icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat voor hypotheek kies je bij verhuizing?

Verhuizen geeft je de mogelijkheid om in één klap af te komen van een hoge hypotheekrente, ongunstige hypotheekvorm of ongewenste geldverstrekker. Maar let goed op en maak de juiste keuze.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 3 januari 2022

Artikelen_Welkehypotheekvormkiesje

Hypotheek houden of switchen?

Wie een volgende woning koopt, moet met meer rekening houden dan bij de eerste woning. Als starter is het fiscaal alleen aantrekkelijk om te kiezen tussen een annuïtaire of een lineaire hypotheek. Bij een verhuizing heb je te maken met een bestaande hypotheekvorm, hypotheekrente en aanbieder. Wat zijn de mogelijkheden?

Overstappen naar een andere geldverstrekker

Overstappen naar een hypotheekaanbieder die een lagere rente rekent, is vaak winstgevend. En voor de kosten voor de notaris, taxatie en het advies maakt het niet uit. Die zijn bij een verhuizing niet hoger als je verandert van geldverstrekker. Voor behoud van je hypotheekrenteaftrek of hypotheekvorm is het evenmin een voorwaarde dat je bij dezelfde partij blijft.

Huidige hypotheekrente meenemen

Ook het rentepercentage van de huidige hypotheek kan onder bepaalde voorwaarden meeverhuizen naar de nieuwe woning. Deze verhuisregeling of meeneemregeling is uiteraard alleen interessant als je al een (zeer) lage hypotheekrente hebt. Dus vergelijkbaar met de huidige rente.

De meeste banken stellen als voorwaarde dat er maximaal 6 maanden mogen zitten tussen het beëindigen van de oude hypotheek en het afsluiten van de nieuwe (bij de notaris). Termijnen van 3 of juist 12 tot 15 maanden komen ook voor.

Huidige hypotheekvorm wijzigen of niet?

Bij een verhuizing hangt de keuze voor een nieuwe hypotheek sterk samen met je huídige hypotheekvorm. Een verhuizing is een goed moment om te bekijken of je de huidige hypotheekvorm wilt aanhouden. 

Overgangsrecht

Als je de hypotheek eind 2012 al had, mag je oude hypotheekvormen zoals een bankspaarhypotheek of een aflossingsvrije hypotheek in principe houden. Ook als deze vorm inmiddels niet meer wordt aangeboden. Zoals een (bank)spaarhypotheek.

Dit zogeheten overgangsrecht geldt echter maar een beperkte periode. Als je bijvoorbeeld in 2022 je huis verkoopt, moet de passeerdatum van de nieuwe woning uiterlijk eind 2023 zijn. Als er meer tijd tussen zit, vervalt het overgangsrecht.

Huidige hypotheekvorm wijzigen?

Het aanhouden van je bankspaarhypotheek of aflossingsvrije hypotheek is vaak interessant. Heb je nu een levenhypotheek, een beleggingshypotheek of een hybride hypotheek? Dan kan het wijzigen van de hypotheekvorm in een bankspaarhypotheek een goede keuze zijn. Hieraan zitten wel nogal wat (fiscale) haken en ogen. Laat je hierover dus goed informeren door je hypotheekadviseur.

Wij geven per hypotheekvorm een korte toelichting. 

Extra hypotheekdeel nodig?

Koop je een duurder huis en wil je je hypotheek verhogen? Dan ben je voor dit nieuwe hypotheekdeel wel verplicht om direct te beginnen met aflossen. Net als starters. Tenminste, als je optimaal wilt blijven profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat je voor dit deel alleen nog kunt kiezen uit een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek. Bovendien geldt sinds 2001 dat elke euro maximaal 30 jaar lang fiscaal aftrekbaar is.

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.