icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij luchtreinigers testen

In april 2024 publiceren wij voor de tweede keer een test luchtreinigers. We testen hoe goed deeltjes en gassen gefilterd worden, het geluid, het gebruiksgemak en stroomverbruik.  
Karen Reijneveld_S

Karen Reijneveld   Expert luchtreinigersBijgewerkt op:8 april 2024

Hoe stil zijn luchtreinigers

Filteren

Met 3 strenge tests bepalen we de luchtverversingssnelheid. Dit doen we in een afgesloten ruimte van ongeveer 30 kubieke meter. Elke test duurt 20 minuten, waarna we meten hoeveel van de gassen of aerosolen uit de lucht verdwenen zijn. Daarmee berekenen we de de luchtverversingssnelheid in kubieke meter per uur (m3/uur).

Gassen

Eerst vullen we de ruimte met een gedefinieerde hoeveelheid van een gasmengsel van formaldehyde en tolueen. 

Aerosolen

Na een schoonmaakbeurt vullen we de ruimte met hele kleine druppeltjes paraffine-olie: minuscule deeltjes van 0,12 tot 1 micrometer.

Aerosolen - verouderd filter

Voor de 3e test kan starten, gaat de luchtreiniger eerst met een nieuw filter een speciale afgesloten cel. Daarin verouderen we het filter door het bloot te stellen aan de rook van 100 sigaretten. Dan vullen we de testruimte opnieuw met de druppeltjes paraffine-olie. 

De uitkomsten van deze 3 tests bepalen voor 60% het totale Testoordeel.  

Geluid 

We meten het geluidsniveau in de hoogste stand. Maar het aantal decibel zegt niet alles. Zo kan de toonhoogte of galm van het geluid ook heel vervelend zijn. Twee testers (en eventueel een derde) beoordelen het hardste en zachtste geluid klinken.

Het oordeel voor geluid telt voor 15% mee in het totale Testoordeel. 

Bedieningsgemak

De 2 testers (en eventueel een derde) beoordelen het gebruiksgemak van de bediening op het apparaat. En mogelijk ook de afstandsbediening en/of de bijbehorende smartphone-app.  

Op het apparaat kunnen lampjes en waarschuwingen zichtbaar zijn, soms op een schermpje. Onze testers beoordelen hoe duidelijk en begrijpelijk de informatie is.  

Het oordeel voor bedieningsgemak telt voor 10% mee in het totale Testoordeel.

Onderhoudsgemak

Heel belangrijk is ook of en hoe gemakkelijk je filters kunt schoonmaken en/of vervangen. En dat je dat op tijd doet. Daarom kijken we ook hoe goed het apparaat (of de app) je daarover informeert.  

Het oordeel voor onderhoudsgemak telt voor 5% mee in het totale Testoordeel.

Efficiency

Tijdens de test meten we het stroomverbruik in de hoogste stand. Vervolgens berekenen we hoeveel stroom er nodig is om 1 kubieke meter lucht te reinigen.  

Voor een groter apparaat is het makkelijker om veel lucht te reinigen. Daarom berekenen we ook de verhouding tussen de luchtreinigingssnelheid en het volume van het apparaat. 

Het oordeel voor efficiency telt voor 5 % mee in het totale Testoordeel.

Niet alles getest

Extra functies

Sommige modellen in de test hebben extra functies, zoals verwarmen en koelen. Deze functies hebben we niet getest.  

Uitstoot van Ozon 

In oktober 2023 adviseerde de NVWA om geen luchtreinigers meer te gebruiken die ozon uitstoten. Voorbeelden hiervan zijn de Cecotec TotalPure Ozone producten.

Koop geen 'Ozongeneratoren' of andere producten die ozon genereren. Langdurige blootstelling aan ozon kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Dit soort producten testen wij niet. 

Het advies van de NVWA gaat niet over luchtreinigers met een ionisator. Dit type testen wij wel, maar wij meten niet de ozon-uitstoot. De lucht wordt in het apparaat zelf behandeld en weer uitgeblazen. Daarbij worden technieken gebruikt om de vorming van ozon te voorkomen. Als er toch wat ontstaat, kan een koolstoffilter het afvangen. Als dit geheel goed werkt, is er niks aan de hand. Check voor aankoop of de luchtreiniger voldoet aan een standaard zoals UL 867-40 of EN 60335-2-65.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten 900x300