icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheekrente: verwachting

De hypotheekrente stijgt. Is het slim om de rente lang vast te zetten? Heeft het nog zin om je hypotheek over te sluiten naar de huidige rente? We vroegen 3 economen van grote banken naar de verwachte hypotheekrente. Ze houden rekening met een verdere rentestijging.
Ellen Kloor

Ellen Kloor , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 4 mei 2022

Hypotheekrente overzicht 20 jaar

De hypotheekrente is in de afgelopen maanden met ruim 1% gestegen. We vroegen 3 economen van grote banken naar hun verwachtingen. Ze houden alle 3 rekening met een verdere stijging van de rente.

Verwachting hypotheekrente

ING Bank

Mirjam Bani, econoom woningmarkt bij de ING Bank: 'De kapitaalmarktrentes liepen de afgelopen maanden al op. Dat komt door hogere inflatieverwachtingen in het eurogebied en positievere verwachtingen over het economisch herstel van de coronacrisis.

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne zijn de kapitaalmarktrentes per saldo nog verder opgeveerd. De verwachte extra uitgaven aan defensie en energie en nog hogere inflatieverwachtingen zorgen voor extra opwaartse druk op de kapitaalmarktrentes. Deze ontwikkelingen vergroten de kans dat de tarieven van hypotheken met een lange rentevaste looptijd de komende tijd toenemen. De hypotheekrentes hebben namelijk een sterke relatie met de rentes op de financiële markten, maar die is niet één op één.'

Rabobank

Nic Vrieselaar, econoom bij RaboResearch: 'Inmiddels lijkt de pandemie goeddeels achter de rug, en is de economische schade alweer ingehaald. Sterker nog: de Nederlandse economie was eind 2021 alweer 3 procent groter dan vóór de coronacrisis. Het aandeel Nederlanders met betaald werk is intussen naar recordhoogte gestegen.

Maar er is een keerzijde: ook de inflatie is hard opgelopen. De centrale banken van onder meer de VS en het VK hebben de rentes daarom al verhoogd, en de druk op de ECB om dat ook te doen is groot. Op de kapitaalmarkten zijn de rentes afgelopen maanden al sterk gestegen, met in hun kielzog ook de hypotheekrentes. En gezien de hoge inflatie en de druk op de ECB is het mogelijk dat er nog meer in het vat zit.'

ABN AMRO Bank

Philip Bokeloh, senior econoom bij de ABN AMRO Bank: 'In januari steeg de gemiddelde rente op nieuw afgesloten hypotheekcontracten met een looptijd van 10 jaar naar 1,77%. Het is lang geleden dat het gemiddelde hypotheekrentetarief steeg. Wij gaan ervan uit dat de stijging een kantelpunt markeert.     

Wij houden rekening met een verdere stijging van de hypotheekrente. Dit ook omdat de risicopremies op financiële markten vanwege de oorlogsdreiging zijn gestegen. Hypotheekverstrekkers moeten hierdoor hogere kosten maken als zij geld ophalen voor de hypotheken die zij verstrekken. Deze kosten zullen zij echter niet volledig kunnen doorberekenen vanwege de hevige concurrentie op de hypotheekmarkt.

Ondanks de voorziene stijging zal de hypotheekrente naar verwachting per saldo laag blijven. In verband hiermee houden wij rekening met een verdere stijging van de huizenprijzen. De gemiddelde prijsstijging zal niettemin lager uitvallen dan vorig jaar. Ten eerste omdat het effect van de lage rente uitdooft naarmate deze meer en meer in de huizenprijzen verwerkt zit. Ten tweede omdat de hogere inflatie schadelijk is voor het consumentenvertrouwen en bovendien de koopkracht aantast en zo de leencapaciteit van huishoudens beperkt.'              

Tips voor huizenbezitters

De hypotheekrentes zijn nog steeds historisch laag. Wat zijn de mogelijkheden om nog te profiteren van de huidige rente?

Oversluiten rente

Heb je de rente van je hypotheek lang geleden vastgezet? Dan is de actuele rente waarschijnlijk lager. Oversluiten van je hypotheek naar een lagere rente kan interessant zijn. Dat kan bij je eigen hypotheekaanbieder. Of door de hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker.

Alvast verhogen voor verbouwing of verduurzaming?

Wil je in de komende jaren je huis flink verbouwen of verduurzamen? En wil je hiervoor je hypotheek verhogen? Dan kan het nu een goed moment zijn om de extra hypotheek alvast aan te vragen. Vaak heb je 2 jaar de tijd om het geld uit te geven.

Tips voor starters

Starters kunnen door de rentestijging minder lenen. Wel €10.000 minder bij een stijging van 0,5%. Met onze online hypotheekrentevergelijker vind je de aanbieder met de laagste rente. Maar let nu ook op de geldigheid van de hypotheekofferte. Verloopt je offerte? Dan krijg je een nieuwe, hogere rente. Dat kost je over de looptijd van de hypotheek duizenden euro’s. 

Misschien willen je ouders of andere familieleden je geld lenen om een huis te kopen. Dat kan met een familiehypotheek. Of misschien willen je ouders of andere familie je helpen met een schenking

Lees al onze tips voor starters

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.