icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Execution only: zelf hypotheek afsluiten

Bij 'execution only' sluit je online en zonder advies een hypotheek af. Steeds meer bemiddelaars en sommige geldverstrekkers bieden dit aan. Het voordeel? Je bespaart minimaal €1000 op advieskosten. In ruil voor een paar avonden achter de computer.
Ellen Kloor

Ellen Kloor , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 3 maart 2022

execution-only

Voor wie is execution only geschikt?

Weet je precies wat je wilt en wat daarvoor nodig is? Dan kun je online zonder advies je hypotheek afsluiten. Dit heet execution only.

In de volgende gevallen is dit een optie:

Vergelijk hypotheekrentes

Met onze Hypotheekrentevergelijker vind je zelf makkelijk de voordeligste rentes. Zoek daarna een tussenpersoon (bemiddelaar) die jouw hypotheek execution only aanbiedt.

Kennis- en ervaringstoets verplicht

Het afleggen van een kennis- en ervaringstoets is verplicht, voordat je execution only een hypotheek afsluit. Deze toets heeft geen bepaalde vorm. Het niveau van de toets verschilt flink per aanbieder. Meestal is de toets goed te doen, soms juist heel moeilijk. Het is soms ook mogelijk een toets meerdere keren achter elkaar te maken.

Gezakt voor kennistoets

Als je zakt voor de kennistoets geeft de bank of tussenpersoon aan dat je de hypotheek beter niet zonder advies kunt afsluiten. Wettelijk gezien heeft het wel of niet slagen voor de kennistoets geen gevolgen. 

Rechtstreeks bij de hypotheekaanbieder

Je kunt zelf online een hypotheek afsluiten bij ABN AMRO, Allianz, bijBouwe, Centraal Beheer, Lloyds Bank, Moneyou, SNS (alleen starters) en Van Lanschot. Natuurlijk kun je dan alleen kiezen voor de hypotheek van die aanbieder.

Kosten execution only hypotheek per aanbieder

Geldgever

Kosten

ABN AMRO €550
Allianz (kosten hangen af van de intermediar) niet bekend
bijBouwe €800
Centraal Beheer €645
Lloyds Bank €360
Moneyou €325
SNS Bank €450
Van Lanschot €850-€1200

Bron: MoneyView, 3 maart 2022

Execution only aanbieders

Het laagste tarief geldt voor starters. Staat er in de tabel ook een hoger tarief, dan is dat voor mensen die al een hypotheek hebben.

Kosten execution only hypotheek per aanbieder

Bemiddelaar

Kosten

Executiononlyhypotheek.com €595 - €795
Geencentteveel.nl €545
Hypotheek24.nl €1500
Hypotheekmakelaar.nl €490 - €690
Independer €595 - €795

ZelfHypotheekAfsluiten.nl

€490
Hypotheeksupport.nl vanaf €750
Hellohypotheek.nl vanaf €521

Peildatum tabel: 3 maart 2022

Met welke geldgevers doet de bemiddelaar zaken?

Wil je in zee gaan met een tussenpersoon, zorg dan dat je eerst de zekerheid krijgt dat de gewenste geldgever ook execution only hypotheken via deze tussenpersoon accepteert. 

Check de aanbieders

Het is heel zuur (en duur) als je een voordelige aanbieder op het oog hebt, maar halverwege het traject erachter komt dat de adviseur hierin niet kan bemiddelen. Informeer vooraf welke kosten je kwijt bent als je de hypotheek niet bij de gewenste aanbieder rond krijgt en daarom afziet van verdere diensten.

De Consumentenbond vindt dat elke tussenpersoon in het dienstverleningsdocument moeten opnemen met welke partijen hij zaken doet.

Execution only is niet altijd verstandig

Een verkeerde keuze voor een hypotheek kan je tienduizenden euro's te veel kosten. Een goede hypotheekadviseur behoedt je voor deze misstappen. Twijfel je aan je eigen financiële kennis, neem dan altijd een goede adviseur in de arm. Laat onafhankelijk je hypotheek berekenen. En kies samen voor de hypotheek die het beste bij je past.  

In deze gevallen vinden wij het ook beter om een adviseur in te schakelen:

  • Oversluiten of verhuizen met een bankspaarhypotheek, een traditionele levenhypotheek of een beleggingshypotheek.
  • Bij een echtscheiding.
  • In geval van een restschuld na verkoop van de vorige woning.
  • Bij een leeftijd van 55 jaar en ouder. Hiervoor gelden ingewikkelde rekenregels.
  • Bij een (gewenste) starterslening.
  • Met een eigen zaak of ondernemersinkomen.
  • Bij zelfbouw of een woonboot.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.