! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Execution only: zelf hypotheek afsluiten

Bij execution only sluit je online en zonder advies een (volgende) hypotheek af. Steeds meer bemiddelaars (en enkele geldverstrekkers) bieden dit aan. Het voordeel? Een besparing van minimaal €1000 op je advieskosten in ruil voor een paar avonden achter de computer.
Mark Drabbe

Mark Drabbe , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 20 mei 2021

Voor wie is execution only geschikt?

Weet je precies wat je wilt en wat daarvoor nodig is? Dan kun je online zonder advies je hypotheek afsluiten (execution only). Dit is in de volgende gevallen een optie:

Met onze Hypotheek Rentevergelijker vind je zelf gemakkelijk de voordeligste rentes. Zoek daarna een tussenpersoon (bemiddelaar) die jouw hypotheek execution only aanbiedt.

Kennis- en ervaringstoets afleggen

Houd er rekening mee dat toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) eist dat je eerst een kennis- en ervaringstoets invult voordat je execution only een hypotheek afsluit. De inrichting van deze hypotheektest is vormvrij, waardoor er grote verschillen zijn per aanbieder. 

Vaak zijn de toetsen erg gemakkelijk, soms juist heel moeilijk. Met name de kennistoets van Florius is berucht. Het is soms ook mogelijk een toets meerdere keren achter elkaar te maken.

Wie zakt voor de kennistoets zal van de bank of tussenpersoon horen dat hij de hypotheek beter niet zonder advies kan afsluiten. Wettelijk gezien heeft het wel of niet slagen voor de kennistoets geen consequenties. 

Rechtstreeks bij de bank

Alleen bij ABN Amro, Argenta, bijBouwe, Centraal Beheer, Florius (alleen verhogingen), Lloyds Bank, Moneyou en SNS (alleen starters) kun je zelf online een hypotheek afsluiten. Natuurlijk kun je dan alleen kiezen voor de hypotheek van die bank.

De tabel hieronder bevat een overzicht van banken die execution only hypotheken aanbieden. In het overzicht staan de kosten voor het afsluiten voor starters, doorstromers en voor de bijkomende overlijdensrisicoverzekering (ORV).

Geldgever Starter Doorstromer ORV
ABN Amro €750 €750 €175
Argenta €650 n.v.t. n.v.t.
bijBouwe €800 €800 n.v.t.
Centraal Beheer €645 €645 n.v.t.
Lloyds Bank €325 €325 n.v.t.
Moneyou €325 €325 n.v.t.
SNS Bank €450 €450 €250

Peildatum tabel: 20 mei 2021

Execution only aanbieders

De tabel hieronder bevat een overzicht van aanbieders van execution only hypotheken. We onderzochten ook wat de kosten zijn van het afsluiten voor starters, doorstromers naar een nieuwe woning, oversluiters en voor de bijkomende overlijdensrisicoverzekering (ORV).

Bemiddelaar Starter Doorstromer Oversluiter ORV
Executiononlyhypotheek.com €595 €795 €795 €145
Geencentteveel.nl €595 €595 €595 €79-€159
Goedkoopstehypotheekadviseur.nl €695 €695 €695 €95
HypoMarkt.nl €750 €750 €750 niet bekend
Hypotheek24.nl €1000 €1000 €1000 €150
Hypotheekmakelaar.nl €490 €690 €590 tarief incl. ORV
Independer €595 €795 €795 €100

ZelfHypotheekAfsluiten.nl

€490 €490 €490 €95

Peildatum tabel: 15 oktober 2020

Met welke geldgevers doet de bemiddelaar zaken?

Wil je in zee gaan met een tussenpersoon? Zorg dan dat je eerst de zekerheid krijgt dat de gewenste geldgever ook execution only hypotheken via deze tussenpersoon accepteert. Al ben je van plan een hypotheek met advies af te sluiten, vraag altijd eerst aan de adviseur bij welke hypotheekverstrekkers je via hem een hypotheek kunt afsluiten. 

Het is immers heel zuur (en kostbaar) als je een voordelige aanbieder op het oog hebt, maar halverwege het traject erachter komt dat de adviseur hierin niet kan bemiddelen. Informeer vooraf welke kosten je kwijt bent als je de hypotheek niet bij de gewenste aanbieder rond krijgt en daarom afziet van verdere diensten.

De Consumentenbond bepleit overigens dat elke tussenpersoon in het dienstverleningsdocument opneemt met welke partijen hij zaken doet.

Execution only is niet altijd verstandig

Een verkeerde keuze voor een hypotheek kan je tienduizenden euro's te veel kosten. Een goede hypotheekadviseur behoedt je voor dergelijke misstappen. Twijfel je aan je eigen financiële kennis, neem dan altijd een goede adviseur in de arm. Dan laat je onafhankelijk je hypotheek berekenen en sluit je samen de best passende af. 

In de volgende gevallen is het volgens ons ook beter om een adviseur in te schakelen:

  • Oversluiten of doorstromen met een bankspaarhypotheek, een traditionele levenhypotheek of een beleggingshypotheek.
  • Bij een echtscheiding.
  • In geval van een restschuld na verkoop van de vorige woning.
  • Bij een leeftijd van 55 jaar en ouder (hiervoor gelden ingewikkeldere rekenregels).
  • Bij een (gewenste) starterslening.
  • Met een eigen zaak of ondernemersinkomen.
  • Bij zelfbouw of een woonboot.