icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Soundbar kopen: waar let je op?

Het geluid van een tv laat vaak te wensen over. Met een soundbar kun je het geluid bij de tv flink verbeteren. Wat zijn de voordelen van een soundbar en kan de soundbar een homecinema-geluid creëren?

1

Keuzehulp soundbars

Wil je weten welke soundbar het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste soundbar.

Help mij kiezen

Soundbar

2

Wat is een soundbar?

Een soundbar is een luidsprekerbalk die het geluid bij de tv flink kan verbeteren. Je plaatst hem onder de tv of hangt hem aan de wand. Bij veel soundbars zijn daarvoor wandbeugels meegeleverd. 

Een soundbar bestaat uit meerdere luidsprekers. Ze worden zo aangestuurd dat het lijkt alsof het geluid uit losse voor- midden- en achterluidsprekers komt. Zo krijg je een gedeeltelijke surroundervaring. Bij veel soundbars zit een losse subwoofer. Daarmee krijg je een diepere bas. 

Met een hdmi-kabel of optische audio-kabel verbind je de soundbar met je tv. Net als de meeste tv's ondersteunen veel soundbars hdmi-ARC. Het voordeel daarvan is dat je de afstandsbediening van de tv kunt gebruiken om de soundbar te bedienen. 

Lees meer over:
Wat is een soundbar?
Aansluitingen op je televisie

Video: 5 tips voor beter geluid

3

Verschillende soorten soundbars

Soundbars zijn er in allerlei verschillende maten. Ook kun je kiezen voor een soundbar met of zonder subwoofer of achterluidsprekers

Met subwoofer

Bij veel soundbars zit een losse subwoofer voor de laagste tonen. Deze zware kastjes zijn draadloos, maar moet je wel aansluiten op een stopcontact. Eigenlijk zou je zo'n extra kast willen vermijden, maar voor een vol en rijk geluid is hij vaak nodig.

Achterluidsprekers

Bij een aantal soundbars zijn achterluidsprekers meegeleverd. Ze zijn draadloos, maar hebben net als een subwoofer netvoeding nodig. Het geluid kan bij films ruimtelijker klinken. Daarvoor betaal je vaak een behoorlijk forse prijs. Soms kost zo'n soundbar meer dan €1000.

Lees meer over:
Vergelijk soundbars een losse subwoofer
Hoe wij soundbars testen

Koopadvies 2 soorten soundbars

4

Soundbar of homecinema-set?

Een soundbar geeft bijna altijd een beter geluid dan een platte tv. Bij de beste soundbars uit onze test, word je goed meegesleept in een film en klinkt muziek vol en in balans. 

Voordelen van een soundbar

  • Een veel beter tv-geluid.
  • Uniform design van tv en soundbar van hetzelfde merk.
  • Je hebt maar 1 hdmi- of optische audiokabel nodig.
  • Ruimtebesparend: geschikt voor kleine kamer.

Nadelen van een soundbar

  • Zonder subwoofer vaak geen compleet geluid.
  • Biedt geen 'echte' surround-ervaring.
  • Soundbars zijn relatief duur.

Lees meer over:
Geluid tv verbeteren
Bekijk alle geteste soundbars
Vergelijk tv's

5

Ontwerp en afmetingen

Een soundbar en televisie van hetzelfde merk passen vaak goed bij elkaar. Het is mooi als de soundbar net zo breed is als je tv of wat kleiner. Er zijn modellen met afgeronde vormen, sommige hebben een hoekig ontwerp. Bekijk de afbeeldingen van de soundbars in onze vergelijker.

De soundbars die we testen zijn er vanaf ongeveer 35 cm breed tot ver over de meter. Het gewicht loopt uiteen van minder dan een kilo tot 8 kilo. Vooral de grote en zware soundbars doen het goed. Het gewicht en afmetingen spelen daarin een belangrijke rol. 

In onze productvergelijker kun je filteren op de breedte van de soundbar. 

Ontwerp en afmeting soundbar

6

Muziek streamen

Met een soundbar kun je ook muziek afspelen via wifi.

De meeste soundbars uit onze test ondersteunen onder meer Spotify, Deezer, TuneIn en webradio. Muziek streamen kan op veel verschillende manieren, maar niet iedere speaker ondersteunt elke draadloze techniek. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Airplay van Apple
  • Google Cast
  • Spotify Connect

Elke methode heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

Lees meer over:
Muziek streamen vanaf je smartphone

Koopadvies 1 soundbar

7

Luister in de winkel

Je kunt direct de Beste soundbars bekijken en kopen. Maar toch is het een goed idee om ook zelf even te luisteren naar het geluid voor je hem koopt. Goede winkels hebben demonstratie-modellen. 

Vraag de verkoper of je eigen muziek kunt beluisteren. Muziek kun je vanaf je smartphone afspelen via bluetooth of wifi. Kies muziek die je goed kent. Let hierbij op details, maar ook op hoe het geheel overkomt. Varieer in volume: luister naar hard en zacht geluid.

Let op: de akoestiek in een winkel is altijd anders dan thuis. Daardoor kan het geluid thuis anders klinken.

Video: kooptips soundbars

8

Andere soorten speakers

Er zijn veel verschillende speakers te koop. Van dure hifi-sets met losse receiver en speakers tot spotgoedkope bluetooth-luidsprekertjes. Naast soundbars, testen we ook draadloze speakers:

Wifi-speakers 
Voor thuisgebruik is een wifi-speaker het meest geschikt. Een wifi-speaker kan zelfstandig muziek streamen van internet. Online muziek afspelen gaat gemakkelijk via Spotify Connect, Google Cast en Apple Airplay. 

Multiroom
Sommige soundbars hebben een multiroom-optie, In combinatie met gekoppelde wifi-speakers kun je daarmee muziek in heel het huis afspelen. Je hebt dan wel een goede wifi-dekking nodig. 

Bluetooth-speakers 
Een Bluetooth-speaker komt van pas als je hem graag meeneemt naar buiten. Of wanneer je luistert in verschillende kamers in huis. Bij een bluetooth-speaker stream je direct vanaf je smartphone.

Lees meer over:
Draadloze speakers

Koopadvies 5 soorten speakers

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke soundbars goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.

Aanjagers Dossiers 1200x800-Soundbars

Test soundbars