icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat is een soundbar?

Soundbars zijn luidsprekerbalken die het geluid van speakers in platte televisies flink kunnen verbeteren. Door het gebrek aan ruimte voor speakers is het geluid niet altijd optimaal. Wat is een soundbar. Hoe werkt een soundbar?
Stefan Vrijdag

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 26 september 2022

Artikel wat is een soundbar

Geluidskwaliteit

Een soundbar bestaat uit 2 of meer luidsprekers die samen het geluid weergeven. De luidsprekers worden zo aangestuurd dat het effect van losse voor-, midden- en achterspeakers wordt nagebootst. Daarmee creëert een soundbar een gedeeltelijke surround-ervaring.

Uiterlijk en afmetingen

Het ontwerp van soundbars past vaak goed bij televisies van hetzelfde merk. Het is mooi als de soundbar net zo groot is als je tv of net wat kleiner. In de vergelijker kun je de soundbars bekijken. Ook kun je filteren op breedte van de soundbar. 

Een soundbar plaats je onder het scherm, maar je kunt hem ook aan de wand bevestigen. De soundbars in de test varieert van 34 centimeter tot ruim over een meter breed. Meestal zijn ze niet hoger dan 10 centimeter. Soundbars zijn niet dieper dan de voet van de televisie. Door deze vormgeving bespaar je ruimte.

Aansluitingen

Een groot voordeel van soundbars is dat je ze vaak alleen met een hdmi-kabel of optische audio-kabel kunt aansluiten. Je hebt geen extra kabels nodig. Ook de losse subwoofers of achterluidsprekers zijn  draadloos verbonden. De subwoofer heeft wel netstroom nodig.

Muziek afspelen

Met een soundbar kun je ook muziek afspelen. Bij de meeste soundbars kun je via wifi naar muziek luisteren. Eenmaal verbonden met een thuisnetwerk kun je met je telefoon muziek van Spotify afspelen en webradio luisteren.

Heeft een soundbar geen wifi dan is bluetooth vaak een optie. Muziek afspelen via bluetooth heeft een aantal nadelen:

  • Het signaal reikt niet verder dan 10 meter. Als je de kamer uitloopt met je telefoon kan de muziek ermee stoppen.
  • Bij bluetooth is het geluid gecomprimeerd waardoor de kwaliteit minder kan zijn dan bij wifi.
  • Bij bluetooth belast je bij het afspelen de batterij van je telefoon. 

Alternatief: traditionele audioversterker

Een soundbar heeft beperkingen als surround-systeem. Daardoor is een aansluiting van de tv op een traditionele audioversterker of receiver zeker de overweging waard. Stereo-speakers zorgen sowieso voor een flinke verbetering van het tv-geluid.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.