risico, bestemming of dekkingsgebied en dekking. Wij zetten de verschillen voor je op een rij. Zodat je weet waar je op kunt letten. 
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 29 juni 2021

Prijsverschillen

De premies voor reisverzekeringen lopen behoorlijk uiteen: van ongeveer €20 tot ruim €130 per jaar. Belangrijkste redenen zijn de samenstelling van de verzekering en de hoogte van de maximum bagagevergoedingen.

Bij sommige verzekeringen is alles standaard inbegrepen. Ook voor onderdelen die je misschien niet nodig hebt betaal je. Denk aan werelddekking of wintersport. Andere verzekeringen zijn juist helemaal uitgekleed en op maat te maken. Vaak biedt een verzekeraar meerdere verzekeringen aan. De verschillen zitten dan meestal in:

  • het dekkingsgebied
  • de maximale vakantieduur
  • hoogte van het eigen risico
  • hoogte van de maximumvergoedingen voor bagage

Een andere factor die van invloed is op de premie is de grootte van je gezin. Gebruik onze vergelijker voor een snelle premieberekening op maat.

Voorwaarden

Snel door de polisvoorwaarden. Waar moet je op letten?

  • Sluit de verzekerde gezinssamenstelling aan bij je eigen gezinssamenstelling? Deze vraag is relevant bij bijvoorbeeld meerderjarige thuiswonende kinderen. Tot welke leeftijd zijn ze meeverzekerd?
  • Hoe is de verzekering opgebouwd? Is er een uitgebreide basisdekking met een paar optionele dekkingsmogelijkheden. Of bestaat de verzekering juist uit losse onderdelen? In het laatste geval: zijn de juiste dekkingen 'aan- en uitgezet'?
  • Hoe lang kan ik aaneengesloten op reis? Ga je korter dan 45 dagen weg, dan zit je overal goed.
  • Is er een maximumvergoeding voor de kosten als gevolg van opsporings-, bergings- en reddingsacties? Kies in dat geval voor een (vrijwel) onbeperkte dekking.

Eigen risico

Het eigen risico is iets om rekening mee te houden. In geval van schade betaal je een deel zelf. Normaal gesproken staat daar een lagere premie tegenover. Met name bij de bagagedekking komt een eigen risico regelmatig voor. Dat ligt in die gevallen tussen de €50 en €100.

Soms kun je vrijwillig een hoger of lager eigen risico kiezen. Bij de vergoeding van medische kosten geldt er meestal geen eigen risico, maar er zijn uitzonderingen. In die gevallen ligt het eigen risico tussen de €50 en €100.

Bestemming of dekkingsgebied

Er bestaan 2 varianten:

  • Europadekking
  • Werelddekking

Maar ook buiten Europa heb je niet altijd werelddekking nodig. Dit verschilt per verzekeraar.

De vuistregel is dat onder de Europadekking, naast alle Europese landen, ook een aantal bekende eilandgroepen valt. Denk aan de Canarische Eilanden, Madeira en de Azoren. Ook geldt de Europadekking vrijwel altijd voor de landen grenzend aan de Middellandse Zee. Bijvoorbeeld Marokko, Tunesië, Egypte en Israël. 

Dekking

Welke onderdelen kun je verzekeren en wat is het nut van deze dekking? Denk aan: