icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Regels risico-opslag alle hypotheekaanbieders

Heb je flink afgelost of is je huis meer waard, dan kan de risico-opslag misschien omlaag. En wordt je hypotheekrente lager. Vaak moet je zelf in actie komen. In ons overzicht staat per aanbieder aan welke voorwaarden je moet voldoen. En vertellen we je of de opslag omhoog gaat bij een daling van de huizenprijzen.  
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:10 augustus 2023

rente opslag

Risico-opslag en risicoklasssen

De rente die je over je hypotheek betaalt, bestaat vaak uit een basisrente en een risico-opslag. Hypotheekaanbieders hebben het soms over een rente-opslag. Dat is hetzelfde. Ze rekenen een risico-opslag bij een hypotheek die relatief hoog is ten opzichte van je woningwaarde. Bijvoorbeeld bij een hypotheek van 100% van de marktwaarde van je woning. 

Hypotheekaanbieders gebruiken allemaal een eigen indeling in risicoklassen. Ook wel tariefklassen genoemd. De Rabobank gebruikt bijvoorbeeld 3 risicoklassen: voor een schuld tot 67,5% van de marktwaarde, tot 90% of bij meer dan 90%. De risico-opslag kan omlaag, zodra je in een lagere risicoklasse valt. Vaak kan dat ook als de rente nog vaststaat. Je betaalt dan direct een lagere hypotheekrente.  

De risico-opslag kan ook verhoogd worden als de waarde van je huis daalt. Dat gebeurt vaak pas als je rentevaste periode afloopt en je een nieuw rente-aanbod krijgt. Maar sommige aanbieders wijzigen het direct.  

Lees meer over risico-opslag en bekijk een rekenvoorbeeld.

Voorwaarden en risicoklassen van alle hypotheekaanbieders

Wij hebben het volgende voor je uitgezocht: 

 • Verlaagt je aanbieder de risico-opslag tijdens de rentevaste periode of alleen op renteherzieningsdatum? En doen ze dat automatisch zodra dat kan of moet je zelf in actie komen?
 • Moet je bij een verzoek voor een lagere opslag de marktwaarde van je woning aantonen met een taxatie? En accepteert je hypotheekaanbieder de gratis WOZ-beschikking of WOZ-taxatie? Of willen ze een goedkope Calcasa hybride taxatie of een dure taxatie op locatie?  
 • Wat gebeurt er als de marktwaarde van je woning in de toekomst daalt? Gaat de risico-opslag dan (direct) weer omhoog? 
 • Welke risicoklassen hanteert je aanbieder? 
 • Wordt bij een (bank)spaarhypotheek de opgebouwde waarde van de (bank)spaarpolis/rekening gezien als 'aflossing' op de schuld? Want dan kom je eerder in aanmerking voor een lagere opslag. 

Argenta

De risico-opslag gaat bij 'gewone' aflossingen alleen op verzoek omlaag.  Dit valt eenvoudig op te lossen door eenmalig een klein extra bedrag af te lossen. En dan gaat het automatisch. 

Is de waarde van je woning gestegen dan moet je altijd een verzoek indienen voor een verlaging. En een taxatierapport of Calcasa Desktop Taxatie® (hybride taxatie) aanleveren. Na een waardedaling van de woning volgt geen verhoging van de risico-opslag.

Risico-klassen

 • t/m 50%
 • t/m 60%
 • t/m 70%
 • t/m 80%
 • t/m 85%
 • t/m 90%
 • t/m 95%

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,75 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue