icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Grote dekkingsverschillen bij 'self-storage'

Niet alle gedupeerden van de nieuwjaarsbrand bij Shurgard in Zoetermeer blijken goed verzekerd te zijn voor de schade. Er zijn dan ook grote verschillen in hoe inboedelverzekeraars schade vergoeden bij tijdelijke opslag (ook wel self-storage). 

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:11 februari 2020

Inboedel-opslagbedrijven

Dubbel verzekerd

Om te beginnen zijn opslagbedrijven als Shurgard niet aansprakelijk bij schade aan jouw spullen. Zorg daarom dat ze goed verzekerd zijn. Maar je wilt ook niet dubbel verzekerd zijn.

De meeste inboedelverzekeringen dekken, onder bepaalde voorwaarden, externe opslag (zie de tabel). Toch zijn er opslagbedrijven die automatisch een verzekering voor je afsluiten. Dit zit dan vaak bij de huur inbegrepen.

Verzekeringsplicht

De algemene voorwaarden van Shurgard (Artikel 9) schrijven voor dat je verplicht bent je spullen te verzekeren tegen verlies en diefstal. Een bewijs hiervan (een kopietje van de polis van je inboedelverzekering) moet je overhandigen aan Shurgard. Als je eigen polis geen of onvoldoende dekking geeft, dan kun je bij Shurgard een (dure!) verzekering afsluiten (van de Amerikaanse verzekeraar Marsh). Die polis dekt de schade tot €20.000 per klant en per opslagunit. De maximumvergoeding per verzekerd item is €15.000 (voor horloges, edelstenen en postzegels geldt een limiet van €1000 per unit).

Volgens Shurgard telt de Zoetermeerse vestiging ruim 900 Marsh-verzekerden, waarvan de helft inmiddels een schadeuitkering heeft ontvangen.

Tóch onvoldoende verzekerd

Toch blijken er onder de pakweg 4.000 gedupeerden mensen niet goed verzekerd te zijn tegen de brandschade. Denk daarom aan het volgende, vóór je je kostbare spullen in self-storage zet:

 • Laat je niet zomaar een verzekering aansmeren. Raadpleeg eerst goed de voorwaarden van je eigen inboedelverzekering.
 • Doe dit ruim van te voren en kijk ook hoe lang spullen in opslag zijn verzekerd.
 • Is de verzekerde periode lang genoeg gezien de verwachte duur van de opslag? Zo niet, overweeg dan (tijdelijk) over te stappen naar een inboedelverzekeraar met ruimere voorwaarden.
 • Let op: verzekeraars eisen vaak dat het om een erkend verhuis- of opslagbedrijf gaat.

Jouw steun is hard nodig!

Vind jij het ook belangrijk dat wij op komen voor de belangen van álle consumenten in Nederland? Steun ons dan en word lid! Uiteraard ontvang je met een lidmaatschap veel meer voordelen. Zo krijg je toegang tot al onze testinformatie voor producten en diensten.

Ja, ik steun de Consumentenbond

Flinke dekkingsverschillen

Zoals gezegd, bieden de meeste inboedelverzekeraars ook dekking tijdens opslag. Maar de voorwaarden verschillen flink!

Dekking bij 'self-storage'

 

ABN AmroBasisdekking (extra uitgebreid) tot €5.000 per gebeurtenis.
AegonOptioneel
AllianzEerste 3 maanden tot 10% verzekerd bedrag. Daarna alleen na melding aan en acceptatie door Allianz. Schade aan geld, lijfsieraden, verzamelingen en schilderijen is altijd uitgesloten.
 
Aon DirectMaximaal 3 maanden, lijfsieraden uitgesloten.
Centraal BeheerMaximaal 2 jaar. Daarna alleen dekking voor brand, bliksem, ontploffing en schade door luchtvaartuigen.
FBTOMaximaal 90 dagen. Daarna alleen dekking voor brand, bliksem, ontploffing en schade door luchtvaartuigen.
de GoudseMaximaal 3 maanden basisdekking (extra uitgebreid), schade door diefstal en vandalisme alleen als er sprake is van braak.
KlaverbladMaximaal 3 maanden, daarna andere premies en voorwaarden.
OhraExtra uitgebreide dekking op een opslaglocatie in Nederland met goede preventieve voorzieningen tegen schade door inbraak, brand en water. Bijvoorbeeld een toegangscontrolesysteem, camerabewaking en een brand- en inbraakmeldsysteem.
Reaal/nowGoMaximaal 6 maanden tot €15.000. Bij diefstal of vandalisme alleen met zichtbare sporen van braak. Uitgesloten: beschadiging en diefstal van sieraden, geld, computer-, film-, foto- en audiovisuele apparatuur, muziekinstrumenten, kunst, antiek en verzamelingen.
 
UnivéExtra uitgebreide dekking, behalve 'kostbare inboedel'. Diefstal alleen gedekt met sporen van braak. Waterschade alleen als de inboedel minimaal 10 cm boven de grond stond. 
 

 

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • goede-verhuisdoos
  1 mei.

  Verhuizen in coronatijd

  Het zijn lastige tijden, maar verhuisbedrijven mogen wel doorwerken. Hoe laat je een verhuizing zo veilig mogelijk verlopen?
 • nieuw-huis-nieuws
  Nieuws  |  16 okt.

  Verhuisoffertes vergelijken via de Consumentenbond

  Om de zoektocht naar een verhuisbedrijf makkelijker te maken, kunnen consumenten voortaan via de Consumentenbond offertes opvragen voor hun verhuizing.
 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.