icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Gratis virusscanner

Sommige gratis virusscanners presteren bijna even goed als betaalde. Maar er zijn wel nadelen zoals reclame, ongewenste browseruitbreidingen en een extra privacyrisico.
Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 2 november 2021

ransomware

Gratis virusscanner goed genoeg?

Kies een virusscanner die goed uit onze test virusscanners komt. Zo bescherm je je zo goed mogelijk tegen online gevaren. 

Gratis scanners laten wel eens wat steken vallen qua bescherming. Ook op gebruiksgemak of computerbelasting kennen ze soms nadelen. Zo heeft Bitdefender Antivirus Free Edition geen mogelijkheid om scans in te plannen. En bestanden kopiëren gaat bij sommige virusscanners wel 20 tot 25% sneller dan wanneer je Windows Defender gebruikt. Zoals bij de Beste uit de Test en Beste Koop antivirus .

Bescherming Windows Defender

Windows 8,10 en 11 hebben een ingebouwde scanner, Windows Defender. Deze is in de afgelopen jaren verbeterd, maar blijft op sommige punten nog steeds achter bij andere gratis (en betaalde) scanners. Dat blijkt uit onze testresultaten. Het grootste nadeel: Windows Defender houdt zelfs helemaal geen malafide phishingwebsites tegen.

Testresultaten gratis virusscanners 

Of bekijk de beste (gratis) virusscanner.

Op zoek naar een gratis virusscanner voor Android? We hebben 21 Android-virusscanners getest, waarvan 12 gratis apps.

Nadelen gratis antivirus

Bescherming

Je bent niet met iedere gratis scanner ven goed beschermd. Zo mist Windows Defender bescherming tegen nepwebsites (phishing). Met de beste (gratis) virusscanner in onze test schroef je de bescherming ten op zichte van Defender wat op.

Reclame

De meeste gratis virusscanners maken reclame voor andere producten van de fabrikant. Het gaat dan vaak om de betaalde versie of allerlei extra's die je kunt installeren. Denk aan reclamevensters in het instellingenmenu en pop-ups die je proberen over te halen. Soms kun je de reclame uitzetten, zoals bij Bitdefender Antivirus Free Edition.

Slinkse betaalde extra's

Gratis scanners proberen je regelmatig te overtuigen dat je extra's nodig hebt en bieden je soms ook een gratis versie van de extra's aan. Maar om de functie (volledig) te kunnen gebruiken moet je vaak toch betalen. 

Die extra’s lopen uiteen van onnodige zaken tot hele nuttige software, maar waar meestal een (beter) gratis alternatief voor is. Niet (of zelden) nuttig is bijvoorbeeld een driver-updater of pc-optimalisatie. Voorbeelden zijn AVG Antivirus Free en Avast Free Antivirus dat je je pc sneller kunt maken met respectievelijk AVG (PC) TuneUp en Avast Cleanup Premium kunt oplossen.

Sommige extra’s zijn wel nuttig, zoals een software-updater of password manager. De varianten van deze software die met gratis - of zelfs met betaalde - antivirus meekomen, zijn doorgaans niet de beste keuze.

Ongewenste browseraanpassingen

Let goed op tijdens het installeren van gratis antivirus. Regelmatig komen onderdelen mee die vooral in het voordeel zijn van de fabrikant. Zo kent Avira Free Antivirus 'Safe Shopping' dat onderdeel is van de browseruitbreiding die ook tegen phishing beschermt en AVG het vergelijkbare SafePrice.

De Safe Shopping en SafePrice zijn prijsvergelijkers die regelmatig een popup geven bij het online shoppen. Behalve dat dat niets met veiligheid te maken heeft, blijkt dat de getoonde lagere prijzen regelmatig onjuist zijn. Gelukkig kun je de prijsvergelijkingen wel uitschakelen.

Groter privacyrisico

Als een digitaal product gratis is, ben je zelf vaak het product. Ofwel, bedrijven verdienen ook aan persoons -en gebruiksgegevens. Antivirusfabrikanten zijn niet altijd helemaal duidelijk over welke gegevens ze verzamelen en waarvoor ze deze precies gebruiken. Wel is het zo dat een virusscanner uitgebreide toegang (nodig) heeft. Om je te beschermen tegen malafide websites, ziet een scanner bijvoorbeeld jouw surfgedrag.

Gelukkig geven de meeste fabrikanten aan dat niet op te slaan en gegevens die wel worden gebruikt, alleen geanonimiseerd te verwerken. Soms worden deze geanonimiseerde gegevens wel weer met derden gedeeld of laten ze die mogelijkheid open. En wees er ook van bewust dat met genoeg geanonimeerde data in theorie toch weer personen kunnen worden herleid.

Al met al loop je bij gratis scanners waarschijnlijk iets meer kans dat er op een of andere manier iets met je gegevens wordt gedaan, omdat het bedrijf niets aan je verdient met abonnementskosten. Let in ieder geval op bij de installatie, zo kun je bij Avast en AVG daar aangeven of je gegevens over je (internet)gebruik wilt delen.

Niet Nederlandstalig

Sommige gratis scanners zijn er niet in het Nederlands. Bijvoorbeeld Bitdefender Antivirus Free Edition en Sophos Home Free. Iets om rekening mee te houden als je de Engelse taal niet (zo goed) machtig bent.

Gratis via internetprovider

Klanten van internetproviders Freedom Internet, KPN, XS4All en Ziggo hebben nog een optie. In het internetabonnement is een virusscanner op basis van het door ons geteste F-Secure Safe inbegrepen:

  • Freedom Internet, voor 5 apparaten
  • KPN Veilig, voor 2 of 5 apparaten
  • XS4All (voor 5 apparaten)
  • Ziggo Safe Online, 1 pc.

Deze scanner maakt geen reclame voor betaalde producten of extra’s, omdat het eigenlijk betaalde antivirus is, waarvan de (gereduceerde) kosten in je internetabonnement zitten verwerkt.

Gratis blijkt betaald

Er zijn ook antivirusmakers die slinkse tactieken toepassen. Soms gebruiken ze nepvergelijkingswebsites voor antivirus. Die zijn speciaal opgezet om bepaalde virusscanners op een oneerlijke manier aan te prijzen.

Vaak gaat het om TotalAV, of bij hetzelfde bedrijf horende PC Protect. In een enkel geval claimen ze zelfs dat antivirus gratis is, terwijl je voor bescherming uiteindelijk toch moet betalen.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.