Crowdfunding als alternatief voor sparen
Crowdfunding is een specifieke en populaire variant van beleggen. Bedrijven of personen vragen via websites als Lendahand of Oneplanetcrowd financiële steun voor bijvoorbeeld een bepaald project. Je kunt een rendement halen van 8 à 10%, maar je loopt wel het risico dat degene aan wie je het geld leent, het bedrag niet (volledig) kan terugbetalen. Ondanks screening van de lener door het platform.

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:13 juli 2020

Niet meer dan 10%
Veel consumenten zien crowdfunding als minder risicovol dan beleggen in fondsen of aandelen. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is dit vaak onterecht. De toezichthouder constateerde eind 2016 dat de consument blindvaart op de risico-inschattingen van het crowdfundingplatform, zónder zelf goed onderzoek te doen. De AFM adviseert nooit meer dan 10% van het vrij belegbaar vermogen in crowdfunding te steken.
Hypotheek met crowdfunding
Sinds augustus 2018 maakt Jungo het ook mogelijk geld te steken in andermans hypotheek. De start-up koppelt hypotheekklanten direct aan particulieren. Dit kunnen familieleden en vrienden zijn, maar ook onbekenden, die op zoek zijn naar een hoger rendement op hun spaargeld. Beide partijen verdelen het financiële voordeel dat ontstaat doordat er geen bank met fikse opslagen tussen zit.
Lees ook
- Onze eerste indruk van Jungo
- Het artikel 'Werkelijk rendement bij crowdfunding' (pdf, alleen voor leden).
Artikelen binnen Sparen
Alle artikelenNieuw & interessant
- 20 jan.
Negatieve spaarrente
Bij een negatieve spaarrente krijg je geen rente van de bank, maar moet je betalen om daar te mogen sparen. Wat kun je doen? - Nieuws | 22 dec.
Groen sparen tot €60.429 belastingvrij
De grens voor belastingvrij groen sparen of beleggen gaat in 2021 omhoog naar €60.429. - 16 sep.
Belasting over je vermogen
De vermogensrendementsheffing ligt al geruime tijd onder vuur. In 2017 is een ontwikkeling ingezet richting het daadwerkelijk behaalde rendement op je vermogen. - Eerste indruk | 8 jun.
Digitale koopzegels AH
Albert Heijn stapt over op digitale koopzegels met de AH-app en belooft een spaarrente van maar liefst 6%. Er is wel een privacyprobleem: de app communiceert zonder je toestemming met Googles advertentienetwerk.