icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheek boetevrij aflossen

Je maandlasten dalen als je extra aflost op je hypotheek. Maar als je aflost of overstapt naar een bank, betaal je meestal een boete. Toch kun je de schade beperken. De hypotheekvoorwaarden van veel banken bieden mogelijkheden om zo’n boete te ontlopen. Waar moet je op letten?
Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 2 maart 2022

boetevrij aflossen

Boetevrij deel

Je mag de hele hypotheek boetevrij aflossen als je rentevaste periode is verstreken. Of als je een variabele rente hebt. Staat je rente nog vast, dan mag je jaarlijks een bepaald percentage van je hypotheek boetevrij aflossen.*

  • Bij alle banken is dit minimaal 10% van de oorspronkelijke hoofdsom. Was de hypotheek bij afsluiten €250.000, dan mag je dus ieder jaar kosteloos €25.000 extra aflossen.
  • Bij een aantal banken mag je méér aflossen. Zo mag je 20% boetevrij aflossen bij IQwoon, NIBC Direct Extra Hypotheken en Rabobank (Plusvoorwaarden).

(Bron: Moneyview, peildatum: 2 maart 2022)

*Deze percentages gelden voor nieuwe hypotheken, voor de voordeligste hypotheekvorm. Voor duurdere varianten of bestaande hypotheken kunnen andere percentages gelden. Kijk in je hypotheekakte.

Lening in delen

Heb je 2 soorten leningen, bijvoorbeeld een spaarhypotheek van €200.000 en een aflossingsvrije hypotheek van €100.000? Dan mag je het boetevrije percentage niet bij alle banken op dezelfde manier toepassen. Extra aflossen op een spaarhypotheek is meestal niet verstandig. Je kunt dan beter aflossen op je aflossingsvrije hypotheek.

Bij ongeveer de helft van de banken mag je het boetevrije percentage alleen nemen over het leningdeel waarop je aflost. In dit geval dus 10% van €100.000 = €10.000. Bij de andere banken mag je het boetevrije percentage over het hele hypotheekbedrag nemen. In dit voorbeeld dus €30.000 op je aflossingsvrije hypotheek.

Wil je weten wat mogelijk is bij jouw bank? Gebruik dan onze hypotheekrentevergelijker. Na het invullen van de informatie krijg je een overzicht van de geldgevers. Kies bij jouw bank voor 'meer informatie' voor de belangrijkste hypotheekvoorwaarden.

Aflossen met spaargeld

Bij veel banken is het boetevrije percentage hoger als je aflost met spaargeld of een schenking van ouders:

  • 100% bij Allianz, ASN, Attens, BLG, Centraal Beheer, Florius, HollandWoont Hypotheken, Lot Hypotheken, Munt, NIBC Direct Extra, Obvion, Regiobank, Robuust Hypotheken, Syntrus Achmea, Tulp en Vista Hypotheken.
  • 25% bij Merius
  • €106.671 bij Lloyds, met geld uit een eenmalige belastingvrije schenking voor je woning

Deze hoge bedragen gelden dus niet als je aflost doordat je overstapt naar een andere bank.

Boetevrij aflossen na overlijden

Ook na het overlijden van je partner kun je de hypotheeklasten verlagen. Vaak is er een uitkering uit een,  aan de hypotheek gekoppelde, overlijdensrisicoverzekering. Na overlijden lost de bank met het geld uit de polis de hypotheek zonder boete af.

Maar je kunt ook op andere manieren boetevrij aflossen na overlijden.

Extra aflossen, extra voordeel

Door een extra aflossing daalt de hypotheekschuld en gaan je maandlasten omlaag. Maar zo’n aflossing levert soms nog meer voordeel op. Zo ben je bij veel banken verplicht om een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten bij je hypotheek.

Je moet dan bijvoorbeeld het deel boven de 80% van de woningwaarde verzekeren bij overlijden. Kom je door extra af te lossen onder die grens, dan kun je je ORV opzeggen. Dat scheelt premie. Zoek wel eerst uit, bijvoorbeeld met een adviseur, of je die verzekering kunt missen.

Ook kan de hypotheekrente misschien omlaag. Doordat de hypotheeklening na aflossing in een lagere risico-opslag terechtkomt.

Alternatief: oversluiten

Wil je aflossen om de maandelijkse hypotheeklasten te verlagen? Je kunt de maandlasten ook verlagen door je hypotheek over te sluiten naar een bank met een lagere rente.

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.