icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Overbruggingshypotheek: hoe werkt het?

Je hebt een overbruggingshypotheek nodig als je een nieuw huis koopt voordat je oude is verkocht. En de verkoopopbrengst van je oude huis is nodig om je nieuwe huis te betalen. Voor een overbruggingskrediet moet je aantonen dat je de tijdelijk hogere woonlasten kunt betalen.
Ellen Kloor

Ellen Kloor , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 18 oktober 2022

verhuisbedrijf

Wat is een overbruggingshypotheek?

Een overbruggingshypotheek of overbruggingskrediet is een tijdelijke lening. Met deze lening overbrug je de periode tussen de koop van je nieuwe huis en de verkoop van je oude huis.

Bij verkoop van je oude woning is de verkoopprijs nu vaak hoger dan de hypotheekschuld op het huis. Het verschil tussen de verkoopprijs en de hypotheekschuld heet de overwaarde. Als je eerst een nieuw huis koopt, staat die overwaarde nog niet op je rekening. Maar je moet wel al de aankoop van je nieuwe huis betalen. Met een overbruggingshypotheek neem je de overwaarde van je oude woning alvast op. 

Niet nodig als je eerst verkoopt 

Je hebt geen overbruggingskrediet nodig als je eerst je oude huis verkoopt. Na de officiële overdracht van je oude huis lost de notaris je oude hypotheek af. En stort het restant van de verkoopopbrengst op je rekening. Dat bedrag gebruik je om de aankoop van je nieuwe huis te betalen. 

Overbruggingskrediet aanvragen 

Heb je een nieuwe woning gekocht of ben je dit van plan? Reken uit hoeveel je kunt lenen voor je nieuwe huis en hoeveel overbruggingskrediet je krijgt. 

Bereken je maximale hypotheek

Plan na de berekening direct een gratis belafspraak in met de Consumentenbond voor hypotheekadvies. 

Vaak verplichte combinatie met nieuwe hypotheek

Bij de meeste hypotheekaanbieders kun je een overbruggingkrediet alleen afsluiten in combinatie met een hypotheek voor je nieuwe huis. Heb je alleen een overbruggingskrediet nodig en geen nieuwe hypotheek? Overleg dan met je hypotheekadviseur wat de mogelijkheden zijn. 

Overbruggingskrediet berekenen

Is de woning (op papier) al verkocht? Dan is bij de meeste geldverstrekkers het overbruggingskrediet gelijk aan de verkoopprijs min de hypotheek van je oude huis en min de verkoopkosten. Veel banken stellen de verkoopkosten standaard op 3% van de verkoopprijs.

Woning nog niet verkocht? 

Is de woning nog niet verkocht of zijn de ontbindende voorwaarden nog niet verstreken? Dan houden de meeste aanbieders een veiligheidsmarge van 10% aan. Je krijgt dan maximaal 90% van de getaxeerde verkoopwaarde min de hypotheek op de oude woning.

Meefinancieren

Heb je deze 10% niet? Dan kun je eventueel dit bedrag meefinancieren in de hypotheek op de nieuwe woning. Zodra het geld van de verkoop van je oude woning binnen is, los je dit bedrag weer af. Let dan op of de risico-opslag misschien omlaag kan.

Voorwaarden overbruggingskrediet

  • De verwachte verkoopprijs van je oude huis is hoger dan de hypotheek op je oude huis. Er blijft na verkoop dus geld over. 
  • Je kunt aantonen dat je de tijdelijke extra woonlasten kunt betalen. Bijvoorbeeld door het saldo van je spaarrekening te laten zien. Of uit de berekening van de geldverstrekker blijkt dat je maandelijks geld overhoudt van je inkomen.  
  • Meestal heb je 24 maanden de tijd om je huis definitief te verkopen. Een aantal hypotheekaanbieders heeft minder geduld. Ongeveer een derde van de geldverstrekkers biedt een overbruggingskrediet alleen aan als de oude woning op papier al is verkocht. Ook moet de termijn van de ontbindende voorwaarden al verstreken zijn.
  • Het kan lastig zijn een overbruggingshypotheek af te sluiten voor een nieuwbouwwoning die nog niet klaar is. Als de bouw lang duurt, moet je je woning al verkopen voordat je in je nieuwe huis kunt.

Rente van overbruggingskrediet

Banken hanteren geen onderscheid naar risicoklasse, hypotheekvorm of rentevaste periode. Er is gewoon 1 tarief voor het overbruggingskrediet. De rente die je over het overbruggingskrediet betaalt, is vaak iets hoger dan de rente over een ‘normale’ hypotheek. 

De rente van deze aflossingsvrije lening is fiscaal aftrekbaar. Het hangt van de bank af of de rente voor de looptijd van de lening vaststaat, of niet. De rente voor zo'n krediet wisselt van 3,10% bij ABN AMRO tot 5,06% bij a.s.r. (Bron: MoneyView, 18 oktober 2022).

Overbruggingshypotheek aflossen

De overbruggingshypotheek is een tijdelijke aflossingsvrije hypotheek. Zodra je oude huis is verkocht, los je met de overwaarde eerst het overbruggingskrediet af. Dat vraagt de geldverstrekker ook van je.

Bijleenregeling

Blijft er daarna nog overwaarde over? In verband met de bijleenregeling is het fiscaal gezien slim om daarmee de hypotheek op je nieuwe woning te verlagen. Levert je oude woning meer op dan gedacht? Zorg dan dat je dit deel boetevrij mag aflossen op je nieuwe hypotheek.

Aflossen zonder boete

In onze hypotheekrentevergelijker zie je per aanbieder hoeveel je zonder boete extra mag aflossen. Je kunt ook voor een leningdeel van je nieuwe hypotheek een variabele rente nemen. Dan betaal je geen boete bij een extra aflossing.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.