! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Familiehypotheek: veelgestelde vragen

De familiehypotheek biedt veel voordelen, maar je moet het wel goed regelen. Bekijk de antwoorden op veel gestelde vragen zoals: welke rente zal ik rekenen en hoe gaat de bank om met zo'n familielening?

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:18 mei 2021

familiebank-lening

3 highlights uit het artikel

1. Welke rente reken ik voor de familiehypotheek?

Meestal geldt: hoe hoger de rente, hoe groter het voordeel van de familielening. Het kind krijgt dan meer renteaftrek. Maar de rente kan ook té hoog zijn. En dat kan problemen opleveren met de Belastingdienst. Die kan dan de aftrek beperken. Maar wat is te hoog? Helaas noemt de fiscus geen vast maximum. Wel leggen we je uit hoe je aan die rente komt én geen gedoe krijgt met de Belastingdienst.

2. Hoe zorg ik dat de rente aftrekbaar is? 

Als je de lening voor je woning gebruikt, mag je de rente aftrekken in de belastingaangifte. Een van de belangrijkste voorwaarden voor renteaftrek is dat je in maximaal 30 jaar een stukje van de lening aflost. Toch is het niet altijd handig om de familiehypotheek 30 jaar te laten doorlopen.

3. Hoe kan ik de rente terugschenken?

Ouders willen meestal niet dat de kinderen de hogere rente helemaal zelf moeten betalen. Daarom schenken veel ouders ieder jaar aan hun kind. Zo heeft het kind er geen last van. Het lijkt onhandig dat ouders eerst rente en aflossing van hun kind ontvangen. En daarna weer schenken. Maar streep geen bedragen tegen elkaar weg. Dat kan fiscale gevolgen hebben.

Wat is een familiebank?

De 'familiebank' is een lening tussen familieleden. Meestal is het een lening tussen ouder en kind. Ouders kunnen hiermee hun kind helpen om een huis te kopen. En het is financieel vaak aantrekkelijk, zowel voor de ouders als het kind. Je moet zo'n lening wel slim aanpakken. Maar hoe doe je dat? We geven antwoord op veel gestelde vragen.

Moet je voor een hypotheek naar de notaris?

Nee, dat hoeft niet. Maar afspraken over de lening kun je het best wel vastleggen in een schriftelijke overeenkomst. Dan is het voor alle partijen duidelijk wat de spelregels zijn. Niet alleen voor de ouders en het kind, maar ook voor broers en zussen. Dat kan gedoe in de familie voorkomen.

Een schriftelijke overeenkomst biedt ook uitkomst als de Belastingdienst om een toelichting vraagt. Dit kan mét of zonder tussenkomt van een notaris. De gegevens over de onderhandse lening die je afsluit bij je ouders geef je via je belastingaangifte door aan de fiscus.

Benieuwd naar dit artikel?

Onze experts zoeken uit wat relevant is voor jouw financiële situatie.

Geen lid van de Consumentenbond? Geen probleem! Word lid van Geld & Recht. Voor slechts €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies. Je kunt nu 7 dagen gratis kennismaken.

 

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue