icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
gebruikstips

Gebruikstips voor je soundbar

Met een soundbar maak je het geluid van je tv beter. We helpen je om hem optimaal in te stellen. Ook geven we je tips hoe je je soundbar gebruikt om alleen naar muziek te luisteren.

1

Kies de juiste aansluiting

De meeste soundbars uit onze test sluit je op een tv aan met een HDMI-kabel. Heeft je tv HDMI-ARC? Kies dan ook een soundbar met HDMI-ARC. Je hebt dan maar één afstandsbediening nodig voor je soundbar en je tv. Wel zo handig.

Als een soundbar geen HDMI-aansluiting heeft, sluit je hem aan met een optische digitale kabel. Dat geeft het geluid in hoge kwaliteit door, maar heeft als nadeel dat je een aparte afstandsbediening nodig hebt, naast die van je tv.

Lees meer over:
Aansluitingen op je televisie
Goedkope HDMI-kabel kopen

soundbar-HDMI-aansluiten

2

Kies de juiste plaats

Om optimaal van het geluid van je soundbar te genieten, kies je voor een plek voor, boven of onder de tv. Net als een tv kun je ook een soundbar aan de muur bevestigen. Bij veel soundbars zijn de wandbeugels die je daarvoor nodig hebt meegeleverd.

In onze vergelijker staat bij elke soundbar of een wandbeugel wel of niet wordt meegeleverd. Kijk hiervoor onder specificaties bij elk product.

Hang je hem niet aan de muur, let er dan op dat de soundbar vrij staat en niet bijvoorbeeld in een afgesloten kast. Zo kan het geluid zich het beste verspreiden en voorkom je oververhitting.

Wanneer je een soundbar met subwoofer hebt, plaats deze dan ook op een centrale plaats. Want weggemoffeld achter de bank, komt het geluid van de subwoofer niet goed tot zijn recht.

Houdt bij het plaatsen van de soundbar ook rekening met de breedte ervan. In de vergelijker kun je kiezen welke breedte bij jou het beste past.

soundbar-televisie-woonkamer

3

Geluid goed instellen

Ook via tv

Wanneer je je soundbar aansluit, kan het zijn dat het geluid toch nog via de tv te horen is. Je kunt dit aanpassen door naar de instellingen van je tv te gaan. Stel de geluidsuitvoer van je tv op 'externe luidspreker'. Kijk hiervoor in de handleiding van je tv.

Vertraagd geluid

Ook kan het voorkomen dat geluid van je soundbar niet synchroon loopt met de beelden van de tv. Dit is ook aan te passen. In het menu van je tv vind je vaak een optie ‘geluidsvertraging’ die je anders in kunt stellen. Deze functie kent velen namen: audio synch, HDMI synch, Audio Delay, Lip Sync. Kijk hiervoor in de handleiding van je tv.

soundbar-televisie-kijken-vrouw

4

Uitbreiden tot thuisbioscoop

Sommige soundbars kun je uitbreiden met een subwoofer en achterluidsprekers. Een subwoofer gebruik je voor extra diepe geluiden bij filmmuziek. Met de achterluidsprekers creëer je een dolby surround-effect, ook wel ‘rondomgeluid’ genoemd. Zo lijkt het alsof je middenin de film zit.

Bij onder andere Sonos, Bose en Sony kun je speakers bijkopen. Let er wel op dat uitbreiden een dure grap is. Voor alleen de losse subwoofer ben je bij Sonos en Bose al zo’n €700 kwijt. Voor bijpassende achterspeakers komt daar minimaal €350 bij.

soundbar

5

Muziek luisteren

Bluetooth

Met een soundbar kun je ook naar muziek luisteren. Daarmee kun je draadloos muziek via je smartphone afspelen op de soundbar. Er zijn nadelen aan Bluetooth: 

  • Het bereik is ongeveer 10 meter: loop de huiskamer uit en de muziek stopt mogelijk
  • Door compressie van geluid klinkt het geluid minder goed dan bij wifi
  • Afspelen van muziek belast de accu van je telefoon

Wifi

Een veel betere manier om naar muziek te luisteren is via wifi. Eenmaal verbonden met je thuisnetwerk luister je naar nummers van Spotify of webradio. Daarbij gebruik je een app op je telefoon om de muziek te bedienen.

Afspelen gaat via internet waardoor je telefoon niet wordt belast. Bij wifi klinkt het geluid meestal beter. Sommige soundbars ondersteunen Spotify Connect. Hiermee stream je muziek direct vanuit de Spotify app. Met Google Cast kan dat ook.

Lees meer over:
Draadloos muziek afspelen via Spotify Connect en Google Cast

soundbar-muziek-luisteren-man-koptelefoon

6

Let op je stroomverbruik

Een tv met stereo en randapparatuur verbruikt voor €80 per jaar aan stroom (peildatum: maart 2022). Dan gaan we uit van 4 uur gebruik per dag en 20 uur in stand-by. Een soundbar is in hetzelfde scenario meestal een stuk zuiniger, maar er zijn behoorlijk grote verschillen in onze test. 

Als je het geluid hard zet, verbruikt een soundbar gemiddeld zo’n 14 watt. Soundbars kun je niet uitzetten. In stand-bymodus verbruiken ze gemiddeld 2 watt. Aan stroomkosten ben je per soundbar gemiddeld €28 per jaar kwijt. 

Wil je je soundbar, tv en andere apparaten helemaal uitzetten? Gebruik dan een stekkerdoos met aan-uitschakelaar of een tijdschakelaar.

Afbeelding met windmolens in een weiland dat de een onderzoek naar duurzame energie en de duurzaamheid van energieleveranciers uitbeeldt.

Test soundbars