icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheekrente en nieuwe rentevaste periode kiezen

Als de rentevaste periode van je hypotheekrente afloopt, kun je een nieuwe periode kiezen. Of de hypotheek zonder boete oversluiten naar een andere bank. Laat je bank 3 maanden vóór de afloop van de renteperiode weten wat je kiest. Begin dus op tijd met het vergelijken van beide opties. 
Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 15 maart 2022

kapitaal verzekering hypotheek

Verlengen bij je eigen bank

Kies je een nieuwe rentevaste periode bij je eigen bank, dan kost dit je niks. Let op wanneer je moet reageren. Ben je te laat, dan verlengt je hypotheekaanbieder de hypotheek automatisch. En kiest dan voor dezelfde renteperiode als die je had. Stond de rente 10 jaar vast, dan krijg je weer 10 jaar vast.  

Kies je ervoor om advies te vragen aan een financieel adviseur, dan betaal je advieskosten.

Overstappen naar andere bank

Zit je bij een dure hypotheekverstrekker? Dan kan het slim zijn om je hypotheek over te sluiten naar een andere aanbieder. Op de renteherzieningsdatum betaal je geen boeterente voor het openbreken van je oude hypotheek. Wel zijn er flinke bijkomende kosten. Zoals advies-, notaris- en taxatiekosten. Reken eerst uit of je die terugverdient door een lagere hypotheekrente bij een nieuwe aanbieder.

Kan de risico-opslag omlaag?

Je hypotheekrente bestaat uit een basisrente en risico-opslag. Risico-opslag wordt ook wel rente-opslag genoemd. Heb je flink afgelost of is je huis meer waard? Dan kan risico-opslag nu misschien vervallen of omlaag. 

Geen opslag bij Nationale Hypotheek Garantie

Dit geldt, met uitzondering van Delta Lloyd, niet voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Voor NHG-hypotheken gelden geen renteopslagen.

Waarde woning gestegen? 

Veel hypotheekaanbieders verlagen de risico-opslag niet automatisch als de waarde van je woning is gestegen. Maar op de renteherzieningsdatum zijn aanbieders verplicht om het nieuwe renteaanbod te baseren op de actuele restschuld. Het rentetarief moet passen bij de lening en de actuele waarde van de woning. Is de waarde van je huis gestegen, dan kan de hypotheekrente misschien omlaag. 

Een gestegen woningwaarde moet je wel vaak zelf aantonen. Soms kan dat met een 'gratis' WOZ-beschikking. Andere banken eisen een taxatierapport.

Lees meer over de risico-opslag op je hypotheek.  

De hypotheekrente vastzetten: welke periode kies je?

Bij de huidige lage rentes kiezen veel mensen voor een lange rentevaste periode van tenminste 10 jaar. Zo weet je voor lange tijd waar je aan toe bent. Het nadeel is dat de hypotheekrente voor een langere periode hoger is dan voor een kortere periode. De keuze voor een langere rentevaste periode biedt zekerheid. Je weet dat je de huidige lasten kunt betalen. Dat geeft rust.

Je kunt je hypotheek ook splitsen in 2 leningdelen. Bijvoorbeeld een deel met een rente voor 10 jaar. En een deel met een rente voor 20 of 30 jaar. Je betaalt geen extra kosten als je kiest voor 2 leningdelen. 

Verhuizing

Bij verhuizen heb je opnieuw de keuze tussen het meenemen van de oude contractrente of het kiezen voor de actuele rente. Je neemt de oude rente mee als de huidige rente hoger is dan de rente uit je oude hypotheekcontract.

Gezien de lage rente van dit moment is die kans groot. Realiseer je wel dat je de oude rente alleen kunt meenemen als je bij dezelfde geldgever blijft.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.