icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Overbruggingshypotheek: hoe werkt het?

Je hebt een overbruggingshypotheek nodig als je een nieuw huis koopt voordat je oude is verkocht. En je hebt de verkoopopbrengst van je oude huis nodig om je nieuwe huis te betalen. Voor een overbruggingskrediet moet je aantonen dat je de tijdelijk hogere woonlasten kunt betalen.
Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 4 maart 2022

verhuisbedrijf

Wat is een overbruggingshypotheek?

Een overbruggingshypotheek of overbruggingskrediet is een lening die de periode overbrugt tussen de koop van je nieuwe huis en de verkoop van je oude huis. In deze periode kun je de overwaarde van je oude huis nog niet gebruiken. Maar je moet wel al de aankoop van je nieuwe huis betalen.  

Overwaarde

Met een overbruggingshypotheek neem je de overwaarde van je oude woning op, om zo (deels) je nieuwe woning te financieren. 

Fiscaal aftrekbaar

De rente die je over het overbruggingskrediet betaalt, is vaak (maar niet altijd) iets hoger dan de rente over een ‘normale’ hypotheek. De rente over de overbruggingshypotheek is fiscaal aftrekbaar. 

Overbruggingskrediet nodig? 

Heb je een nieuwe woning gekocht of ben je dit van plan? Reken uit hoeveel je kunt lenen voor je nieuwe huis en hoeveel overbruggingskrediet je krijgt. Het alternatief voor overbruggingskrediet aanvragen, is je huis verkopen voordat je een nieuwe woning koopt. 

Plan na de berekening direct een gratis belafspraak in met de Consumentenbond voor hypotheekadvies. 

Voorwaarden overbruggingskrediet

  • De verwachte verkoopprijs van je oude huis is hoger dan de hypotheek op je oude huis. Er blijft na verkoop dus geld over. 
  • Je kunt aantonen dat je de tijdelijke extra woonlasten kunt betalen. Bijvoorbeeld door het saldo van je spaarrekening te laten zien. Of uit de berekening van de geldverstrekker blijkt dat je maandelijks geld overhoudt van je inkomen.  
  • Meestal heb je 24 maanden de tijd om je huis definitief te verkopen. Een aantal banken heeft minder geduld. Ongeveer een derde van de geldverstrekkers biedt een overbruggingskrediet alleen aan als de oude woning op papier al is verkocht. Daarnaast moet de termijn van de ontbindende voorwaarden al verstreken zijn.

Ontbindende voorwaarden

De voornaamste ontbindende voorwaarde is dat de verkoop van je oude huis niet doorgaat als de koper de financiering niet rond krijgt. Pas als de termijn van de ontbindende voorwaarden is verstreken, is de verkoop van de oude woning definitief.

Een overbruggingshypotheek aflsuiten voor een nieuwbouwwoning die nog niet klaar is, kan een uitdaging zijn. Als de bouw lang duurt, moet je je woning al verkopen voordat je in je nieuwe huis kunt.

Hoeveel krediet krijg je?

Is de woning (op papier) al verkocht? Dan is bij de meeste banken het overbruggingskrediet gelijk aan de verkoopprijs min de hypotheek van je oude huis en min de verkoopkosten. Veel banken stellen de verkoopkosten standaard op 3% van de verkoopprijs.

Veiligheidsmarge

Is de woning nog niet verkocht of zijn de ontbindende voorwaarden nog niet verstreken? Dan houden de meeste banken een veiligheidsmarge van 10% aan. Je krijgt dan maximaal 90% van de getaxeerde verkoopwaarde min de hypotheek op de oude woning.

Meefinancieren

Heb je deze 10% niet? Dan kun je eventueel dit bedrag meefinancieren in de hypotheek op de nieuwe woning. Zodra het geld van de verkoop van je oude woning binnen is, los je dit bedrag weer af. Let dan op of de risico-opslag misschien omlaag kan.

Rente van overbruggingskrediet

Banken hanteren geen onderscheid naar risicoklasse, hypotheekvorm of rentevaste periode. Er is gewoon 1 tarief voor het overbruggingskrediet.

De rente van deze aflossingsvrije lening is fiscaal aftrekbaar. Het hangt van de bank af of de rente voor de looptijd van de lening vaststaat, of niet. De rente voor zo'n krediet wisselt van 1,4% bij Centraal Beheer tot 3,1 % bij Tulp Hypotheken (Bron: MoneyView, 4 maart 2022).

Overbruggingshypotheek aflossen

De overbruggingshypotheek is een tijdelijke aflossingsvrije hypotheek. Zodra je oude huis is verkocht, los je met de eventuele overwaarde eerst het overbruggingskrediet af. Dat vraagt de geldverstrekker ook van je.

Bijleenregeling

Blijft er daarna nog overwaarde over? In verband met de bijleenregeling is het fiscaal gezien slim om daarmee de hypotheek op je nieuwe woning te verlagen. Levert je oude woning meer op dan gedacht? Zorg dan dat je dit deel boetevrij mag aflossen op je nieuwe hypotheek.

Aflossen zonder boete

In onze hypotheekrentevergelijker zie je per aanbieder hoeveel je zonder boete extra mag aflossen. Je kunt ook voor een leningdeel van je nieuwe hypotheek een variabele rente nemen. Dan betaal je geen boete bij een extra aflossing.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.