icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheekrente en nieuwe rentevaste periode kiezen

Als de rentevaste periode van je hypotheekrente afloopt, krijg je van je eigen bank een nieuw rente-aanbod. Bij de huidige hoge rente kan overstappen naar een andere hypotheekaanbieder met een lagere rente interessant zijn. 
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert hypothekenBijgewerkt op:10 november 2023

kapitaal verzekering hypotheek

Rente verlengen bij je eigen bank

Kies je een nieuwe rentevaste periode bij je eigen bank, dan kost dit je niks. Let op wanneer je moet reageren. Ben je te laat, dan verlengt je hypotheekaanbieder de hypotheek automatisch. En kiest dan voor dezelfde renteperiode als die je had. Stond de rente 10 jaar vast, dan krijg je weer 10 jaar vast.  

Kies je ervoor om advies te vragen aan een financieel adviseur, dan betaal je advieskosten.

Vaak voordeel bij oversluiten hypotheek

Het is zeker de moeite waard om te checken of je bij een andere hypotheekaanbieder een beter rente-aanbod kunt krijgen. Het kan duizenden euro's schelen als je overstapt naar een andere aanbieder. 

Op de renteherzieningsdatum betaal je geen boeterente als je de hypotheek oversluit. Wel zijn er bijkomende kosten. Zoals advies-, notaris- en taxatiekosten. Je bespaart alleen als je ook die kosten terugverdient door een lagere hypotheekrente bij een nieuwe aanbieder.

Kan de risico-opslag omlaag?

Je hypotheekrente bestaat uit een basisrente en risico-opslag. Risico-opslag wordt ook wel rente-opslag genoemd. Heb je flink afgelost of is je huis meer waard? Dan kan risico-opslag nu misschien vervallen of omlaag. 

Geen opslag bij Nationale Hypotheek Garantie

Dit geldt niet voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Voor NHG-hypotheken gelden geen renteopslagen.

Waarde woning gestegen? 

Veel hypotheekaanbieders verlagen de risico-opslag niet automatisch als de waarde van je woning is gestegen. Maar op de renteherzieningsdatum zijn aanbieders verplicht om het nieuwe renteaanbod te baseren op de actuele restschuld. Het rentetarief moet passen bij de lening en de actuele waarde van de woning. Is de waarde van je huis gestegen, dan kan de hypotheekrente misschien omlaag. 

Een gestegen woningwaarde moet je wel vaak zelf aantonen. Soms kan dat met een 'gratis' WOZ-beschikking. Andere banken eisen een taxatierapport.

Lees meer over de risico-opslag op je hypotheek.  

De hypotheekrente lang of kort vastzetten

De rente is het afgelopen jaar flink gestegen. Toch kiezen veel mensen nog voor een lange rentevaste periode van tenminste 10 jaar. Deze keuze biedt zekerheid. Je weet voor de komende jaren wat je maandelijkse hypotheeklasten zijn. En bij een rente van 10 jaar of langer is je maximale leensom hoger dan bij een korte rente.  

Ook is de hypotheekrente voor een langere periode slechts iets hoger dan voor een kortere periode. Het hangt van je persoonlijke situatie af wat het beste bij je past: een lange of een korte rente.

Je kunt je hypotheek ook splitsen in 2 leningdelen. Bijvoorbeeld een deel met een rente voor 10 jaar. En een deel met een rente voor 20 of 30 jaar. Je betaalt geen extra kosten als je kiest voor 2 leningdelen. 

Verhuizen en rente meenemen

Bij verhuizen kun je kiezen tussen het meenemen van de oude contractrente of een nieuwe hypotheek afsluiten. Je hypotheekrente meenemen is gunstig als je rente lager is dan de actuele rente. De voorwaarden zijn bij elke hypotheekaanbieder anders. Vraag ruim op tijd na welke voorwaarden gelden. Realiseer je wel dat je de oude rente alleen kunt meenemen als je bij dezelfde geldgever blijft.

Soms minder lenen bij rente verhuizen

Is de resterende looptijd van je hypotheekrente korter dan 10 jaar? Dan is het niet altijd mogelijk je hypotheekrente mee te nemen. De hypotheekaanbieder moet je maximale leensom dan berekenen op basis van de toetsrente van 5%. Hierdoor kun je minder lenen dan bij een toets op de actuele rente van bijvoorbeeld 4,5% voor 10 jaar vast.