icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Een goede loodgieter vinden

Is je wc verstopt of heb je een lekkage in de badkamer? Dan moet je op zoek naar een betrouwbare loodgieter. Hoe vind je die en hoe voorkom je dat je wordt opgelicht? En wat kun je doen als het je toch overkomt? 
evelien mansens

Evelien Mansens , Expert Wonen & Leven Bijgewerkt op: 27 september 2022

Louche-loodgieters

Wat doet een loodgieter?

Een loodgieter is een gespecialiseerd vakman die zich richt op de aanleg, het onderhoud en de reparatie van sanitair. Maar ook op verwarmingsinstallaties, waterleidingen en eventueel ook riolering. De meeste loodgieters hebben zich gespecialiseerd op een bepaald gebied. 

Je kunt bij een loodgieter terecht voor:

 • Repareren van verstopte of kapotte afvoeren
 • Opsporen en oplossen van lekkages
 • Sanitair repareren of vervangen
 • CV-installatie en boilers onderhouden
 • Leidingen aanleggen
 • Dakgoten repareren of vervangen

Er zijn in deze branche veel zogenoemde 'leadbedrijven' werkzaam. Dit zijn bedrijven die bemiddelen tussen de consument en de uitvoerende loodgieter. Zij verkopen de klus (de lead) aan het loodgietersbedrijf. 

Het doorverkopen van een klus is legaal, maar de bemiddelingskosten worden doorberekend aan de klant. Hierdoor kan de rekening flink oplopen. En bij pech krijg je een louche loodgieter aan de deur die je voor honderden euro’s oplicht. Vergelijkbare praktijken zien we ook bij slotenmakers.

Hoe vind je een goede loodgieter?

Via een bekende

Vraag vrienden en bekenden of zij een loodgieter kunnen aanbevelen. Het geeft geen waterdichte garantie, maar het geeft wel meer zekerheid dan een totale onbekende inhuren. 

Via de branchevereniging

Kies voor een lid van branchevereniging Techniek Nederland. Sommige loodgieters gebruiken nog de oude naam Uneto-VNI. Leden van Techniek Nederland hebben de juiste kennis en apparatuur in huis. Ontstaat er een meningsverschil over prijs of de kwaliteit van het geleverde werk? Dan kun je naar een onafhankelijke geschillencommissie stappen.  

Via internet

Zoek je een loodgieter via een zoekmachine, pas dan op voor loodgieters die bovenaan in Google staan. Dit zijn vaak leadbedrijven. Kijk naar de kleinere lokale loodgieters als je verder naar beneden scrolt. Leadbedrijven werken ook met regionale netnummers, dus niet alleen met 085-nummers.

Let ook goed op de naam van het bedrijf. Sommige malafide loodgieters gebruiken een naam die opvallend veel lijkt op die van andere (gerenommeerde) loodgieter- en ontstoppingsbedrijven. De websites die gerund worden door leadbedrijven lijken qua vormgeving vaak op elkaar. De foto’s van de werknemers zijn meestal niet echt. 

Check gegevens

Kijk of het bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. En check of de loodgieter ook echt in je regio gevestigd is. Is dit niet het geval, dan loop je het risico dat het een onbetrouwbare partij is. Overigens betekent een inschrijving niet automatisch dat het bedrijf goede diensten levert. Kijk ook of het bedrijf adresgegevens op zijn website heeft staan. Louche bedrijven zijn graag onvindbaar. Staat er een adres? Controleer het dan, bijvoorbeeld op Google Maps.

Check op klachten

Kijk op Klachtenkompas of Google of je klachten over het bedrijf kunt vinden. We krijgen regelmatig klachten binnen over de werkwijze van loodgieters en ontstoppingsbedrijven. Meestal over onduidelijke tarieven, slecht uitgevoerd werk en (soms extreem) hoge facturen. Vaak gaat het om ontstoppingswerkzaamheden.

De loodgieters waar we klachten over krijgen, adverteren vaak op internet. En ze springen in het oog als je googelt op ‘loodgieter’ of ‘wc verstopt’. Deze advertenties zijn vaak van zogenoemde 'leadbedrijven'. 

