icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verhuizen? Regel je inboedelverzekering!

Ga je verhuizen? Dan kan de premie van je inboedelverzekering veranderen. Informeer de verzekeraar dus op tijd. Misschien is een andere inboedelverzekering zelfs beter in je nieuwe situatie. En hoe is je inboedel eigenlijk verzekerd tijdens de verhuizing?
evelien mansens

Evelien Mansens   Expert verhuizenBijgewerkt op:27 februari 2024

verhuizen-inboedelverzekering

Verhuizen met je huidige inboedelverzekering

Ga je verhuizen en wil je dezelfde inboedelverzekering houden? Dan kun je een adreswijziging naar je inboedelverzekeraar sturen. Meestal kan dat ook online. Je inboedelverzekeraar zal dan wel naar de premie van je inboedelverzekering kijken. Die is namelijk afhankelijk van waar je woont en hoe groot je huis is.

Een nieuwe inboedelverzekering

Een verhuizing is hét moment om je inboedelverzekering nog eens goed te bekijken. Heb je nog wel de beste inboedelverzekering voor jouw situatie? Let bijvoorbeeld op het soort dekking, of je glas wilt verzekeren of spullen buitenshuis.

Van koopwoning naar huurwoning

Verhuis je van een koopwoning naar een huurwoning? Dan heb je geen opstalverzekering meer nodig. Je kunt deze verzekering dus opzeggen met ingang van je verhuisdatum.

Bekijk ook of er een huurdersbelang is. Hieronder vallen alle veranderingen, verbeteringen of uitbreidingen die je zelf hebt gedaan of (tegen betaling) hebt overgenomen van de vorige huurder. Denk aan een parketvloer, een luxere keuken, schilderwerk en behang.

Dit alles is niet standaard gedekt op de opstalverzekering van de verhuurder. Bedenk of je dit wilt meeverzekeren op de inboedelverzekering.

Inboedelverzekering en appartement

Verhuis je naar een koopappartement? Dan hoef je niet zelf een opstalverzekering af te sluiten. Daar moet de vereniging van eigenaars (vve) voor zorgen.

Lees meer over het verzekeren van je appartement.

Je kunt ook nagaan bij welke verzekeraar de vve de opstalverzekering heeft afgesloten. Vraag bij deze verzekeraar ook een offerte voor je eigen inboedelverzekering. Het afsluiten van je inboedel- en opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar bespaart namelijk gedoe bij schade.

Korting bij inbraakpreventie

Voldoet je huis aan de eisen van het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW)? Of is je huis elektronische beveiligd en heb je een Borg-certificaat? Dan krijg je soms korting op de premie of een betere dekking.

Je inboedelverzekering tijdens de verhuizing

Tijdens de verhuizing is je inboedel soms op meerdere plekken tegelijk. Bijvoorbeeld omdat een deel van de inboedel nog in je oude huis staat of tijdelijk ergens anders is opgeslagen. Dan is er ook nog de verhuisrit zelf. Niet alle inboedelverzekeraars hebben dan dezelfde dekking.

Erkend verhuisbedrijf aansprakelijk voor schade

Schakel je een erkend verhuisbedrijf in? Dan is de verhuizer aansprakelijk voor schade tijdens het verhuizen. Valt schade óók onder de dekking van je inboedelverzekering? Kies daar dan voor. Inboedelverzekeraars betalen namelijk langer de nieuwwaarde.

Spullen in opslag

Gaan je spullen niet meteen van het oude naar het nieuwe huis? Dan sla je je inboedel tijdelijk ergens anders op. De meeste inboedelverzekeraars bieden dekking tijdens opslag, maar de voorwaarden verschillen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • Gereedschap huren bouwmarkt 1200x800
  5 mrt.

  Gereedschap huren

  Bouwmarkten en andere bedrijven verhuren gereedschap. Wij zochten uit wat het ongeveer kost en waar je op moet letten.
 • Inboedel-opslagbedrijven
  15 feb.

  Inboedelverzekering bij tijdelijke opslag

  Heb je spullen in tijdelijke opslag? Dan zijn er grote verschillen in hoeveel geld je inboedelverzekeraar je bij schade terugbetaalt.
 • opslag-units
  17 nov.

  Je inboedel opslaan

  Ga je verhuizen of verbouwen en heb je tijdelijk ruimtegebrek, dan kun je je spullen tijdelijk elders opslaan. Welke mogelijkheden zijn er?