icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheek oversluiten naar lagere rente bij een andere bank

Is je hypotheekrente hoger dan de huidige hypotheekrentes? Je hypotheek oversluiten kan voordelig zijn. Ga eerst na of dit kan bij je eigen bank. Zit je bij een dure hypotheekverstrekker? Dan is het slim om je hypotheek over te sluiten naar een andere bank. 
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert hypothekenBijgewerkt op:28 mei 2024

boeteregeling oversluiten hypotheken

Wanneer is oversluiten hypotheek voordelig?

Of je met overstappen bespaart, hangt af van het soort hypotheek dat je hebt. En de resterende looptijd en kosten. Oversluiten bij je eigen bank is goedkoper. Als je een veel lagere rente vindt bij een andere bank, kan dat voordeliger zijn.

Hypotheek oversluiten naar een andere bank

De hypotheekrente is nu hoger dan een paar jaar geleden. Veel hypotheekbezitters hebben een rente die lager is dan de huidige rente. Maar is jouw hypotheekrente toch hoger dan de actuele hypotheekrente? Je hypotheek oversluiten naar een lagere rente kan voordeel opleveren. Het kost wel geld. Denk aan boeterente om je oude hypotheekrente af te kopen en afsluitkosten voor de nieuwe hypotheek. Oversluiten naar een andere bank is alleen zinvol als je die kosten weer terugverdient.

Oversluiten spaarhypotheek

Bij een spaarhypotheek levert overstappen vaak geen besparing op. Bij een spaarhypotheek spaar je tegen dezelfde rente in je spaarpolis als de rente die je betaalt voor je hypotheeklening. Bij je hypotheek oversluiten naar een lagere rente spaar je ook tegen een lagere rente. En de spaarpremie voor de polis gaat omhoog in plaats van omlaag.

Een spaarhypotheek oversluiten levert meestal verlies op als de polis al meer dan 20 jaar loopt. Hetzelfde geldt voor bankspaarhypotheken

Oversluiten levenhypotheek of beleggingshypotheek

Heb je een hypotheek met een gekoppelde beleggingsverzekering of levensverzekering? Dan kan oversluiten naar een bankspaarhypotheek wel slim zijn. Dit kan alleen met advies.

Oversluiten aflossingsvrije hypotheek

Het oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek naar een bank met een lagere rente kan een flink voordeel opleveren. Deze hypotheekvorm neem je gewoon mee naar een andere bank. Houd rekening dat de meeste banken maximaal 50% van de waarde van jouw woning aflossingsvrij willen lenen.

Acceptatie door bank

Is jouw aflossingsvrije hypotheek hoger, dan zal een nieuwe bank je niet zomaar accepteren. Zoek een bank die dit wel doet of laat het grootste deel aflossingsvrij. Ga voor het deel dat boven die 50% uitkomt wel aflossen. Bijvoorbeeld door daar een annuïteitenlening van te maken.

Oversluiten annuïteiten- of lineaire hypotheek

Houd er rekening mee dat je bij een annuïteitenhypotheek elke maand minder rente gaat betalen. Dat betekent dat het voordeel van een overstap naar een lagere rente bij een andere geldverstrekker aan het einde van de looptijd niet snel loont. Je verdient de kosten dan niet terug. Dit geldt nog meer voor een lineaire hypotheek.

Kosten oversluiten hypotheek

Stap je met je hypotheek over naar een andere bank? Reken dan op advies-, taxatie-, bemiddelings- en notariskosten. Bij elkaar is dat al snel zo’n €3000. Staat je renteperiode nog vast bij je oude bank dan betaal je soms ook een boete voor vervroegd aflossen. Al deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar.

Een hypotheek oversluiten is handig als je de kosten weer terugverdient tijdens de eerste rentevaste periode bij de nieuwe bank. Je weet namelijk niet of je nieuwe bank na afloop van die eerste renteperiode nog steeds voordelig is.

Regels oversluiten hypotheek

De regels voor het oversluiten van de hypotheek zijn dezelfde als die voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Bekijk dus welke regels er gelden voor de hypotheek die je kiest.

Opnieuw toetsen

De nieuwe aanbieder toetst opnieuw hoeveel je mag lenen. Hij kijkt naar de hoogte van je huidige inkomen en de waarde van je woning. Heb je nu een lager inkomen, dan is de hypotheekverstrekking misschien niet meer verantwoord. Je kunt dan niet altijd oversluiten.

Uitzondering

Blijf je in je huis wonen? En is de hoofdsom van de nieuwe hypotheek niet hoger dan het af te lossen bedrag van de bestaande hypotheek en de kosten voor het oversluiten? Dan geldt er een uitzondering en kun je toch overstappen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.