! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stappenplan snel je hypotheek regelen

Op zoek naar een koophuis? Het regelen van een hypotheek duurt gemiddeld 2 maanden. Begin dus op tijd met dit stappenplan. Zo vergeet je niets en voorkom je onnodige vertraging.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 29 oktober 2021

Stappenplan hypotheek2

De route naar een nieuw koophuis verloopt meestal langs een aantal stappen. Wij zetten ze voor je op een rij. 

Stap 1: Hoeveel hypotheek kun je krijgen?

Hoeveel je kunt lenen hangt van een aantal factoren af. 

Stap 2: Wie en wat heb je nodig?

Stap 3: Regel de papieren

Het niet of niet op tijd aanleveren van de benodigde documenten is een van de belangrijkste oorzaken waardoor hypotheekaanvragen vertraging oplopen. Het is de enige factor waar je zelf invloed op hebt. Begin dus op tijd en handel zorgvuldig.

 • Informeer
  Vraag de hypotheekbank of -adviseur om een lijst van benodigde documenten en om de aanleverinstructies (in kleur, handgeschreven, geldigheidsduur, etc.).
   
 • Verzamel
  Vraag je adviseur of hij gebruik maakt van een verzamelapp, bijvoorbeeld Ockto. Maak verder kopieën van je paspoort en verzamel de overige documenten zoals taxatierapport, koopakte, werkgeversverklaring, loonstrook en jaaropgaaf.
   
 • Digitaliseer
  Scan alle documenten, zodat ze gemakkelijk in te sturen zijn. Zet in de documentnaam de datum tot wanneer ze geldig zijn. Zo mag een werkgeversverklaring vaak niet ouder zijn dan 3 maanden en een taxatierapport niet ouder dan 6 maanden.

Tussen het insturen van de (ondertekende) hypotheekaanvraag en het passeren bij de notaris zitten gemiddeld 2 maanden, aldus Vereniging Eigen Huis. Banken worden trager met de afhandeling van hypotheekaanvragen. Zo bleek eerder uit onderzoek van de Consumentenbond en Advieskeuze.nl.

Kopers kunnen door een trage hypotheekbehandeling in de problemen komen doordat in het koopcontract een boeteclausule is opgenomen. Heeft de bank de hypotheek niet op tijd rond, dan kan de verkoper de overeenkomst ontbinden en een boete eisen. Begin dus op tijd!