icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Gebruikstips

Gebruikstips soundbars

Met een soundbar maak je het geluid van je tv beter. We helpen je om hem optimaal in te stellen. Ook geven we je tips hoe je je soundbar gebruikt om alleen naar muziek te luisteren.

Stefan Vrijdag
Stefan Vrijdag

Expert Elektronica


1
Kies de juiste aansluiting

De meeste soundbars uit onze test sluit je op een tv aan met HDMI. Veel soundbars ondersteunen HDMI-ARC. Kies voor deze optie, wanneer je tv deze heeft. HDMI-ARC geeft namelijk niet alleen het geluid door, maar zorgt voor de communicatie tussen je tv en de soundbar. Hierdoor heb je maar 1 afstandsbediening nodig voor zowel je tv als soundbar.

Als een soundbar geen HDMI-aansluiting heeft, sluit je hem aan met een optische digitale kabel. Dat geeft het geluid in hoge kwaliteit door, maar heeft als nadeel dat je een aparte afstandsbediening nodig hebt, naast die van je tv.

soundbar-HDMI-aansluiten

2
Kies de juiste plaats

Om optimaal van het geluid van je soundbar te genieten, kies je voor een plek voor, boven of onder de tv. Net als een tv kun je ook een soundbar aan de muur bevestigen. Bij veel soundbars zijn de wandbeugels die je daarvoor nodig hebt meegeleverd. In onze Vergelijker staat bij elke soundbar of een wandbeugel wel of niet wordt meegeleverd. Kijk hiervoor onder specificaties > meegeleverd.

Hang je hem niet aan de muur, let er dan op dat de soundbar vrij staat en niet bijvoorbeeld in een afgesloten kast. Zo kan het geluid zich het beste verspreiden en voorkom je oververhitting. Wanneer je een soundbar met subwoofer hebt, plaats deze dan ook op een centrale plaats. Want weggemoffeld achter de bank, komt het geluid van de subwoofer niet goed tot zijn recht.

soundbar-televisie-woonkamer

3
Geluid goed instellen

Ook via tv

Wanneer je je soundbar aansluit, kan het zijn dat het geluid toch nog via de tv te horen is. Je kunt dit aanpassen door naar de instellingen van je tv te gaan. Stel de geluidsuitvoer van je tv op 'externe luidspreker'. Kijk hiervoor in de handleiding van je tv.

Vertraagd geluid

Ook kan het voorkomen dat geluid van je soundbar niet synchroon loopt met de beelden van de tv. Dit is ook aan te passen. In het menu van je tv vind je vaak een optie ‘geluidsvertraging’ die je anders in kunt stellen. Deze functie kent velen namen: audio synch, HDMI synch, Audio Delay, Lip Sync. Kijk hiervoor in de handleiding van je tv.

soundbar-televisie-kijken-vrouw

4
Uitbreiden tot thuisbioscoop

Sommige soundbars kun je uitbreiden met een subwoofer en achterluidsprekers. Een subwoofer gebruik je voor extra diepe geluiden bij filmmuziek. Met de achterluidsprekers creëer je een dolby surround-effect, ook wel ‘rondomgeluid’ genoemd. Zo lijkt het alsof je middenin de film zit.

Bij onder andere Sonos, Bose en Sony kun je speakers bijkopen. Let er wel op dat uitbreiden een dure grap is. Voor alleen de losse subwoofer ben je bij Sonos en Bose al zo’n €700 kwijt. Voor bijpassende achterspeakers komt daar minimaal €350 bij.

soundbar

5
Muziek luisteren

Via Bluetooth

Met een soundbar kun je ook naar muziek luisteren. Vrijwel alle modellen in onze Vergelijker ondersteunen Bluetooth, waarmee je draadloos muziek via je smartphone af kunt spelen. Eenmaal verbonden met een smartphone kun je vanuit Spotify muziek selecteren en afspelen op de soundbar. Bluetooth heeft als nadeel dat het een bereik van ongeveer 10 meter heeft. Loop de huiskamer uit en de muziek kan er mee stoppen. Ook belast het afspelen de batterij van je smartphone en vindt er altijd compressie van geluidsbestanden plaats waardoor het geluid minder goed klinkt.

Via wifi

Een veel betere manier om naar muziek te luisteren is via wifi. Dat kan bij ongeveer de helft van de soundbars in onze Vergelijker. Eenmaal verbonden met een thuisnetwerk kun je via een app op je telefoon muziek van Spotify afspelen of webradio luisteren. Daarbij gebruik je de telefoon alleen om de muziek te bedienen; het afspelen gaat via internet. Je telefoon wordt zo niet belast. Ook vindt er bij wifi geen compressie plaats waardoor het geluid beter kan klinken.

soundbar-muziek-luisteren-man-koptelefoon

Test soundbars

Hulp nodig of vragen?

Wat is het voordeel van een soundbar boven een homecinema-set? En wat is het verschil tussen een soundplate en een soundbar? Stel je vraag op het forum of deel je eigen ervaringen.

 

Bekijk het forum