icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Eigen bijdrage bij opname in verpleeghuis

Als je in een verpleeg- of verzorgingshuis wordt opgenomen, ga je een eigen bijdrage betalen. Welk bedrag ga jij voor je kiezen krijgen? En is er iets aan te doen om de eigen bijdrage te verminderen?

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:26 juni 2018

verzorghuis rolstoel

Lage bijdrage

De eerste 6 maanden na verhuizing naar een zorginstelling betaal je de zogeheten ‘lage bijdrage’ voor zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Die blijf je daarna betalen als je een partner hebt die nog thuis woont. En soms als je kinderen hebt, waarvan je nog aan het levensonderhoud bijdraagt. Er zijn nog enkele situaties waarin je de lage bijdrage betaalt.

De lage bijdrage is in 2017 maximaal €843 per maand en snel te berekenen met deze eigen bijdrage rekenhulp.

Hoge bijdrage

Alleenstaanden betalen na 6 maanden vaak de 'hoge bijdrage'. Heb je een partner die ook in een zorginstelling verblijft? Dan betaal je na 6 maanden samen éénmaal de hoge bijdrage.

De hoge eigen bijdrage is snel te berekenen met eigen bijdrage rekenhulp. In 2017 is hij maximaal €2313 per maand. De eigen bijdrage kan dus flink aantikken.

Berekening eigen bijdrage

De eigen bijdrage wordt gebaseerd op het 'verzamelinkomen' van 2 jaar geleden. Je vindt dit bedrag terug in je aangifte inkomstenbelasting. Bij dit inkomen wordt ook nog 8% van het box-3-saldo opgeteld (dat is je belaste vermogen).

Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) stelt je eigen bijdrage voor 2017 vast op basis van het verzamelinkomen in 2015 en het vermogen op 1 januari 2015. Hiervoor gebruikt het CAK gegevens van de Belastingdienst, de gemeente en de zorginstelling.

Uitkomst

Je hoge eigen bijdrage is de uitkomst van deze optelsom minus enkele kosten die je dat jaar naar verwachting maakt: de inkomstenbelasting (van 2 jaar geleden) en de premies van je zorgverzekering. Vervolgens wordt het volgende afgetrokken van de eigen bijdrage:

 • Algemene aftrekpost.
 • Vast bedrag aan zakgeld en kleedgeld. 
 • Meestal een percentage van je inkomen boven een bepaalde grens. Waar die grens ligt, hangt af van je persoonlijke situatie.

Je ziet dit allemaal voor je eigen situatie overzichtelijk terug in de rekenhulp.    

Eigen woning

Met een eigen woning kan de eigen bijdrage helemaal fors oplopen. Als je geld grotendeels in de stenen zit, schiet de eigen bijdrage vaak omhoog, zodra de eigen woning meetelt voor de berekening van de eigen bijdrage. Dat is niet meteen het geval, maar na 2 jaar na het vertrek naar een verzorgingshuis gaat de woning wel van box 1 naar box 3 als de woning na vertrek leegstaat.

Omdat voor de berekening van de eigen bijdrage 2 jaar terug wordt gekeken, moet je dus pas 4 jaar na je vertrek naar het verzorgingshuis een hogere eigen bijdrage betalen door de eigen woning.

Als bijna al je vermogen in je huis zit, kun je de nieuwe hogere bijdrage waarschijnlijk al snel niet meer ophoesten. Je kunt je huis dan verkopen.

Huis verkopen

Snel je koophuis verkopen lijkt verstandig, maar heeft een groot nadeel. Omdat het huis dan gecasht wordt, gaat je vermogen bij verkoop in 2017 al per 1 januari 2018 omhoog.

Stel dat je in 2017 in een zorginstelling gaat wonen. Je eigen bijdrage wordt dan al vanaf 2020 mede gebaseerd op de eigen woning, waardoor je eigen bijdrage vanaf 1 januari 2020 flink omhoog kan schieten. In sommige situaties scheelt dit meer dan €10.000 per jaar. Je kunt je huis dan beter pas te koop zetten in 2019. Dan heb je nog tot in 2022 de tijd om het huis kwijt te raken, voordat het huis in box 3 terechtkomt. Een huis dat leeg te koop staat, blijft namelijk 3 jaar lang in box 1. Je gaat dan pas ruim 2 jaar daarna (op 1 januari 2025) de hogere eigen bijdrage betalen.

Daar staat wel tegenover dat het huis jarenlang leeg staat en onderhoud vergt. Mede daardoor kan verhuur of verkoop onderaan de streep toch lucratiever en/of zorgelozer zijn.

Wlz en Wmo

Ontvang je zowel zorg uit de Wlz (Wet langdurige zorg) als hulp uit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning)? Dan moet je 2 eigen bijdragen betalen. Het totaal mag echter niet meer zijn dan de maximale bijdrage van 1 van die 2.

Jouw eigen bijdrage

Reken uit hoe hoog de eigen bijdrage voor jou zal zijn.

Tips voor een lagere eigen bijdrage

Met een aantal slimme tips kun je die eigen bijdrage vaak beperken. We hebben een aantal tips om de eigen bijdrage voor zorginstelling te verminderen. Vooral voor situaties waarin de eigen bijdrage mensen tegenhoudt om de zorg in te schakelen die ze nodig hebben.

Lees meer:

Nieuw & interessant

 • belastingaangifte-berichtenboxapp-eersteindruk
  Eerste indruk  |  18 okt.

  MijnOverheid Berichtenbox app

  Met de nieuwe Berichtenbox app bekijk je berichten van de overheid direct op je smartphone zonder elke keer in te loggen met DigiD.
 • combikorting-toeslagen
  Nieuws  |  26 sep.

  Belastingkorting voor ouders in 2019 soms €1000 lager

  Ouders met een laag inkomen, krijgen volgend jaar vaak minder belastingkorting dan in 2018. Dit komt door een nieuwe berekening van de ‘inkomensafhankelijke combinatiekorting’.
 • groenbeleggen-windmolens
  Nieuws  |  24 sep.

  Groen sparen in 2019 tot €58.539 belastingvrij

  De grens voor belastingvrij groen sparen of beleggen gaat in 2019 omhoog naar €58.539. Dat blijkt uit antwoorden van het ministerie van Financiën op vragen van de Consumentenbond.
 • Blok 5 1200x800_aftrek-kortingen
  10 sep.

  Aftrekposten

  Handige checklist: de belangrijkste aftrekposten die je kunt opvoeren bij de belastingaangifte.