icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheek afsluiten: met en zonder advies

Bij 'execution only' sluit je online en zonder advies een hypotheek af. Steeds meer bemiddelaars en sommige geldverstrekkers bieden dit aan. Je bespaart minimaal €1000 op advieskosten. Let wel op de rente en de voorwaarden. 
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:9 november 2023

execution-only

Hypotheek afsluiten zonder advies (execution only)

Weet je precies wat je wilt en wat daarvoor nodig is? Dan kun je online, zonder advies, zelf je hypotheek afsluiten. Dit heet execution only hypotheek.

In de volgende gevallen is zelf je hypotheek regelen een optie:

Vergelijk hypotheekrentes

Waar kun je het beste een hypotheek afsluiten? Met onze Hypotheekrentevergelijker vind je zelf makkelijk de voordeligste rentes. Zoek daarna een tussenpersoon (bemiddelaar) die jouw hypotheek execution only aanbiedt.

Heb je een hypotheek gevonden met een lage rente en goede voorwaarden? Maar kun je die alleen afsluiten met advieskosten? De advieskosten verdien je snel terug als de rente echt lager is. Is de rente bijvoorbeeld 0,2% lager bij een hypotheek van €300.000? Dan verdien je de advieskosten in een paar jaar weer terug. Kijk dus altijd naar de kosten, de rente en de voorwaarden van een hypotheek. 

Kennis- en ervaringstoets verplicht

Het afleggen van een kennis- en ervaringstoets is verplicht, voordat je execution only een hypotheek afsluit. Deze toets heeft geen bepaalde vorm. Het niveau van de toets verschilt flink per aanbieder. Meestal is de toets goed te doen. Soms juist heel moeilijk. Het is soms ook mogelijk een toets meerdere keren achter elkaar te maken.

Als je zakt voor de kennistoets geeft de bank of tussenpersoon aan dat je de hypotheek beter niet zonder advies kunt afsluiten. Wettelijk gezien heeft het wel of niet slagen voor de kennistoets geen gevolgen. 

Rechtstreeks bij de hypotheekaanbieder

Je kunt bij onderstaande hypotheekaanbieders zelf online een hypotheek afsluiten. Natuurlijk kun je dan alleen kiezen voor de hypotheek van die aanbieder.

Kosten execution only hypotheek per aanbieder

Geldgever

Kosten

ABN AMRO €600-€850
Allianz  €495
bijBouwe €800
Centraal Beheer* €590
Lloyds Bank €360
Moneyou €525
Neo Hypotheken €500
Van Lanschot (hoge tarief voor ondernemers)  €850-€1200

* Bij Centraal Beheer is execution only niet mogelijk bij nieuwbouw, kortlopende erfpacht en bij oversluiten van de hypotheek. 

Bron: MoneyView, 9 november 2023

Execution only aanbieders

Je kunt via een 'tussenpersoon' bij deze 14 hypotheekverstrekkers een execution only-hypotheek afsluiten:

 • ABN AMRO
 • Allianz
 • Argenta
 • bijBouwe
 • Centraal Beheer
 • Lloyds
 • Merius
 • Munt
 • Reaal
 • Tulp
 • Woonfonds

Let op: onderstaande bemiddelaars bieden soms niet alle execution only-hypotheken aan. Kijk op de site van de bemiddelaar met welke aanbieders zij zaken doen. 

Kosten execution only hypotheek per aanbieder

Het laagste tarief geldt voor starters. Staat er in de tabel ook een hoger tarief, dan is dat voor mensen die al een hypotheek hebben.

Soms worden extra kosten berekend. Bijvoorbeeld als je aanvraag meer tijd kost omdat je als zelfstandig ondernemer werkt. Vraag vooraf altijd een opgave van de kosten. 

Bemiddelaar

Kosten

Hypotheekmakelaar.nl €490 - €590
Independer €895

ZelfHypotheekAfsluiten.nl 

€490
Hypotheeksupport.nl €490

Peildatum tabel: 9 november 2023

Met welke geldgevers doet de bemiddelaar zaken?

Wil je in zee gaan met een tussenpersoon? Zorg dan dat je eerst de zekerheid krijgt dat de gewenste geldgever ook execution only hypotheken via deze tussenpersoon accepteert. 

Check de aanbieders

Het is heel zuur (en duur) als je een voordelige aanbieder op het oog hebt, maar halverwege het traject erachter komt dat de adviseur hierin niet kan bemiddelen. Informeer vooraf welke kosten je kwijt bent als je de hypotheek niet bij de gewenste aanbieder rond krijgt en daarom afziet van verdere diensten.

De Consumentenbond vindt dat elke tussenpersoon in het dienstverleningsdocument moeten opnemen met welke partijen hij zaken doet.

Hypotheek afsluiten met advies

Execution only is niet altijd verstandig. Een verkeerde hypotheek afsluiten kan je tienduizenden euro's te veel kosten. Een goede hypotheekadviseur behoedt je voor deze misstap. Twijfel je aan je eigen financiële kennis? Neem een goede adviseur. Laat onafhankelijk je hypotheek berekenen. En kies samen voor de hypotheek die het beste bij je past.  

In deze gevallen vinden wij het ook beter om een adviseur in te schakelen:

 • Oversluiten of verhuizen met een bankspaarhypotheek, een traditionele levenhypotheek of een beleggingshypotheek.
 • Bij een echtscheiding.
 • In geval van een restschuld na verkoop van de vorige woning.
 • Bij een leeftijd van 55 jaar en ouder. Hiervoor gelden ingewikkelde rekenregels.
 • Bij een (gewenste) starterslening.
 • Met een eigen zaak of ondernemersinkomen.
 • Bij zelfbouw of een woonboot.