icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Annuïteitenhypotheek: hypotheekschuld daalt langzaam

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde bruto bedrag. In het begin van de looptijd bestaat dit bedrag vooral uit rente. Aan het einde van de looptijd vooral uit aflossing. In het begin kun je meer rente aftrekken. De netto maandlasten zijn daardoor in het begin laag.
Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 23 februari 2022

annuiteitenhypotheek

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde brutobedrag, zolang je de rente niet aanpast. In het begin van de looptijd betaal je veel rente en aan het eind los je veel af. Hierdoor daalt je hypotheekschuld in het begin langzaam.

Rente aftrekken

De rente is fiscaal aftrekbaar. Omdat je in het begin meer rente betaalt, en daardoor meer kunt aftrekken, zijn de netto hypotheeklasten in het begin laag. Die lasten lopen elke maand op.

Kiezen voor een annuïteitenhypotheek

Als je nu nog niet zoveel verdient, maar je verwacht in de toekomst meer te verdienen, is een annuïteitenhypotheek aantrekkelijk. Tenslotte zijn de netto maandlasten door renteaftrek aan het begin van de looptijd laag. 

Later hogere kosten

Later lopen de kosten op, maar verdien je ook meer. Zo kun je de hogere kosten toch betalen.

Maandlasten Annuiteiten Hypotheek

Omdat je in het begin van de looptijd van een annuïteitenhypotheek vooral rente betaalt, daalt je hypotheekschuld langzaam.

Voorbeeld annuïteitenhypotheek

Hypotheek met looptijd van 30 jaar en rente van 2%

Looptijd
 
Hoeveel % van de schuld afgelost
Na 5 jaar   13%
Na 10 jaar   26%
Na 15 jaar   43%

Annuïteitenhypotheek en inflatie

Ook telt mee dat geld op lange termijn minder waard wordt (inflatie). Het gevolg is dat je voor hetzelfde geld minder kunt kopen. Dit betekent dat je schuld in de toekomst minder hoog is. Hierdoor is het geen probleem dat je aan het begin van de looptijd van een annuïteitenhypotheek met name rente betaalt. Pas aan het einde van de looptijd los je de hypotheekschuld af.

Hypotheekrente aftrekken

De rente van nieuwe hypotheken is sinds 2013 alleen nog aftrekbaar als je de lening in maximaal 30 jaar volledig aflost. Dit moet via een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek.

Verschil met andere hypotheekvormen

Omdat je aan het begin van de looptijd de meeste rente betaalt, heb je in de eerste jaren ook het meeste voordeel van de hypotheekrente-aftrek. Daardoor zijn de netto maandlasten in het begin van de looptijd lager dan die van een lineaire hypotheek.

Veel starters kiezen nu ook voor een aflossingsvrije hypotheek. De lasten hiervan zijn laag want je betaalt alleen rente. maar de hypotheekrente hiervan is niet aftrekbaar. Ook los je niets af, waardoor je op de lange termijn juist duurder uit bent.

Uitzondering: de rente van een aflossingsvrije hypotheek is wel aftrekbaar voor wie op 31 december 2012 al zo'n hypotheek had. Zelfs na verhuizing of verlenging van de hypotheek. 

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.