icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zelf hypotheek afsluiten

Zonder advies een (volgende) hypotheek online afsluiten, oftewel execution only. Steeds meer bemiddelaars (en een enkele geldverstrekker rechtstreeks) bieden dit aan. Het voordeel? Een besparing van minimaal €1000 op je advieskosten in ruil voor een paar avonden achter de computer.

Mark Drabbe

Mark Drabbe , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:16 mei 2019

execution-only

Voor wie is execution only geschikt?

Weet je precies wat je wilt en wat daarvoor nodig is? Dan kun je online zonder advies je hypotheek afsluiten (execution only). Dit is in de volgende gevallen een optie:

Met onze hypotheekrentevergelijker vind je zelf makkelijk de voordeligste rentes. Zoek daarna een tussenpersoon (bemiddelaar) die jouw hypotheek execution only aanbiedt.

Kennis- en ervaringstoets afleggen

Houd er rekening mee dat toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) eist dat je eerst een kennis- en ervaringstoets invult voordat je execution only een hypotheek afsluit. Dit kan die van de AFM zijn, maar ook een eigen toets van de aanbieder of tussenpersoon. Zak je voor deze test, dan zal de bank of tussenpersoon erop aandringen een hypotheek mét advies af te sluiten. Geef je hier geen gehoor aan dan is het soms toch mogelijk zelf online een hypotheek af te sluiten.

Rechtstreeks bij de bank

Alleen bij ABN Amro, Argenta, bijBouwe, Centraal Beheer, Lloyds Bank, MoneYou (onderdeel van ABN Amro) en SNS (alleen starters) kun je rechtstreeks zelf online een hypotheek afsluiten. Natuurlijk kun je dan alleen kiezen voor de hypotheken van die bank. Ook bij ING en Rabobank is dit mogelijk, maar je krijgt dan wel verplicht advies van een bankmedewerker waarvoor je advieskosten betaalt.

De tabel hieronder bevat een overzicht van banken die execution only hypotheken aanbieden. In het overzicht staan de kosten voor het afsluiten voor starters, doorstromers en voor de bijkomende overlijdensrisicoverzekering (ORV).

 

GeldgeverStarterDoorstromerORV
ABN Amro€600€600€175
Argenta€650€650n.v.t.
bijBouwe€600€600n.v.t.
Centraal Beheer€495€495n.v.t.
Lloyds Bank€325€325n.v.t.
MoneYou€325€325n.v.t.
SNS€650n.v.t.n.v.t.

Peildatum tabel: 16 mei 2019

Execution only aanbieders

De tabel hieronder bevat een overzicht van aanbieders van execution only hypotheken. We onderzochten ook wat de kosten zijn van het afsluiten voor starters, doorstromers en voor de bijkomende overlijdensrisicoverzekering (ORV).

BemiddelaarStarterDoorstromerORV
Executiononlyhypotheek.com€595€795€145
Geencentteveel.nl€695€695€79-€159
Goedkoopstehypotheekadviseur.nl€695€695€95
HypoMarkt.nl€750€750n.b.
Hypotheek24.nl€650€950€150
Hypotheekmakelaar.nl€450€550tarieven incl. ORV
Hypotheekspecialist.nl€595€650€100
Independer€595€595€100
Online-hypotheekafsluiten.nl€975€975niet bekend

Peildatum tabel: 16 mei 2019

Met welke geldgevers doet de bemiddelaar zaken?

Wil je in zee gaan met een tussenpersoon? Zorg dan dat je eerst de zekerheid krijgt dat de gewenste geldgever ook execution only hypotheken via deze tussenpersoon accepteert. Al ben je van plan een hypotheek met advies af te sluiten, vraag altijd eerst aan de adviseur: 'Bij welke hypotheekverstrekkers kan ik via u een hypotheek afsluiten?' 

Het is immers heel zuur (en kostbaar) als je een voordelige aanbieder op het oog hebt, maar halverwege het traject erachter komt dat de adviseur hierin niet kan bemiddelen. Informeer vooraf welke kosten je kwijt bent als je de hypotheek niet bij de gewenste aanbieder rond krijgt en daarom afziet van verdere diensten. De Consumentenbond bepleit overigens dat elke tussenpersoon in het dienstverleningsdocument opneemt met welke partijen hij zaken doet.

Execution only is niet altijd verstandig

Een verkeerde keuze voor een hypotheek kan je tienduizenden euro's te veel kosten. Een goede hypotheekadviseur behoedt je voor dergelijke misstappen. Twijfel je aan je eigen financiële kennis, neem dan gewoon een goede adviseur in de arm. In de volgende gevallen is het volgens ons ook beter om een adviseur in te schakelen:

  • Oversluiten of doorstromen met een bankspaarhypotheek, een traditionele levenhypotheek of een beleggingshypotheek.
  • Bij echtscheiding.
  • In geval van een restschuld na verkoop van de vorige woning.
  • Bij een leeftijd van 55 jaar en ouder (hiervoor gelden ingewikkeldere rekenregels).
  • Bij een (gewenste) starterslening.
  • Met een eigen zaak of ondernemersinkomen.
  • Bij zelfbouw of een woonboot.

Hypotheek nodig? Maak een afspraak!

De voordelen van Hypotheekadvies van de Consumentenbond:

  • Onafhankelijk advies
  • Telefonisch advies terwijl je thuis achter je laptop zit
  • Voordelig: afsluiten kost slechts €1500 voor starters, €1700 voor doorstromers. Zzp'ers betalen altijd €1950 .

Maak een gratis belafspraak

hypotheekadvies

Bekijk ook: