icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Risico-opslag hypotheek

Je hypotheekrente bestaat uit een basisrente en risico-opslag. Heb je flink afgelost of is je huis meer waard, dan kan de risico-opslag soms omlaag of vervallen. Vaak moet je zelf in actie komen. De opslag kan ook hoger worden als de waarde van je huis daalt.
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:9 november 2023

risico-opslag-hypotheek

Wat is risico-opslag?

De rente die je over je hypotheek betaalt, bestaat vaak uit een basisrente en een risico-opslag. Hypotheekaanbieders rekenen een risico-opslag bij een hypotheek die relatief hoog is vergeleken met je woningwaarde. Bijvoorbeeld bij een hypotheek van 100% van de marktwaarde. 

Hypotheekaanbieders gebruiken allemaal een eigen indeling in risicoklassen. Ook wel tariefklassen genoemd. De risico-opslag kan omlaag, zodra je in een lagere risicoklasse valt. 

Heb je sinds het afsluiten van je hypotheek flink afgelost? En/of is je huis meer waard geworden door bijvoorbeeld een verbouwing of door stijging van de huizenprijzen? Dan kan de risico-opslag misschien omlaag of vervallen. Ook als de rente nog een tijd vaststaat. Je betaalt dan direct een lagere hypotheekrente.

Risico-opslag of renteopslag

Is het risico-opslag of renteopslag? Het antwoord: het is hetzelfde. Wij noemen het een risico-opslag. Hypotheekverstrekkers noemden het vroeger ook een risico-opslag, maar stapten over op renteopslag. Dat klinkt vriendelijker.

Hoeveel scheelt het?

Een aanpassing van de risicoklasse scheelt soms wel 0,5% aan hypotheekrente. Met een lagere risico-opslag kun je misschien wel een paar duizend euro per jaar besparen.  

Hypotheekaanbieders hanteren verschillende risicoklassen. Het is mogelijk dat je bij je eigen aanbieder in een hogere klasse valt dan bij een andere aanbieder. En dat je daardoor een hogere rente betaalt. Het kan voordelig zijn om over te stappen naar een andere aanbieder. We hebben het aantal risicoklassen per hypotheekaanbieder voor je op een rijtje gezet.   

Geen opslag bij Nationale Hypotheek Garantie

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan heb je (bijna) nooit te maken met een risico-opslag.

Risico-opslag kan ook omhoog

De risico-opslag kan ook verhoogd worden als de waarde van je huis daalt. Dat gebeurt vaak pas als je rentevaste periode afloopt en je een nieuw rente-aanbod krijgt. Maar sommige aanbieders wijzigen het direct.  

Kosten risico-opslag aanpassen

Bijna alle hypotheekaanbieders rekenen geen kosten voor het aanpassen van de risico-opslag. NIBC doet dat bijvoorbeeld wel. Zij rekenen €200 administratiekosten. 

Kosten taxatie woning

Het hangt van je hypotheekaanbieder af met welk document je de marktwaarde van je woning moet aantonen: 

Je kunt een waardebepaling van je huis door de makelaar niet gebruiken. 

Benieuwd hoe het bij je eigen geldverstrekker zit? We hebben de voorwaarden per hypotheekaanbieder voor je op een rijtje gezet. Kies voor de goedkoopste optie. 

Verlaging risico-opslag vaak niet automatisch 

Soms hoef je zelf niets te doen. Als je rentevaste periode afloopt, krijg je een rente-aanbod voor een nieuwe rentevaste periode. Een hypotheekaanbieder kijkt bij het bepalen van de nieuwe rente of de hypotheek in een lagere risicoklasse valt. En past de rente daarop aan.

Er zijn steeds meer aanbieders die de risico-opslag maandelijks automatisch aanpassen als er voldoende is afgelost. Maar doet je geldverstrekker dat niet? Of wil je een lagere risico-opslag omdat de waarde van je woning is gestegen? Dan moet je zelf in actie komen. Gebruik hiervoor ons stappenplan. 

Bereken je voordeel met ons stappenplan