In de afgelopen 12 maanden kregen we via Klachtenkompas en onze klantenservice ruim 300 klachten binnen over loodgieters en ontstoppingsbedrijven. Ze opereren onder namen als: 

 • Ontstoppingsvrij
 • 24/7 Service loodgieter
 • Spoed-loodgieter
 • Red One & Installation
 • 247loodgieter.com
 • Nederlandse Loodgietersplatform
 • MEO spoedloodgieter
 • Onstopping-service24

Veel van dit soort bedrijven veranderen regelmatig hun bedrijfsnaam, dus grote kans dat deze websites inmiddels al uit de lucht zijn. Meestal herken je ze aan ‘spoed’ of ‘24-7’ in de naam. Ook gebruiken ze vaak plaats- of achternamen. Op de website kun je zien dat ze geen lokaal familiebedrijf zijn, maar een netwerk door het hele land hebben. 

Prijzen opvragen

Veel loodgietersbedrijven vermelden geen tarieven op hun website. Bel een aantal loodgieters en vergelijk prijzen. Let op het volgende:

 • Ga alleen met bedrijven in zee die in het eerste telefoongesprek al een duidelijke prijsindicatie geven en vergelijk die met tarieven van concurrenten.
 • Bespreek van tevoren alle kosten, zoals voorrijkosten, noodtarief, avondtoeslag, materiaalkosten en btw. Prijzen voor consumenten moeten inclusief btw worden vermeld.
 • Willen bedrijven aan de telefoon geen duidelijke tarieven geven, of vertellen ze alleen wat de voorrijkosten zijn, bel dan een ander. 
 • Bespreek bij aankomst de werkwijze en nogmaals de kosten. Zet dus nooit zomaar een handtekening op een offerte en kijk goed of alle kosten en afspraken erop staan. 
 • Vraag vooraf ook hoe je moet betalen. Moet je meteen in bijzijn van het klusbedrijf al pinnen of cash betalen? Dan kan dit een teken zijn dat je met een onbetrouwbaar bedrijf te maken hebt.
 • Maak liever een afspraak voor overdag en na het weekend. Dat kan veel geld schelen. 
 • Sommige loodgieters beweren dat de verzekering een groot deel van de kosten terugbetaalt. Daar is vaak niets van waar. 

Ontstoppingsspiraal

Onder materiaalkosten valt bijvoorbeeld het gebruik van een ontstoppingsspiraal. Vaak moet je ineens voor vele meters betalen, met als smoes dat ze ‘de spiraal na één keer moeten weggooien’. Onzin, horen we van een expert. Spiralen kun je zonder problemen vaker gebruiken. Ze zijn van staal en goede monteurs gebruiken ze de hele dag en kunnen er wel een jaar mee doen.
In november 2021 oordeelde de katonrechter dat een ontstoppingsbedrijf vooraf duidelijk moet aangeven wat de totale kosten worden of hoe deze worden berekend. Alleen het vermelden van een prijs per meter, zonder aan te geven hoeveel meter het (mogelijk) gaat worden, mag niet. 

Toch opgelicht?

Heb je een klacht over een loodgieter of een andere spoeddienst? Heeft hij slecht werk geleverd en veel te hoge tarieven gerekend? Laat ze er niet mee wegkomen en lees wat je er tegen kunt doen!  

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • gereedschap-klussen-keukenkastjes
  25 nov.

  Gereedschap huren

  Bouwmarkten en andere bedrijven verhuren gereedschap. Wij zochten uit wat het ongeveer kost en waar je op moet letten.
 • opslag-units
  20 sep.

  Je inboedel opslaan

  Ga je verhuizen of verbouwen en heb je tijdelijk ruimtegebrek, dan kun je je spullen tijdelijk elders opslaan. Welke mogelijkheden zijn er?
 • Belafspraak Hypotheekadvies

  Hypotheekadvies nodig?

  Ontvang onafhankelijk advies via de Consumentenbond. Telefonisch, terwijl je thuis achter de laptop zit. Maak een gratis belafspraak!

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.