icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Eigen huis: verplichte verzekeringen

Als je een huis koopt, krijg je te maken met een aantal verplichte en noodzakelijke verzekeringen. Zoals de overlijdensrisico-, inboedel- en opstalverzekering. En er zijn andere handige verzekeringen om af te sluiten, zoals de aansprakelijkheids- en rechtsbijstandsverzekering.
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 2 februari 2023

hypotheek-voor_je_eerste_huis

Inboedel- en opstalverzekering

De hypotheekverstrekker stelt een opstalverzekering verplicht. Deze verzekering wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar we raden hem wel aan.

Een inboedel- en woonhuisverzekering sluit je af om je te dekken tegen schade in of aan je woning als gevolg van:

 • Brand(blussing)
 • Ontploffing
 • Wateroverlast
 • Inbraak en diefstal
 • Het weer

Het is handig om de beide verzekeringen bij dezelfde maatschappij af te sluiten. Zo ontstaat er bij schade geen discussie over welke verzekeraar moet betalen.

Vergelijk inboedel- en opstalverzekeringen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) dekt aansprakelijkheid voor schade aan personen en zaken. Ook als je de schade niet hebt veroorzaakt, maar je hier volgens de wet wel voor aansprakelijk bent. Denk aan een gesprongen waterleiding die waterschade bij de buren veroorzaakt.

Deze verzekering is niet verplicht maar wel erg aan te raden. De kosten voor schade kunnen namelijk erg hoog oplopen.

Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen.

Overlijdensrisicoverzekering

Bij een overlijdensrisicoverzekering keert de verzekeraar een vastgesteld bedrag uit aan je nabestaanden. Zo voorkom je financiële problemen bij je partner of kinderen die jouw inkomen moeten missen en dezelfde woonlasten behouden. 

Verplicht of niet?

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is niet verplicht bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Heb je een hypotheek zonder hypotheekgarantie, dan eisen een paar geldverstrekkers wel een overlijdensrisicoverzekering. Bijvoorbeeld voor het bedrag dat je leent boven de 80% van de marktwaarde van de woning. Je bent dan wel vrij om zelf de verzekeringsmaatschappij te kiezen waar je de verzekering afsluit.

Een overlijdensrisicoverzekering is niet (altijd) verplicht. Toch kan het een goed idee zijn om het af te sluiten. Vraag hiervoor advies aan een hypotheekadviseur.

Rechtsbijstandsverzekering

Met een rechtsbijstandsverzekering ben je verzekerd van juridische bijstand in de vorm van advies of bijstand. Je bent niet verplicht deze verzekering af te sluiten. 

Bij veel verzekeraars kies je zelf voor welke modules je je wilt verzekeren. Bijvoorbeeld voor consumentengeschillen. Handig als je een conflict krijgt over een koop- of huurcontract. Of als er problemen zijn met je nieuwe woning.

Woonlastenverzekering

Een woonlastenverzekering is niet verplicht. Deze verzekering garandeert de betaling van (een deel van) je hypotheeklasten als je dat niet meer kunt door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Hypotheekadviseurs bieden de woonlastenverzekering vaak aan in combinatie met een lening of een hypotheek. De verzekering wordt ook wel een betalingsbeschermer genoemd. 

Arbeidsongeschiktheid

Het hangt van je financiële situatie af voor welk bedrag je je verzekert. Als je arbeidsongeschikt raakt, keert de verzekeraar dit verzekerde bedrag voor de woonlasten maandelijks aan je uit. Dit krijg je voor een vooraf vastgesteld aantal jaren.

Bedenk of het verzekeren van een uitkering bij arbeidsongeschiktheid nodig is als je: 

 • In loondienst werkt en minder dan circa €60.000 bruto per jaar verdient. Na 2 jaar ziekte heb je recht op een uitkering van de overheid. Dat heet een WIA-uitkering. Heb je een hoger inkomen, dan kan je inkomen flink omlaag gaan bij arbeidsongeschiktheid. 
 • Een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt. Of als je werkgever een aanvullende verzekering voor je hebt afgesloten. 
 • Genoeg eigen vermogen hebt.

Werkloosheid

Naast een uitkering bij arbeidsongeschiktheid kun je ook een uitkering bij werkloosheid verzekeren. Deze laatste raden we niet aan. Zodra je geen werkloosheidsuitkering meer krijgt, ontvang je namelijk ook geen uitkering meer.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • gereedschap-klussen-keukenkastjes
  25 nov.

  Gereedschap huren

  Bouwmarkten en andere bedrijven verhuren gereedschap. Wij zochten uit wat het ongeveer kost en waar je op moet letten.
 • opslag-units
  20 sep.

  Je inboedel opslaan

  Ga je verhuizen of verbouwen en heb je tijdelijk ruimtegebrek, dan kun je je spullen tijdelijk elders opslaan. Welke mogelijkheden zijn er?
 • post bezorgen
  15 apr.

  Verhuisservice PostNL

  Wie verhuist heeft een hoop te regelen. Onder andere adreswijzigingen. Dan is het gemakkelijk als je post nog een tijdje wordt doorgestuurd. Hoe werkt deze service van PostNL en wat kost het?
 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.