icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat kost een verhuizing?

De kosten van je verhuizing hangen af van de hoeveelheid spullen en de afstand tussen je oude en nieuwe huis.
mark drabbe

Mark Drabbe   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:17 november 2023

De prijzen van verhuisbedrijven lopen flink uiteen. Uit eerder onderzoek blijkt dat er gemiddeld €400 tussen de hoogste en laagste offerte zit. Hiervoor vroegen we in verschillende situaties steeds 5 offertes op. Procentueel was het verschil tussen de duurste en goedkooste offerte 56,5%. Het loont dus om meerdere offertes aan te vragen. 

Tips voor een goedkope(re) verhuizing

Tijd is geld. Meerkosten ontstaan meestal door onverwachte gebeurtenissen op de verhuisdag. Die kosten de verhuizer meer tijd dan gedacht. Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen met deze tips: 

 • Pak zelf alvast zoveel mogelijk in.
 • Geef vooraf zoveel mogelijk bijzonderheden door aan de verhuizer. Bijvoorbeeld een afwijkende looproute van je voordeur naar de parkeerplek of de aanwezigheid van een (te) kleine lift
 • Plak stickers op je meubels met daarop de plek waar ze moeten staan in je nieuwe huis.
 • Verhuis indien mogelijk alvast kleine spullen. Kleine spullen verhuizen kost meer tijd dan grote spullen.
 • Zorg voor een ruime parkeerplek voor de verhuiswagen. Als hierdoor de straat is afgesloten voor doorgaand verkeer, dan is het verstandig (en in sommige gemeenten verplicht) een vergunning aan te vragen.
 • Een verhuislift huren kost geld, maar de verhuizing gaat hierdoor vele malen sneller.
 • Loop alle ruimtes nog eens door. Je zal niet de eerste die de kelder of schuur is vergeten leeg te halen.

Snelle indicatie verhuiskosten

De rekentool van verhuisplatform Scanmovers geeft indicatie wat je verhuizing kost. De berekening is gebaseerd op 50.000 verhuisoffertes en geeft in 75% van de gevallen een nauwkeurige richtprijs. Je kunt hier geen rechten aan ontlenen. Bij 10% van de berekeningen valt de uiteindelijke prijs hoger uit. Bij 10% juist lager. In de overige 5% van de gevallen is de tool niet nauwkeurig genoeg. Dit is het geval bij afwijkende situaties, zoals een woonkamer die vol staat met dure kunstwerken.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • Gereedschap huren bouwmarkt 1200x800
  5 mrt.

  Gereedschap huren

  Bouwmarkten en andere bedrijven verhuren gereedschap. Wij zochten uit wat het ongeveer kost en waar je op moet letten.
 • Inboedel-opslagbedrijven
  15 feb.

  Inboedelverzekering bij tijdelijke opslag

  Heb je spullen in tijdelijke opslag? Dan zijn er grote verschillen in hoeveel geld je inboedelverzekeraar je bij schade terugbetaalt.
 • opslag-units
  17 nov.

  Je inboedel opslaan

  Ga je verhuizen of verbouwen en heb je tijdelijk ruimtegebrek, dan kun je je spullen tijdelijk elders opslaan. Welke mogelijkheden zijn er?