Lening en andere opties voor verduurzamen woning
Ellen Kloor Expert hypothekenBijgewerkt op:19 april 2024
Wil je je woning energiezuiniger maken met bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmptepomp of zonneboiler? Met dit stappenplan weet je welke mogelijkheden er zijn om het verduurzamen van je woning te financieren.
Stap 1: Check de subsidiemogelijkheden
De overheid geeft subsidie voor bijvoorbeeld een warmtepomp, een zonneboiler of isolatiemaatregelen. Check of je voldoet aan de voorwaarden van de ISDE-subsidie. Je moet de aankoopkosten meestal eerst zelf betalen. Soms wil je gemeente de kosten van het verduurzamen voorschieten.
Stap 2: Gebruik je spaargeld
Heb je voldoende spaargeld? Dan kun je dit gebruiken voor het verduurzamen van je woning. Doe dit alleen met geld dat je nergens anders voor nodig hebt en dus echt 'over' hebt.
Stap 3: Sluit een lening of hypotheek af
Geld lenen om te verduurzamen kan op verschillende manieren. Check het rentepercentage en de eventuele bijkomende kosten. Kijk ook naar de aflostermijn. Bij een lening met een looptijd van 10 jaar zijn de maandlasten hoger dan bij een verduurzamingshypotheek van 20 of 30 jaar. Maar in dat laatste geval betaal je natuurlijk wel langer en uiteindelijk meer.
Leg de verschillende mogelijkheden naast elkaar en kies wat het beste bij jouw situatie past. Tot een bedrag van zo'n €25.000 kun je meestal beter een lening afsluiten en geen hypotheek. Een hypotheek kent bijkomende kosten zoals advies-, taxatie- en notariskosten.
Stap 4: Ga huren of leasen
Wil je graag verduurzamen maar niet in 1 klap een grote som geld neerleggen? Misschien is huren of leasen dan iets voor je. Je kunt zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp leasen of huren.
Voordelen leasen
- Je hoeft niet in 1 keer een groot bedrag te betalen.
- Je betaalt een vast bedrag per maand. Gaat er iets kapot dan betaalt de verhuurder de reparatie.
Nadelen leasen
- Een lease-contract is een lening. Wil je in de toekomst een extra hypotheek afsluiten of een lening voor je auto? Je kunt dan minder lenen omdat de maandlasten van de lease meetellen.
- Een lease-contract heeft vaak een lange looptijd van bijvoorbeeld 10 jaar.
- De totale kosten bij lease zijn vaak hoger dan bij aankoop.
Extra lenen en rentekorting bij goed energielabel
- Nieuw: je mag meer lenen bij een goed energielabel. Met een lagere energierekening houdt je meer geld over om de maandlasten van een hypotheek te betalen.
- Je kunt een hogere hypotheek afsluiten als je het extra geld gebruikt om je huis te verduurzamen. Tot maximaal 106% van de woningwaarde.
- Vaak krijg je korting op je hypotheekrente als je een energiezuinige woning koopt. Of als het energielabel van je woning verbetert van bijvoorbeeld label C naar A.
- Je kunt een hoger bedrag lenen met Nationale Hypotheekgarantie (NHG} als je energiebeparende voorzieningen aanbrengt in je huis.