! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Annuïteitenhypotheek: hypotheekschuld daalt langzaam

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde bruto bedrag. In het begin van de looptijd bestaat dit bedrag vooral uit rente. Aan het einde van de looptijd vooral uit aflossing. In het begin kun je meer rente aftrekken. De netto maandlasten lopen daarom op.
Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 3 december 2021

annuiteitenhypotheek

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde brutobedrag, zolang je rente niet wordt aangepast. In het begin van de looptijd betaal je veel rente en aan het eind los je veel af. Hierdoor daalt je hypotheekschuld in het begin langzaam.

Rente aftrekken

De rente is fiscaal aftrekbaar. Omdat je in het begin meer rente betaalt, en daardoor meer kunt aftrekken, lopen de netto hypotheeklasten elke maand op.

Kiezen voor een annuïteitenhypotheek

Als je nu nog niet zoveel verdient, maar je verwacht in de toekomst meer te verdienen, is een annuïteitenhypotheek aantrekkelijk. Tenslotte zijn de netto maandlasten door renteaftrek aan het begin van de looptijd laag. 

Later hogere kosten

Later lopen de kosten op, maar verdien je ook meer. Zo kun je de hogere kosten toch dragen.

Maandlasten Annuiteiten Hypotheek

Omdat je in het begin van de looptijd van een annuïteitenhypotheek vooral rente betaalt, daalt je hypotheekschuld langzaam.

Voorbeeld annuïteitenhypotheek

Hypotheek met looptijd van 30 jaar en rente van 3%

Looptijd
 
Aflossing schuld
Na 5 jaar   11%
Na 10 jaar   24%
Na 15 jaar   39%

Annuïteitenhypotheek en inflatie

Op de lange termijn is er altijd sprake van inflatie. Je geld wordt minder waard. Het gevolg is dat je voor hetzelfde geld minder kunt kopen. Dit betekent dat je schuld in de toekomst minder hoog is.

Hierdoor is het geen probleem dat je aan het begin van de looptijd van een annuïteitenhypotheek met name rente betaalt. Pas aan het einde van de looptijd los je de hypotheekschuld af.

Hypotheekrente aftrekken

De rente van nieuwe hypotheken mag sinds 2013 alleen nog worden afgetrokken als de lening in maximaal 30 jaar volledig wordt afgelost via een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek.

Als je op 31 december 2012 al een hypotheek had, heb je meestal meer keuze. Zelfs na verhuizing of verlenging van de hypotheek.