icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij soundbars testen

In oktober 2017 hebben we soundbars getest op verschillende aspecten. De geluidskwaliteit is hierbij uiteraard het belangijkst: het oordeel van een expertpanel telt het zwaarst. Andere onderdelen in de test: gebruiksgemak, energiegebruik en een oordeel voor de aansluitingen en ingangen van de soundbar. 

Stefan Vrijdag

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Gepubliceerd op:22 november 2017

Video soundbars kooptips

Geluidskwaliteit (75%) 

Elke soundbar en soundplate onderging een strenge luistertest. Ons expertpanel beoordeelde pop/rock, klassieke muziek en gesproken tekst in verschillende opnamekwaliteit: vanaf een cd, mp3 op een usb-stick, en mp3 vanaf een smartphone met bluetooth. Om de filmkwaliteit van het geluid te bepalen werden film- en muziekfragmenten in Dolby Digital-geluidskwaliteit beoordeeld. De panelleden gaven een cijfer voor de algehele luisterervaring en hebben geluisterd naar hoe goed de stemmen klinken en of geluidseffecten een rondomeffect hebben.

Gebruiksgemak (15%)

Als je een soundbar voor de eerste keer gebruikt, moet je het systeem instellen. In het oordeel voor dit 'eerste gebruik' telt ook het automatisch vastleggen van radiozenders mee. En natuurlijk de handleiding.

In het dagelijks gebruik van een soundbar is de de werking en het gebruiksgemak van de afstandsbediening belangrijk. Maar ook de bediening van de speler, van de versterker en van de radio tellen mee.

Energiegebruik (5%)

We testen het energieverbruik op jaarbasis in de aan-stand, stand-by en de uit-stand (indien mogelijk).

Mogelijkheden (5%)

Beoordeling van de hoeveelheid mogelijkheden van een soundbar. Hoeveel extra stereo-lijningangen zitten er op het systeem, heeft het een digitale in- en uitgang, bevat het een hoofdtelefoonaansluiting, ethernet aansluiting, HDMI in- en -uitgang, usb-ingangen enzovoorts. Welke verschillende geluidsformaten kan de soundbar afspelen? Is er bluetooth, wifi-direct of NFC om muziek vanaf een smartphone en tablet af te spelen op de soundbar.

Testresultaten soundbars

Welk soundbar komt als beste uit de test? Log in of word lid voor alle testresultaten. Als lid kun je eenvoudig soundbars vergelijken en zien wat de beste soundbar uit de test is.

Lees meer over onze predicaten ‘Beste Koop’ en ‘Beste uit de Test’