! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

WOZ-waarde: dit moet je weten

Ieder jaar krijg je als woningbezitter een brief van de gemeente met de WOZ-waarde van je woning. Wat moet je weten over de WOZ-waarde? Wij zetten de belangrijkste zaken op een rij.
Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 9 juni 2021

De gemeente stuurt woningbezitters in de eerste 8 weken van elk jaar een WOZ-beschikking (Waardering Onroerende Zaken). De WOZ-waarde is een schatting van de marktwaarde van je woning op 1 januari van het voorgaande jaar. De WOZ-waarde voor 2021 is in januari of februari bekend. De WOZ-beschikking die je begin 2021 ontvangt rekent met de waarde van je huis op 1 januari 2020. 1 januari 2020 wordt dan de peildatum genoemd. 

Volgens de Waarderingskamer zijn de huizenprijzen het afgelopen jaar hard gestegen. Dat zorgt voor een stijging van de WOZ-waarde in 2021 van gemiddeld 7%.

De vastgestelde WOZ-waarde is een schatting van de waarde van het pand. Het is onmogelijk voor gemeenten om die schattingen met de beschikbare middelen helemaal accuraat te doen. Jaarlijks worden er dan ook meer dan honderdduizend WOZ-waarden naar beneden bijgesteld na protest van belanghebbenden. De waarde houdt Nederlanders duidelijk bezig. Maar waarom eigenlijk? Wat is je belang bij bezwaar als je vermoedt dat de geschatte waarde niet klopt?

Let op datum WOZ-waarde

De data van de WOZ-waarde worden heel vaak verhaspeld. Wij zagen die vergissing voorbij komen bij telefonisten van de gemeente en de Belastingdienst, maar ook bij belastingadviseurs.

Doe je bijvoorbeeld in 2021 belastingaangifte over 2020, gebruik dan de waarde uit de beschikking van jouw gemeente met als peildatum 1 januari 2019. Die beschikking heb je begin 2020 gekregen.

Eigenaren krijgen deze beschikking meestal tegelijkertijd met de gecombineerde aanslag gemeentelijke heffingen, waarin de onroerendezaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing, waterschapsbelasting en rioolbelasting worden opgelegd. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de aanslagen voor gemeentelijke belastingen en je inkomstenbelasting uitvallen.

Benieuwd naar dit artikel?

Onze experts zoeken uit wat relevant is voor jouw financiële situatie.

Geen lid van de Consumentenbond? Geen probleem! Word lid van Geld & Recht. Voor slechts €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies. Je kunt nu 7 dagen gratis kennismaken.

 

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue