! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheek wijzigen: lagere rente na overlijden

Na het verlies van een partner heb je vaak minder inkomen. Is er geen uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering, dan lopen de hypotheeklasten door. Bij veel hypotheekverstrekkers kun je ervoor kiezen om de huidige, lage hypotheekrente te gaan betalen. Daar moet je wel zelf om vragen.
Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 19 mei 2021

Rente openbreken zonder boete

De rentevaste periode van je hypotheeklening mag je meestal niet kosteloos openbreken. Vertrek je naar een andere hypotheekbank, dan betaal je een boete.

Daarop zijn wel uitzonderingen. Bij veel banken kun je gratis van de gekozen renteperiode af na een verhuizing en na overlijden van je partner.

Boetevrij aflossen na overlijden

Vaak krijg je na overlijden een uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering die is gekoppeld aan de hypotheek. De bank lost met dit geld de hypotheeklening boetevrij af.

Heb je geen overlijdensrisicoverzekering, dan heb je na de dood van je partner 2 opties:

  1. Meestal kun je boetevrij aflossen na overlijden. Het maakt daarbij niet uit of het geld uit eigen spaarpot komt of uit een nieuwe hypotheeklening bij een andere bank. Alleen bij Tulp Hypotheken  betaal je dan wél een boete (peildatum: 23 oktober 2020).
  2. Bij een aantal geldgevers kun je zonder boete de hoge hypotheekrente afkopen en overstappen naar de huidige lagere rente bij je eigen bank. Dit is vaak voordeliger dan overstappen naar een andere bank. Meestal zijn er geen advieskosten en sowieso geen notaris- en taxatiekosten. De bank kan wel administratiekosten rekenen.

Zonder boete afkopen en overstappen (optie 2) kan bij:

ABN Amro NIBC

ASN

Rabobank

Attens

Reaal

BLG Wonen

RegioBank

Centraal Beheer

Robuust

Florius

SNS

Hypotrust Vrij Leven

Syntrus Achmea

ING

Triodos
Lot Hypotheken Vista

Moneyou

Woonfonds

Munt

 

(Peildatum: 19 mei 2021)

Bij de banken die dikgedrukt zijn, mag je de rente ook herzien als de naam van de overledene níet in het hypotheekcontract staat.

Let op: bij oversluiten naar een andere geldverstrekker beoordeelt de nieuwe bank de financiële situatie van de achtergebleven partner. Het inkomen van die partner kan onvoldoende zijn om akkoord te krijgen voor de hypotheek.

Onderneem zelf actie

Wil je na het overlijden van je partner boetevrij de hypotheekrente vastzetten tegen de huidige lage rente? Vraag er zelf om. Het staat meestal niet duidelijk in de voorwaarden van de hypotheek en banken informeren je niet actief. De helft van de banken werkt hier sowieso niet aan mee.

Beslis op tijd

Werkt jouw bank wel mee aan het overstappen naar een lagere rente bij de eigen bank of aan het oversluiten naar een andere bank, regel dit dan wel snel. Bij veel banken moet je binnen een jaar na het overlijden beslissen. Er zijn ook banken waar je maar 6 of slechts 3 maanden de tijd hebt.

De bedenktijd geldt alleen als je de achtergebleven partner in het huis blijft wonen. Dit geldt dus niet als de erfgenamen het huis gaan verkopen. Bij verkoop mag je sowieso boetevrij aflossen.