icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Koopadvies

Wat is een soundbar?

Soundbars zijn luidsprekerbalken die het geluid van speakers in platte televisies flink kunnen verbeteren. Door het gebrek aan ruimte voor speakers is het geluid niet altijd optimaal. Wat is een soundbar. Hoe werkt een soundbar?

Stefan Vrijdag

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Bijgewerkt op:6 mei 2020

Artikel wat is een soundbar

Geluidskwaliteit

Een soundbar bestaat uit 2 of meer luidsprekers die samen het geluid weergeven. Met digital sound processing (dsp) worden de luidsprekers zo aangestuurd dat het effect van losse voor-, midden- en achterspeakers wordt nagebootst. Daarmee creëert een soundbar een gedeeltelijke surround-ervaring.

Soundbars verbeteren de geluidskwaliteit van een televisie, maar schieten vaak tekort als overtuigende surround-oplossing. Daarvoor zijn andere systemen beter geschikt.

Uiterlijk en afmetingen

Het design van soundbars past vaak goed bij televisies van hetzelfde merk. Het is mooi als de soundbar net zo groot is als je tv of net wat kleiner. In de vergelijker kun je bekijken hoe de soundbars eruit zien.

Een soundbar plaats je onder het scherm, maar je kunt hem ook aan de wand bevestigen. De breedte van een soundbar kan variëren van 50 centimeter tot meer dan een meter breed. De hoogte is meestal minder dan 10 centimeter en soms rond de 20 centimeter. Soundbars zijn niet dieper dan de voet van de televisie. Door deze vormgeving bespaar je ruimte. 

Aansluitingen

Een groot voordeel van soundbars is dat je ze vaak alleen met een hdmi-kabel of optische audio-kabel kunt aansluiten. Er zijn geen extra kabels nodig. Zelfs de losse subwoofers of achterluidsprekers zijn meestal draadloos verbonden. De subwoofer heeft wel netstroom nodig.

Met een soundbar kun je ook muziek afspelen van Spotify. 

Alternatief: traditionele audioversterker

Een soundbar heeft beperkingen als surround-systeem. Daardoor is een aansluiting van de tv op een traditionele audioversterker of receiver zeker de overweging waard. De stereo-speakers zorgen voor een flinke verbetering van het tv-geluid.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke soundbars goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste soundbar

Soundbars@0,1x

Lees ook:

Artikelen binnen Koopadvies

Alle artikelen

Artikelen binnen Koopadvies