Soundbar kopen: waar let je op?
Het geluid van een tv laat vaak te wensen over. Met een soundbar kun je het geluid bij de tv flink verbeteren. Wat zijn de voordelen van een soundbar en kan de soundbar een homecinema-geluid creëren?
Expert soundbars
1
Keuzehulp soundbars
Wil je weten welke soundbar het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste soundbar.
2
Wat is een soundbar?
Een soundbar is een luidsprekerbalk die het geluid bij de tv flink kan verbeteren. Je plaatst hem onder de tv of hangt hem aan de wand. Bij veel soundbars zijn daarvoor wandbeugels meegeleverd.
Een soundbar bestaat uit meerdere luidsprekers. Ze worden zo aangestuurd dat het lijkt alsof het geluid uit losse voor- midden- en achterluidsprekers komt. Zo krijg je een gedeeltelijke surroundervaring. Bij veel soundbars zit een losse subwoofer. Daarmee krijg je een diepere bas.
Met een hdmi-kabel of optische audio-kabel verbind je de soundbar met je tv. Net als de meeste tv's ondersteunen veel soundbars hdmi-ARC. Het voordeel daarvan is dat je met de afstandsbediening van je tv de soundbar kunt bedienen.
Lees meer over:
Surround sound uitgelegd
Wat is een soundbar?
Aansluitingen op je televisie
Video: 5 tips voor beter geluid
3
Verschillende soorten soundbars
Je kunt kiezen tussen een losse soundbar, een soundbar met subwoofer, of een soundbar met subwoofer én achterluidsprekers. Meestal geldt hoe meer speakers, hoe beter de geluidservaring. Maar dat kost ook meer geld en ruimte in je huis. Ook met alleen een soundbar wordt het geluid van je tv al een stuk beter.
Met subwoofer
Bij veel soundbars zit een losse subwoofer. Deze kastjes zijn vrij zwaar en nemen extra ruimte in. Toch zijn ze vaak nodig voor een vol en rijk geluid. Ze zorgen voor de lage, diepere bastonen. Het verschil tussen een soundbar met of zonder subwoofer is daarom goed te merken. Ze zijn draadloos, maar je sluit ze wel aan op een stopcontact.
Achterluidsprekers
Bij een aantal soundbars krijg je ook achterluidsprekers. Meestal zijn dit 2 kleine speakers die je links en rechts achter je plaatst. Soms kun je ze ook los kopen.
De surround sound wordt door deze speakers een stuk beter en ruimtelijker. Ze zijn draadloos, maar moeten net als een subwoofer wel in een stopcontact. Je betaalt vaak een flinke prijs. Een soundbar met subwoofer en achterluidsprekers kost soms meer dan €1000.
Lees meer over:
Surround sound uitgelegd
Vergelijk soundbars een losse subwoofer
Hoe wij soundbars testen
4
Soundbar of homecinema-set?
Een soundbar geeft bijna altijd beter geluid dan een tv. Bij de beste soundbars uit onze test word je goed meegesleept in een film, en klinkt muziek vol en in balans. Een losse soundbar zonder subwoofer en achterluidsprekers is het goedkoopst. We zetten de voor- en nadelen van een losse soundbar voor je op een rijtje.
Voordelen van een losse soundbar
- Een veel beter tv-geluid.
- Multifunctioneel: je kunt er ook muziek op afspelen.
- Minder kabels en stopcontacten nodig.
- Neemt minder ruimte in.
Nadelen van een losse soundbar
- Zonder subwoofer vaak geen compleet geluid.
- Zonder achterluidsprekers geen 'echte' surround-ervaring.
- Veel soundbars passen niet tussen de poten onder je tv.
Lees meer over:
Geluid tv verbeteren
Bekijk alle geteste soundbars
Vergelijk tv's
5
Ontwerp en afmetingen
Een soundbar en televisie van hetzelfde merk passen vaak goed bij elkaar, en werken het beste samen. Het is mooi als de soundbar net zo breed is als je tv of wat kleiner. De ontwerpen van soundbars lopen flink uit een en er zijn veel verschillende merken. Je hebt dus wat te kiezen.
Bekijk de afbeeldingen van de soundbars in onze vergelijker.
De soundbars die we testen zijn ongeveer 35 cm tot wel 1,3 meter breed. Ook het gewicht verschilt flink, van minder dan een kilo tot wel 8 kilo. Vooral de grote en zware soundbars zorgen voor een goed geluid. Het gewicht en afmetingen spelen daarin dus een belangrijke rol.
In onze vergelijker kun je filteren op de breedte van de soundbar.
6
Muziek streamen
Met een soundbar kun je ook muziek afspelen via wifi.
De meeste soundbars uit onze test ondersteunen Spotify Connect. Muziek streamen is daardoor een stuk makkelijker. Je selecteert de soundbar vanuit de Spotify-app of op een andere manier.
Niet elke soundbar ondersteunt alle draadloze technieken. Denk bijvoorbeeld aan Apple Airplay en Google Chromecast. Elke methode heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Er zijn gelukkig genoeg soundbars die ze allemaal ondersteunen.
Lees meer over:
Muziek streamen vanaf je smartphone
7
Luister in de winkel
Online kun je direct de beste soundbars bekijken en kopen. Toch is het een goed idee om ook zelf even te luisteren naar het geluid voor je hem koopt. Goede winkels hebben demonstratie-modellen.
Vraag de verkoper of je eigen muziek kunt beluisteren. Muziek kun je vanaf je smartphone afspelen via bluetooth of wifi. Kies muziek die je goed kent. Let hierbij op details, maar ook op hoe het geheel overkomt. Varieer in volume: luister naar hard en zacht geluid.
Let op: de akoestiek in een winkel is altijd anders dan thuis. Daardoor kan het geluid thuis anders klinken.
Video: kooptips soundbars
8
Andere soorten speakers
Er zijn veel verschillende speakers te koop. Van dure hifi-sets met losse receiver en speakers tot spotgoedkope bluetooth-luidsprekertjes. Naast soundbars, testen we ook draadloze speakers.
Wifi-speakers
Voor thuisgebruik is een wifi-speaker het meest geschikt. Een wifi-speaker kan zelfstandig muziek streamen van internet. Online muziek afspelen gaat gemakkelijk via Spotify Connect, Google Chromecast en Apple Airplay.
Multiroom
Sommige soundbars hebben een multiroom-optie. In combinatie met gekoppelde wifi-speakers kun je daarmee muziek in heel het huis afspelen. Je hebt dan wel een goede wifi-dekking nodig.;
Bluetooth-speakers
Een Bluetooth-speaker komt van pas als je hem graag meeneemt naar buiten. Of wanneer je luistert in verschillende kamers in huis. Bij een bluetooth-speaker stream je direct vanaf je smartphone.
Lees meer over:
Draadloze speakers
Voorkom een miskoop
Met onze test zie je in één oogopslag welke soundbars goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.