! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Gratis virusscanner

Sommige gratis virusscanners presteren bijna even goed als betaalde. Maar er zijn wel nadelen zoals reclame, ongewenste browseruitbreidingen en een extra privacyrisico.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Elektronica Bijgewerkt op:4 februari 2020

ransomware

Gratis virusscanner goed genoeg?

Uit onze tests blijkt dat gratis virusscanners niet altijd goed beschermen tegen malware. De vraag blijft natuurlijk: wat is goed genoeg? Als een gratis scanner 90% van de malware tegenhoudt en de beste betaalde scanner 98%. Beveiligt gratis dan voldoende? Zo lang een virus uit die 8% je niet treft wel, maar dat weet je helaas niet van tevoren. Om de kans op malware te minimaliseren kies je het beste een scanner die hoog scoort op het onderdeel bescherming.

Gratis scanners laten wel eens wat steken vallen qua bescherming, maar ook op gebruiksgemak of computerbelasting kennen ze soms nadelen. Zo heeft Bitdefender Antivirus Free Edition geen mogelijkheid om scans in te plannen. En Windows Defender is de afgelopen jaren nooit als minst belastende scanner uit onze test gekomen.

Bescherming Windows Defender

Windows 8 en 10 beschikken over een ingebouwde scanner, Windows Defender. Deze is in de afgelopen jaren verbeterd, maar blijft op sommige punten nog steeds achter bij andere gratis (en betaalde) scanners, blijkt uit onze testresultaten. Het grootste nadeel: Windows Defender houdt zelfs helemaal geen malafide phishingwebsites tegen.

Testresultaten gratis virusscanners 

Resultaten worden opgehaald...

Of bekijk de beste (gratis) virusscanner.

Op zoek naar een gratis virusscanner voor Android? We hebben 21 Android-virusscanners getest, waarvan 12 gratis apps.

Nadelen gratis antivirus

Reclame

De meeste gratis virusscanners maken reclame voor andere producten van de fabrikant. Het gaat dan vaak om de betaalde versie of allerlei extra's die je kunt installeren. Denk aan reclamevensters in het instellingenmenu en pop-ups die je proberen over te halen. Soms kun je de reclame uitzetten, zoals bij Bitdefender Antivirus Free Edition.

Slinkse betaalde extra's

Gratis scanners proberen je regelmatig te overtuigen dat je extra's nodig hebt en bieden je soms ook een gratis versie van de extra's aan. Maar om de functie (volledig) te kunnen gebruiken moet je vaak toch betalen. 

Die extra’s lopen uiteen van onnodige zaken tot hele nuttige software, maar waar meestal een (beter) gratis alternatief voor is. Niet (of zelden) nuttig is bijvoorbeeld een driver-updater of pc-optimalisatie. Voorbeelden zijn AVG Antivirus Free en Avast Free Antivirus dat je je pc sneller kunt maken met respectievelijk AVG (PC) TuneUp en Avast Cleanup Premium kunt oplossen.

Sommige extra’s zijn wel nuttig, zoals een software-updater of password manager. De varianten van deze software die met gratis - of zelfs met betaalde - antivirus meekomen, zijn doorgaans niet de beste keuze.

Ongewenste browseraanpassingen

Let goed op tijdens het installeren van gratis antivirus. Regelmatig komen onderdelen mee die vooral in het voordeel zijn van de fabrikant. Zo kent Avira Free Antivirus 'Safe Shopping' dat onderdeel is van de browseruitbreiding die ook tegen phishing beschermt en AVG het vergelijkbare SafePrice.

De Safe Shopping en SafePrice zijn prijsvergelijkers die regelmatig een popup geven bij het online shoppen. Behalve dat dat niets met veiligheid te maken heeft, blijkt dat de getoonde lagere prijzen regelmatig onjuist zijn. Gelukkig kun je de prijsvergelijkingen wel uitschakelen.

Groter privacyrisico

Als een digitaal product gratis is, ben je zelf vaak het product. Ofwel, bedrijven verdienen ook aan persoons -en gebruiksgegevens. Antivirusfabrikanten zijn niet altijd helemaal duidelijk over welke gegevens ze verzamelen en waarvoor ze deze precies gebruiken. Wel is het zo dat een virusscanner uitgebreide toegang (nodig) heeft. Om je te beschermen tegen malafide websites, ziet een scanner bijvoorbeeld jouw surfgedrag.

Gelukkig geven de meeste fabrikanten aan dat niet op te slaan en gegevens die wel worden gebruikt, alleen geanonimiseerd te verwerken. Soms worden deze geanonimiseerde gegevens wel weer met derden gedeeld of laten ze die mogelijkheid open. En wees er ook van bewust dat met genoeg geanonimeerde data in theorie toch weer personen kunnen worden herleid.

Al met al loop je bij gratis scanners waarschijnlijk iets meer kans dat er op een of andere manier iets met je gegevens wordt gedaan, omdat het bedrijf niets aan je verdient met abonnementskosten. Let in ieder geval op bij de installatie, zo kun je bij Avast en AVG daar aangeven of je gegevens over je (internet)gebruik wilt delen.

Niet Nederlandstalig

Sommige gratis scanners zijn er niet in het Nederlands. Bijvoorbeeld Bitdefender Antivirus Free Edition en Sophos Home Free. Iets om rekening mee te houden als je de Engelse taal niet (zo goed) machtig bent.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke virusscanners goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste virusscanner

Virusscanners@0,1x

Gratis via internetprovider

Klanten van enkele internetproviders KPN, XS4all en Ziggo hebben nog een optie. In het internetabonnement is eem virusscanner op basis van het door ons geteste F-Secure Safe inbegrepen:

  • KPN Veilig, voor 2 apparaten
  • XS4all (voor 5 apparaten)
  • Ziggo Safe Online, 1 pc.

Deze maakt geen reclame voor betaalde producten of extra’s, omdat het eigenlijk een betaalde scanner is, waarvan de (gereduceerde) kosten in je internetabonnement zitten verwerkt.

Gratis blijkt betaald

Er zijn ook antivirusmakers die slinkse tactieken toepassen. Soms gebruiken ze speciale nepvergelijkingswebsites voor antivirus. Soms claimen ze dat antivirus gratis is, terwijl je voor bescherming uiteindelijk toch moet betalen.

Lees ook: