icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheek boetevrij aflossen

Je kunt boetevrij extra aflossen op je hypotheek. Vaak meer dan het standaard percentage. Zeker nu de hypotheekrente stijgt. Bekijk de mogelijkheden. Een extra aflossing zorgt direct voor lagere maandlasten.  
Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 26 oktober 2022

boetevrij aflossen

Boetevrij aflossen als actuele rente hoger is

Je mag boetevrij extra aflossen als de actuele rente voor de resterende rentevaste periode hoger is. 

Hypotheekverstrekkers bepalen de actuele hypotheekrente (vergelijkingsrente) door te kijken naar:

  • De resterende rentevaste periode
  • De hypotheekvorm (aflosvorm)
  • De tariefklasse

Boetevrij deel

Je mag de hele hypotheek ook boetevrij aflossen als je rentevaste periode is verstreken. Of als je een variabele rente hebt. 

Staat je rente nog vast en is de actuele rente lager? Dan mag je jaarlijks een bepaald percentage van je hypotheek boetevrij aflossen.*

  • Bij alle banken is dit minimaal 10% van de oorspronkelijke hoofdsom. Was de hypotheek bij afsluiten €250.000? Dan mag je dus ieder jaar kosteloos €25.000 extra aflossen.
  • Bij een aantal banken mag je méér aflossen, bijvoorbeeld 15%. En zelfs 20% bij IQwoon, NIBC Direct (Extra Hypotheek), Rabobank (Plusvoorwaarden) en Van Lanschot.

*Deze percentages gelden voor nieuwe hypotheken. Voor bestaande hypotheken kunnen andere percentages gelden. Kijk in je hypotheekakte.

(Bron: Moneyview, peildatum: 26 oktober 2022)

Wil je weten wat mogelijk is bij jouw bank? Gebruik dan onze hypotheekrentevergelijker. Na het invullen van de informatie krijg je een overzicht van de geldgevers. Kies bij jouw bank voor 'meer informatie' voor de belangrijkste hypotheekvoorwaarden.

Lening in delen

Stel dat je 2 soorten lening hebt. Bijvoorbeeld een spaarhypotheek van €200.000 en een aflossingsvrije hypotheek van €100.000. Dan mag je het boetevrije percentage niet bij alle banken op dezelfde manier toepassen. Extra aflossen op een spaarhypotheek is meestal niet verstandig. Je kunt dan beter aflossen op je aflossingsvrije hypotheek.

Bij ongeveer de helft van de banken mag je het boetevrije percentage alleen nemen over het leningdeel waarop je aflost. In dit geval dus 10% van €100.000 = €10.000. Bij de andere banken mag je het boetevrije percentage over het hele hypotheekbedrag nemen. In dit voorbeeld dus €30.000 op je aflossingsvrije hypotheek.

Aflossen met spaargeld

Bij veel banken is het boetevrije percentage hoger als je aflost met spaargeld of een schenking van ouders:

  • 100% bij Allianz, ASN, Attens, BLG, Centraal Beheer, Clarian, Florius, Groene Hart, HollandWoont Hypotheken, Lot Hypotheken, Munt, NIBC Direct Extra, Obvion, Regiobank, Robuust Hypotheken, Syntrus Achmea, Tulp en Vista Hypotheken.
  • 25% bij Merius
  • €106.671 bij Lloyds, met geld uit een eenmalige belastingvrije schenking voor je woning

Deze hoge bedragen gelden dus niet als je aflost doordat je overstapt naar een andere bank.

Boetevrij aflossen na overlijden

Ook na het overlijden van je partner kun je de hypotheeklasten verlagen. Vaak is er een uitkering uit een, aan de hypotheek gekoppelde, overlijdensrisicoverzekering. Na overlijden lost de bank met het geld uit de polis de hypotheek zonder boete af.

Maar je kunt ook op andere manieren boetevrij aflossen na overlijden.

Extra aflossen, extra voordeel

Door een extra aflossing daalt de hypotheekschuld en gaan je maandlasten omlaag. Maar zo’n aflossing levert soms nog meer voordeel op. Zo ben je bij veel banken verplicht om een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten bij je hypotheek.

Je moet dan bijvoorbeeld het deel boven de 80% van de woningwaarde verzekeren bij overlijden. Kom je door extra af te lossen onder die grens, dan kun je je ORV opzeggen. Dat scheelt premie. Zoek wel eerst uit of je de verzekering kunt missen. Een adviseur kan je hierbij helpen. 

Ook kan de hypotheekrente misschien omlaag. Doordat de hypotheeklening na aflossing in een lagere risico-opslag terechtkomt.

Alternatief: oversluiten

Wil je aflossen om de maandelijkse hypotheeklasten te verlagen? Je kunt de maandlasten ook verlagen door je hypotheek over te sluiten naar een bank met een lagere rente.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.