icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verhuizen: regel je inboedelverzekering

Je inboedelverzekeraar moet weten dat je gaat verhuizen. Misschien is een andere inboedelverzekering zelfs beter in je nieuwe situatie. En hoe is je inboedel eigenlijk verzekerd tijdens de verhuizing?
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  26 februari 2018

verhuizen-inboedelverzekering

Je behoudt je inboedelverzekering

Het sturen van een gewone adreswijziging naar je inboedelverzekeraar is in dat geval voldoende. Meestal kan dat ook online. De inboedelverzekeraar zal wel beoordelen of de premie van de inboedelverzekering omhoog moet of juist omlaag kan. De premie is namelijk afhankelijk van waar je woont (stad of platteland) en de grootte van je huis.

Je wilt een nieuwe inboedelverzekering

Een verhuizing is een perfect moment om je inboedelverzekering eens tegen het licht te houden. Heb je nog steeds de beste inboedelverzekering in jouw situatie? 

Let bij het vergelijken van inboedelverzekeringen op de volgende zaken:

Van koop naar huur

Verhuis je van een koophuis naar een huurwoning, dan heb je geen opstalverzekering meer nodig. Je mag deze polis opzeggen met ingang van de verhuisdatum.

Ga verder na of er sprake is van een huurdersbelang. Hieronder vallen alle veranderingen, verbeteringen of uitbreidingen die je zelf hebt aangebracht of (tegen betaling) hebt overgenomen van de vorige huurder. Denk aan een parketvloer, luxere keuken of badkamer, maar ook schilderwerk en behang.

Deze zaken zijn niet standaard gedekt op de opstalverzekering van de verhuurder. Bedenk of je dit wilt meeverzekeren op de inboedelverzekering.

Inboedelverzekering en appartement

Als je verhuist naar een koopappartement, dan hoef je in principe niet zelf een opstalverzekering af te sluiten. Daar moet de vereniging van eigenaren (vve) voor zorgen. Maar wat als die niet actief is? Of als het appartement veel luxer is dan de andere appartementen? Lees meer over het verzekeren van je appartement.

Je kunt ook nagaan bij welke verzekeraar de vereniging van eigenaren de opstalverzekering heeft ondergebracht. Vraag bij deze verzekeraar ook een offerte voor je eigen inboedelverzekering. Het afsluiten van je inboedel- en opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar bespaart gedoe bij een schadeclaim.

Verhuiscoach

Nieuw huis? Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos. Meld je aan voor de online Verhuiscoach en ontvang per mail alle informatie voor je nieuwe huis.

Inschrijven

Kader Verhuiscoach

Korting bij inbraakpreventie

Misschien is je nieuwe huis voorzien van bepaalde inbraakwerende zaken, zoals goedgekeurd hang- en sluitwerk op deuren/ramen en verlichting bij de buitendeur. Voldoet je huis aan de eisen van het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) of is je huis elektronische beveiligd en heb je een Borg-certificaat? Dan krijg je soms korting op de premie en/of een betere dekking.

Uit onderzoek van vergelijkingssite ICC blijkt dat bijna 60% van de inboedelverzekeraars korting verleent in deze situatie. De gemiddelde korting bedraagt 13,3%.

Dekking tijdens verhuizing

Tijdens de verhuizing bevindt je inboedel zich soms op meerdere plekken tegelijk. Bijvoorbeeld omdat je aan het klussen bent en een deel van je inboedel nog in het oude huis staat of tijdelijk ergens anders is opgeslagen.

En dan is er ook nog de verhuisrit zelf. Over het algemeen biedt de inboedelverzekering dekking in alle situaties, maar het is verstandig om dit vooraf door te geven aan de verzekeraar.

Handige weetjes:

 • De dekking op het adres waar je officieel niet meer (of nog niet) woont, is meestal beperkt tot een bepaalde periode, bijvoorbeeld 90 dagen.
 • Als je je inboedel tijdelijk elders opslaat, stellen verzekeraars meestal de eis dat het om een erkend verhuisbedrijf of opslagbedrijf gaat.
 • De inboedel is tijdens de verhuizing zelf alleen gedekt als de schade het gevolg is van een ongeluk met de verhuisbus of een defect aan of ongeluk met de gebruikte hulpmiddelen (bijvoorbeeld een verhuislift).
 • Diefstal en verlies tijdens de verhuizing zijn meestal ook gedekt.

Lees ook:

 

Nieuw & interessant

 • opslag-units
  27 mrt.

  Je inboedel opslaan

  Ga je verhuizen of verbouwen en heb je tijdelijk ruimtegebrek, dan kun je je spullen tijdelijk elders opslaan. Welke mogelijkheden zijn er en waar moet je op letten?
 • aanhanger-verhuizen
  27 mrt.

  Aanhangwagen huren

  Een aanhangwagen huren is meestal goedkoper dan een verhuisbus. Welke aanbieders van aanhangers komen als voordeligste uit onze prijspeiling en waarop kun je letten bij het huren van een aanhanger?
 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.