icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

WOZ-waarde van je huis

Aan het begin van het jaar krijg je als woningbezitter een brief van de gemeente met de nieuwe WOZ-waarde van je woning. Wat moet je weten over de WOZ-waarde? Wij zetten de belangrijkste zaken op een rij.
Ellen Kloor

Ellen Kloor , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 8 juni 2022

WOZ

Wat is WOZ-waarde?

De WOZ-waarde is een schatting van de marktwaarde van een woning, een garage of een ander gebouw op 1 januari van het voorafgaande jaar. Elke woningbezitter krijgt aan het begin van het jaar een brief van de gemeente met de nieuwe WOZ-waarde van je woning. 

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren hard gestegen. Hierdoor hebben de meeste huiseigenaren te maken met een forse stijging van de WOZ-waarde. Hoe hoger de WOZ-waarde van je huis, hoe hoger de belasting die je moet betalen.

De vastgestelde WOZ-waarde is een schatting van de waarde van het pand. Het is onmogelijk voor gemeenten om die schattingen met de beschikbare middelen helemaal accuraat te doen. Jaarlijks worden er dan ook meer dan honderdduizend WOZ-waarden naar beneden bijgesteld na protest van belanghebbenden. De waarde houdt Nederlanders duidelijk bezig. Maar waarom? En wat is je belang bij bezwaar als je vermoedt dat de geschatte waarde niet klopt?

Let op datum WOZ-waarde 

Consumenten, maar ook de gemeente, de Belastingdienst en belastingadviseurs vergissen zich regelmatig. Ze gebruiken dan de WOZ-waarde van een verkeerde peildatum. Kijk dus goed of de peildatum van de WOZ-waarde klopt.  

Doe je in 2022 belastingaangifte voor de inkomstenbelasting over 2021, gebruik dan de waarde uit de WOZ-beschikking van begin 2021. In die beschikking staat de WOZ-waarde met als peildatum 1 januari 2020. Dit is best verwarrend en gaat ook vaak mis.

Eigenaren krijgen de WOZ-beschikking meestal tegelijkertijd met de gecombineerde aanslag gemeentelijke heffingen, In deze aanslag worden de onroerendezaakbelasting (OZB), de afvalstoffenheffing, de waterschapsbelasting en de rioolbelasting opgelegd. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de aanslag voor gemeentelijke belastingen uitvalt.

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue