icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheek wijzigen: lagere rente na overlijden

Na het verlies van je partner heb je vaak minder inkomen. Heb je geen uitkering vanuit een overlijdensrisicoverzekering, dan lopen de hypotheeklasten gewoon door. Veel hypotheekverstrekkers geven je de keuze om de huidige, lage hypotheekrente te betalen. Daar moet je wel zelf om vragen.
Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 2 maart 2022

hypotheek-wijzigen-overlijden

Rente openbreken zonder boete

De rentevaste periode van je hypotheeklening mag je meestal niet kosteloos openbreken. Vertrek je naar een andere hypotheekbank, dan betaal je een boete.

Er zijn wel uitzonderingen. Bij veel banken kun je gratis van de gekozen renteperiode af na het overlijden van je partner of na een verhuizing.

Boetevrij aflossen na overlijden

Vaak krijg je na overlijden een uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering. Die verzekering is gekoppeld aan de hypotheek. De bank lost met dit geld de hypotheeklening boetevrij af.

Geen overlijdensrisicoverzekering

Heb je geen overlijdensrisicoverzekering? Dan heb je na de dood van je partner 2 opties:

  1. Meestal kun je boetevrij aflossen na overlijden. Het maakt daarbij niet uit of het geld uit eigen spaarpot komt of uit een nieuwe hypotheeklening bij een andere bank.
  2. Bij een aantal geldgevers kun je zonder boete de hoge hypotheekrente afkopen. En kun je overstappen naar de huidige, lagere rente bij je eigen bank. Dit is vaak voordeliger dan overstappen naar een andere bank. Meestal zijn er geen advieskosten. Je hebt sowieso geen notaris- en taxatiekosten. De bank kan wel administratiekosten rekenen.

Partner heeft niet meegetekend voor hypotheek

Bij veel hypotheekverstrekkers kan de overblijvende partner de hypotheek aflossen. Ook als die partner niet heeft getekend voor de hypotheek (niet-medeschuldenaar). Er kunnen wel voorwaarden aan verbonden zijn zoals:

  • Er geldt een bepaalde termijn. Aflossen moet bijvoorbeeld binnen 6 maanden na het overlijden.
  • Aflossen kan alleen met een uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering of uit eigen middelen. Dus boetevrij naar een andere bank overstappen kan dan niet.

Zonder boete aflossen door de partner die niet heeft getekend kan bij:

ABN AMRO NIBC Direct

Allianz

Holland Woont

Argenta

Hypotrust (Vrij Leven)

ASN

ING

Attens

Obvion

BLG

Rabobank
Centraal Beheer Regiobank
Florius Robuust Hypotheken
Lloyds SNS Bank
Lot Hypotheken Syntrus Achmea
Moneyou Triodos Bank
Munt Woonfonds

Peildatum: 1 maart 2022. Bij de dikgedrukte aanbieders kan de partner ook overstappen naar een andere bank.

Nieuwe financiële situatie

Bij het oversluiten naar een andere geldverstrekker beoordeelt de nieuwe bank de financiële situatie van de achtergebleven partner. Het inkomen van die partner kan te weinig zijn om akkoord te krijgen voor de hypotheek.

Onderneem zelf actie

Wil je na het overlijden van je partner boetevrij de hypotheekrente vastzetten tegen de huidige lage rente? Vraag er dan zelf naar. Het staat meestal niet duidelijk in de voorwaarden van de hypotheek. Banken informeren je niet actief hierover. Een aantal banken werkt hier sowieso niet aan mee.

Beslis op tijd

Werkt jouw bank wel mee aan het overstappen naar een lagere rente bij de eigen bank of aan het oversluiten naar een andere bank, regel dit dan snel. Bij veel banken moet je binnen een jaar na het overlijden beslissen. Er zijn ook banken waar je maar 6 of 3 maanden de tijd hebt.

De bedenktijd geldt alleen als de achtergebleven partner in het huis blijft wonen. Dit geldt dus niet als de erfgenamen het huis gaan verkopen. Bij verkoop mag je altijd boetevrij aflossen.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.