icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat is een soundbar?

Soundbars zijn luidsprekerbalken die het geluid van speakers in platte televisies flink kunnen verbeteren. Door het gebrek aan ruimte voor speakers is het geluid niet altijd optimaal. Hoe werkt een soundbar?
Stefan Vrijdag_S

Stefan Vrijdag   Expert ElektronicaBijgewerkt op:18 maart 2024

Artikel wat is een soundbar

Geluidskwaliteit van soundbars

Een soundbar bestaat uit 2 of meer luidsprekers die samen het geluid weergeven. De luidsprekers worden zo aangestuurd dat het effect van losse voor-, midden- en achterspeakers wordt nagedaan. Daardoor krijg je een gedeeltelijke surround-ervaring.

Soundbars verbeteren de geluidskwaliteit van een televisie. Het geluid bij een film is bij weinig soundbars in onze test goed. Voor het beste surroundgeluid is een systeem met losse speakers vaak een betere oplossing.

Uiterlijk en afmetingen van soundbars

Het ontwerp van soundbars past vaak goed bij televisies van hetzelfde merk. Het is mooi als de soundbar net zo groot is als je tv of net wat kleiner. In de vergelijker kun je de soundbars bekijken. Ook kun je filteren op breedte van de soundbar. 

Een soundbar plaats je onder het scherm, maar je kunt hem ook aan de wand bevestigen. De soundbars in onze test variëren van 34 centimeter tot ruim over een meter breed. Meestal zijn ze niet hoger dan 10 centimeter. Soundbars zijn niet dieper dan de voet van de televisie. Door deze vormgeving bespaar je ruimte.

Soundbar aansluiten

Een groot voordeel van soundbars is dat je ze vaak alleen met een hdmi-kabel of optische audio-kabel aansluit. Je hebt geen extra kabels nodig. Ook de losse subwoofers of achterluidsprekers zijn draadloos verbonden. De subwoofer heeft wel netstroom nodig.

Muziek afspelen met een soundbar

Met een soundbar kun je ook muziek afspelen. Bij de meeste soundbars kun je via wifi muziek luisteren. Eenmaal verbonden met een thuisnetwerk kun je met je telefoon muziek van Spotify afspelen en webradio luisteren.

Heeft een soundbar geen wifi dan is bluetooth vaak een mogelijkheid. Muziek afspelen via bluetooth heeft een aantal nadelen:

  • Het signaal gaat niet verder dan 10 meter. Als je de kamer uitloopt met je telefoon kan de muziek stoppen.
  • Bij bluetooth is het geluid gecomprimeerd waardoor de kwaliteit minder kan zijn dan bij wifi.
  • Bij bluetooth belast je bij het afspelen de batterij van je telefoon.

Alternatief: traditionele audioversterker

Een soundbar heeft beperkingen als surround-systeem. Overweeg daarom een aansluiting van de tv op een traditionele audioversterker of receiver. Stereo-speakers zorgen sowieso voor een flinke verbetering van het tv-geluid.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.