! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Eigen huis: verplichte verzekeringen

Als je een huis koopt, krijg je te maken met een aantal verplichte en noodzakelijke verzekeringen, zoals de overlijdensrisico-, inboedel- en opstalverzekering. Er zijn ook verzekeringen die nuttig zijn om af te sluiten, zoals de aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering.
Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 28 oktober 2021

hypotheek-voor_je_eerste_huis

Verplichte verzekeringen koophuis

Bij de koop van een huis sluit je enkele verzekeringen verplicht af tegen schade of financiële problemen. Andere verzekeringen zijn niet verplicht maar wel aan te raden.

Inboedel- en opstalverzekering

De hypotheekverstrekker stelt een goede opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering) verplicht. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar eigenlijk kun je daar niet omheen. Een inboedel- en woonhuisverzekering sluit je af om gedekt te zijn tegen materiële schade als gevolg van:

 • Brand(blussing)
 • Ontploffing
 • Inbraak
 • Schade door het weer

Het is handig om de beide verzekeringen bij dezelfde maatschappij af te sluiten, zodat er bij schade geen discussie ontstaat over welke verzekeraar moet betalen.

Vergelijk inboedel- en opstalverzekeringen

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) dekt aansprakelijkheid voor schade aan personen en zaken. Ook als je de schade niet zelf hebt veroorzaakt, maar je hier volgens de wet wel voor aansprakelijk bent. Denk bijvoorbeeld aan een gesprongen waterleiding die waterschade bij de buren veroorzaakt. Deze verzekering is niet verplicht maar wel erg aan te raden, omdat de kosten erg hoog kunnen oplopen.

Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen

Overlijdensrisicoverzekering

Bij een overlijdensrisicoverzekering keert de verzekeraar een vastgesteld bedrag uit aan je nabestaanden. Zo voorkom je financiële problemen bij je partner of kinderen die jouw inkomen nu moeten missen en dezelfde woonlasten behouden. 

Verplicht of niet?

Sinds januari 2018 is een overlijdensrisicoverzekering (ORV) niet meer verplicht bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Heb je een hypotheek zonder hypotheekgarantie, dan kan de bank wel een overlijdensrisicoverzekering eisen. Bijvoorbeeld voor het bedrag dat je financiert boven de 80% van de marktwaarde van de woning. Je bent dan wel vrij om zelf de verzekeringsmaatschappij te kiezen waar je de verzekering afsluit.

Ondanks dat een overlijdensrisicoverzekering niet (altijd) verplicht is, kan het een goed idee zijn om er een af te sluiten. Vraag hiervoor advies aan een hypotheekadviseur.

Rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van juridische bijstand bij een geschil in de vorm van advies of bijstand. Bij veel verzekeraars kun je zelf kiezen voor welke modules je je wilt verzekeren. Bijvoorbeeld als je een conflict krijgt over een koop- of huurcontract (consumentengeschillen) of als er gebreken zijn aan je nieuwe woning.

Vergelijk rechtsbijstandverzekeringen

Woonlastenverzekering

Met een woonlastenverzekering (of betalingsbeschermer) zorg je ervoor dat je je hypotheek kunt blijven betalen als je arbeidsongeschikt raakt of werkloos. Hypotheekadviseurs bieden de woonlastenverzekering vaak aan in combinatie met een lening of een hypotheek.

Arbeidsongeschiktheid

Je verzekert het maandelijkse bedrag dat je nodig hebt voor aflossing van je hypotheek als je arbeidsongeschikt raakt. Afhankelijk van je financiële situatie bepaal je welk bedrag je wilt verzekeren. Als je arbeidsongeschikt raakt, zal de verzekeraar dit verzekerde bedrag voor je woonlasten maandelijks aan je uitkeren. Dit doet hij gedurende een vooraf vastgesteld aantal jaren.

Dit heeft alleen zin als de looptijd van de verzekering en de uitkeringsduur lang genoeg zijn. Een verzekering tot 5 jaar is enkel uitstel van executie.

Werkloosheid

Naast een verzekering bij arbeidsongeschiktheid kun je een verzekering tegen werkloosheid afsluiten. Deze laatste raden we niet aan. Zodra je geen werkloosheidsuitkering meer krijgt, ontvang je namelijk ook geen uitkering meer.

Nieuw & interessant

 • Inboedel-opslagbedrijven
  1 mrt.

  Grote dekkingsverschillen bij 'self-storage'

  Niet alle gedupeerden van de nieuwjaarsbrand bij Shurgard in Zoetermeer blijken goed verzekerd te zijn voor de schade. Er zijn grote verschillen in vergoeding door inboedelverzekeraars bij tijdelijke opslag.
 • plastic-afval
  4 sep.

  Wel of geen plastic scheiden?

  Plastic afval scheiden. Wat gebeurt er eigenlijk met ingezameld plastic? We lichten dit toe en geven je tips hoe je plastic afval kunt scheiden.
 • goede-verhuisdoos
  1 mei.

  Verhuizen in coronatijd

  Het zijn lastige tijden, maar verhuisbedrijven mogen wel doorwerken. Hoe laat je een verhuizing zo veilig mogelijk verlopen?
 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.