icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Goedkoopste bouwmarkt

Welke bouwmarkt is het goedkoopst? En welke tips zijn er om nog goedkoper te klussen? We deden ons prijzenonderzoek bij de 7 grootste bouwmarkten van Nederland. En we rekenden uit waar je het voordeligst uit bent voor doe-het-zelf-materialen.
ferry ploeg

Ferry Ploeg   PrijzenonderzoekerBijgewerkt op:30 maart 2022

verbouwen-bouwmarkt

Goedkoopste bouwmarkt

Uit de prijspeiling die we deden onder bouwmarkten blijkt dat Hornbach de goedkoopste is. Bauhaus komt net na Hornbach, maar heeft een stuk minder vestigingen. Bij Hornbach ben je 11% goedkoper uit dan gemiddeld. Hornbach verdient daarmee het predicaat "Laagste Prijs". Kluswijs is de duurste bouwmarkt: 9% duurder dan gemiddeld. 

Met 17 vestigingen verspreid over Nederland heeft Hornbach een goede dekking. Bauhaus heeft momenteel 4 vestigingen:

 • Den Hoorn
 • Groningen
 • Hengelo
 • Venlo

De vestiging in Den Hoorn is in 2021 geopend.

Alle testresultaten

 Bouwmarkten  Goedkoper of duurder dan gemiddeld
 Hornbach  -11%
 Bauhaus  -9%
 Gamma   0%
 Praxis  +2%
 Karwei  +5%
 Hubo  +8%
 Kluswijs  +9%

* Peildatum: februari 2022. Exclusief aanbiedingen en kortingspassen.

Ons advies

Hornbach is de goedkoopste doe-het-zelf-zaak. Voor klusspullen ben je daar gemiddeld genomen het goedkoopst uit. Het grote klusmateriaal zoals hout, gips en vulmiddelen koop je bijna altijd het voordeligst bij Hornbach.

Het kan nog goedkoper: tips

Ben je flexibel en heb je geen haast met je klus? Dan kan het nog goedkoper. Hier wat tips:

Aanbiedingen van A-merken

Koop A-merken van verf en beits alleen in de aanbieding. Gamma, Karwei, Praxis, Hubo en Kluswijs hebben iedere maand wel een aanbieding. Van bijvoorbeeld Flexa, Histor, Sikkens, Rambo of Ceta Bever. Waarbij je 40 tot 50% korting krijgt of 1+1 gratis. Ook online ben je voor verf meestal voordeliger uit. Zoals bij Kleuro.nl, Verfwinkel.nl en Devoordeelmarkt.nl.

Klein klusmateriaal

Kijk voor klein klusmateriaal zoals kit, tape, spijkers en schroeven ook eens bij Action. Ook verf is goedkoop bij Action. Een blik grondverf van 750 ml koop je daar al voor €3,99. En een blik lakverf voor €6,99. Lagere prijzen kwamen wij niet tegen. Maar of de kwaliteit goed is hebben wij niet onderzocht. Wel hebben wij de muurverf van Action onderzocht.

Laagsteprijsgarantie

Hornbach en Bauhaus werken niet met aanbiedingen, maar hebben wel een laagsteprijsgarantie. Kun je laten zien dat een product bij de concurrent goedkoper is? Dan krijg je dat product voor dezelfde prijs. En ‘als dank voor de tip’ nog eens 12% (Bauhaus) of 10% (Hornbach) korting.

Hornbach heeft zijn laagsteprijsgarantie laatst uitgebreid. Mocht Hornbach in de 30 dagen na je aankoop de prijs van de gekochte producten verlagen? Dan krijg je het verschil terug. Hiervoor moet je wel een klantaccount aanmaken en de kassabon uploaden.

Een laagsteprijsgarantie is leuk. Maar het betekent niet dat je er altijd vanuit kunt gaan dat je de laagste prijs betaalt. Van de 218 producten die we bij Hornbach peilden, vonden we zo’n 30% (66 artikelen) goedkoper bij 1 van de andere bouwmarkten. Zo kost een blik betonvloerverf (2,5 liter) van Histor bij Gamma €50,99. Terwijl Hornbach er €79,95 voor vraagt. Goed opletten dus.

Hoe wij testen

 • We vergeleken de prijzen van 7 grote bouwmarkten.
 • In totaal vergeleken we de prijzen van 250 doe-het-zelf-artikelen.
 • Van verf tot gipsplaat en van potgrond tot tegellijm. Vooral verbruiksmaterialen.
 • We peilden A-merken. Behalve als die niet aanwezig waren. Zoals bij gipsplaten en hout. 
 • Aanbiedingen en kortingspassen namen we niet mee in het onderzoek.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • opslag-units
  17 nov.

  Je inboedel opslaan

  Ga je verhuizen of verbouwen en heb je tijdelijk ruimtegebrek, dan kun je je spullen tijdelijk elders opslaan. Welke mogelijkheden zijn er?
 • Gereedschap huren bouwmarkt 1200x800
  25 nov.

  Gereedschap huren

  Bouwmarkten en andere bedrijven verhuren gereedschap. Wij zochten uit wat het ongeveer kost en waar je op moet letten.
 • Belafspraak Hypotheekadvies

  Hypotheekadvies nodig?

  Ontvang onafhankelijk advies via de Consumentenbond. Telefonisch, terwijl je thuis achter de laptop zit. Maak een gratis belafspraak!