icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Reisverzekeringen: wat zijn de verschillen?

Reisverzekeringen verschillen sterk in prijs, voorwaarden, eigen risico, bestemming of dekkingsgebied en dekking. Wij zetten de verschillen voor je op een rij. Zodat je weet waar je op kunt letten. 
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert reisverzekeringenBijgewerkt op:15 juni 2023

bespaartip reisverzekering - vergelijken

Prijsverschillen

De premies voor reisverzekeringen lopen behoorlijk uiteen. Belangrijkste redenen voor de hoogte van de premie zijn de samenstelling van de verzekering en de hoogte van de maximum bagagevergoedingen.

Bij sommige verzekeringen is alles standaard inbegrepen. Ook voor onderdelen die je misschien niet nodig hebt betaal je. Denk aan werelddekking of wintersport. Andere verzekeringen zijn juist helemaal uitgebreid en op maat te maken. Vaak biedt een verzekeraar meerdere verzekeringen aan. De verschillen zitten dan meestal in:

  • het dekkingsgebied
  • de maximale vakantieduur
  • hoogte van het eigen risico
  • hoogte van de maximumvergoedingen voor bagage

Een andere factor die van invloed is op de premie is de grootte van je gezin. Gebruik onze vergelijker voor een snelle premieberekening op maat.

Voorwaarden

Snel door de polisvoorwaarden. Waar moet je op letten?

  • Sluit de verzekerde gezinssamenstelling aan bij je eigen gezinssamenstelling? Deze vraag is belangrijk bij bijvoorbeeld meerderjarige thuiswonende kinderen. Tot welke leeftijd zijn ze meeverzekerd?
  • Hoe is de verzekering opgebouwd? Is er een uitgebreide basisdekking met een paar optionele dekkingsmogelijkheden. Of bestaat de verzekering juist uit losse onderdelen? In het laatste geval: zijn de juiste dekkingen 'aan- en uitgezet'?
  • Hoe lang kan ik aaneengesloten op reis? Ga je korter dan 45 dagen weg, dan zit je overal goed.
  • Is er een maximumvergoeding voor de kosten als gevolg van opsporings-, bergings- en reddingsacties? Kies in dat geval voor een (vrijwel) onbeperkte dekking.

Opzegtermijn

Weet je nog niet hoe vaak en waarheen je gaat reizen komend jaar? Denk dan aan een kortlopende reisverzekering en zeg je doorlopende reisverzekering op. Soms geldt er wel een maand opzegtermijn.

Eigen risico

Het eigen risico is iets om rekening mee te houden. Bij schade betaal je een deel zelf. Normaal gesproken staat daar een lagere premie tegenover. Vooral bij de bagagedekking komt een eigen risico vaak voor. Dat ligt in die gevallen tussen de €50 en €100.

Soms kun je vrijwillig een hoger of lager eigen risico kiezen. Bij de vergoeding van medische kosten geldt er meestal geen eigen risico, maar er zijn uitzonderingen. In die gevallen ligt het eigen risico tussen de €50 en €100.

Bestemming of dekkingsgebied

Er bestaan 2 varianten:

  • Europadekking
  • Werelddekking

Maar ook buiten Europa heb je niet altijd werelddekking nodig. Dit verschilt per verzekeraar.

De vuistregel is dat onder de Europadekking, naast alle Europese landen, ook een aantal bekende eilandgroepen valt. Denk aan de Canarische Eilanden, Madeira en de Azoren. Ook geldt de Europadekking vrijwel altijd voor de landen grenzend aan de Middellandse Zee. Bijvoorbeeld Marokko, Tunesië, Egypte en Israël. 

Modules

De reisverzekering tussentijds uitbreiden, is bijna nooit een probleem. Het aan- én uitzetten van modules het eerste jaar is minder vanzelfsprekend, maar soms wel mogelijk. Voor welke modules dit precies kan, verschilt per verzekeraar. Door modules aan- of uit te zetten voorkom je dat je betaalt voor iets dat je niet gebruikt. Let wel op dat je op tijd de verzekering aanpast als je weer op reis gaat. Check ook of je binnen een bepaalde termijn een dekking aan moet zetten, zoals voor annulering. 

Dekking

Welke onderdelen kun je verzekeren en wat is het nut van deze dekking? Denk aan:

De Beste reisverzekering

Wij vergelijken de dekking, voorwaarden en prijzen van doorlopende reisverzekeringen. Bekijk wat de Beste reisverzekering is. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.