icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Alle artikelen

Artikelen binnen Koopadvies

Wat is een soundbar?

Soundbars zijn luidsprekerbalken die het matige geluid van speakers in platte televisies kunnen compenseren. Want door het gebrek aan ruimte voor speakers is het geluid niet altijd optimaal. Wat zijn de voor- en nadelen van een soundbar? Kan een soundbar een homecinema-effect geven?

Stefan Vrijdag

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Bijgewerkt op:14 augustus 2018

Artikel wat is een soundbar

Geluidskwaliteit

Een soundbar bestaat uit 2 of meer luidsprekers die samen het geluid weergeven. Met digital sound processing (dsp) worden de luidsprekers zo aangestuurd dat het effect van losse voor-, midden- en achterspeakers wordt nagebootst. Daarmee creëert een soundbar een gedeeltelijke surround-ervaring. Soundbars verbeteren de geluidskwaliteit van een televisie, maar schieten vaak tekort als overtuigende surround-oplossing. Daarvoor zijn andere systemen beter geschikt.

Uiterlijk en afmetingen

Het design van soundbars past vaak goed bij televisies van hetzelfde merk. Het is mooi als de soundbar net zo groot is als je tv of net wat kleiner. Een soundbar plaats je onder het scherm, maar het is ook mogelijk om er een aan de wand te bevestigen. De breedte van een soundbar kan variëren van 50 centimeter tot soms meer dan een meter breed. De hoogte is meestal minder dan 10 centimeter en soms rond de 20 centimeter. Soundbars zijn niet dieper dan de voet van de televisie. Door deze vormgeving is het een ruimtebesparende oplossing.

Aansluitingen

Een groot voordeel van soundbars is dat je ze vaak alleen met een hdmi-kabel of optische audio-kabel kunt aansluiten. Er zijn geen extra kabels nodig. Zelfs de losse subwoofers of achterluidsprekers zijn tegenwoordig vaak draadloos verbonden. De subwoofer heeft wel netstroom nodig.

Sommige soundbars kunnen als mediaspeler fungeren via Bluetooth of wifi-netwerk en een aantal apparaten levert ook internet-tv. 

Alternatief: traditionele audioversterker

Een soundbar heeft beperkingen als surround-systeem. Daardoor is een aansluiting van de tv op een traditionele audioversterker of receiver zeker de overweging waard. De stereo-speakers zorgen voor een flinke verbetering van het tv-geluid.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke soundbars goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste soundbar

Soundbars@0,1x

Artikelen binnen Koopadvies

Alle artikelen

Artikelen binnen Koopadvies