icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Gratis virusscanner

Sommige gratis virusscanners presteren bijna even goed als betaalde. Maar er zijn wel nadelen zoals reclame, ongewenste browseruitbreidingen en een extra privacyrisico.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Elektronica Bijgewerkt op:18 september 2018

ransomware

De prestaties van gratis virusscanners lopen flink uiteen. De beste gratis scanner beschermt behoorlijk goed en Windows Defender eindigt in de onderste regionen van onze test. Bekijk de testresultaten. Hoe de bescherming van gratis antivirus zich precies verhoudt tot betaalde producten lees je op de pagina de beste virusscanner

Gratis virusscanner goed genoeg?

Uit de diverse tests blijkt dat gratis virusscanners lang niet altijd goed beschermen tegen malware. De vraag blijft natuurlijk: wat is goed genoeg? Als een gratis scanner 90% van de malware tegenhoudt en de beste betaalde scanner 98%. Beveiligt gratis dan voldoende? Zo lang een virus uit die 8% je niet treft wel, maar dat weet je helaas niet van tevoren. Om de kans op malware te minimaliseren kies je het beste een scanner die hoog scoort op het onderdeel bescherming.

Gratis scanners laten wel eens wat steken vallen qua bescherming, maar ook op gebruiksgemak of computerbelasting kennen ze soms nadelen. Zo heeft Bitdefender Antivirus Free Edition geen mogelijkheid om scans in te plannen. En Windows Defender - in tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten - is de afgelopen jaren nooit als minst belastende scanner uit onze test gekomen.

Bescherming Windows Defender

Windows 8 en 10 beschikken over een ingebouwde scanner, Windows Defender. Deze is in de afgelopen jaren verbeterd, maar blijft nog steeds achter bij veel andere gratis (en betaalde) scanners, blijkt uit onze testresultaten. Als het om phishing gaat, houdt Defender zelfs helemaal geen malafide websites tegen.

Testresultaten gratis virusscanners

Of bekijk de beste (gratis) virusscanner.

Nadelen gratis antivirus

Reclame

De meeste gratis virusscanners maken reclame voor andere producten van de fabrikant. Het gaat dan vaak om de betaalde versie of allerlei extra's die je kunt installeren. Denk aan reclamevensters in het instellingenmenu en pop-ups die je proberen over te halen. Soms kun je de reclame uitzetten, zoals bij Bitdefender Antivirus Free Edition.

Slinkse betaalde extra's

De extra’s die gratis scanners aanbieden, kun je vaak zonder betaling installeren. Maar om de functie (volledig) te kunnen gebruiken moet je vaak toch betalen. 

Die extra’s lopen uiteen van onnodige zaken tot hele nuttig software, waar meestal een (beter) gratis alternatief voor is. Niet (of zelden) nuttig is bijvoorbeeld een driver-updater of pc-optimalisatie. Een voorbeeld is AVG Free Antivirus dat je AVG Driver Updater en AVG TuneUp probeert te slijten.

Sommige extra’s zijn wel nuttig, zoals een software-updater of password manager. De varianten van deze software die met gratis - of zelfs met betaalde - antivirus meekomen, zijn doorgaans niet de beste keuze. Meer over virusscanner-extra’s en de beste gratis alternatieven.

Ongewenste browseraanpassingen

Let goed op tijdens het installeren van gratis antivirus. Regelmatig komen onderdelen mee die vooral in het voordeel zijn van de fabrikant. Zo kent Avira Free Antivirus de Safe Shopping browseruitbreiding en Avast Free Antivirus het vergelijkbare SafePrice.

De Safe Shopping en SafePrice browserextensies zijn prijsvergelijkers die een popup geven bij het webwinkelen. In de praktijk blijkt echter dat ze vaak prijzen voor het verkeerde product tonen. En meestal zijn er op andere plaatsen lagere prijzen te vinden. De fabrikanten krijgen een klein bedrag per product dat je via de browseruitbreiding aanschaft.

Groter privacyrisico

Als een digitaal product gratis is, ben jij het product. Ofwel, bedrijven verdienen vaak ook aan persoons -en gebruiksgegevens. Antivirusfabrikanten zijn niet altijd helemaal duidelijk over welke gegevens ze verzamelen en waarvoor ze deze precies gebruiken. Wel is het zo dat een virusscanner uitgebreide toegang (nodig) heeft. Om je te beschermen tegen malafide websites, ziet een scanner bijvoorbeeld jouw surfgedrag.

Gelukkig geven de meeste fabrikanten aan dat niet op te slaan en gegevens die wel worden gebruikt, alleen geanonimiseerd te verwerken. Soms worden deze geanonimiseerde gegevens wel weer met derden gedeeld of laten ze die mogelijkheid open. Al met al loop je bij gratis scanners waarschijnlijk iets meer kans dat er op een of andere manier iets met je gegevens wordt gedaan, omdat het bedrijf niets aan je verdient met abonnementskosten.

Niet Nederlandstalig

Sommige gratis scanners zijn er niet in het Nederlands. Bijvoorbeeld Bitdefender Antivirus Free Edition en Sophos Home. Iets om rekening mee te houden als je de Engelse taal niet (zo goed) machtig bent.

Gratis via internetprovider

Klanten van enkele internetproviders hebben nog een optie. Via hun providers kunnen ze gratis gebruikmaken van een antivirus op basis van F-Secure Safe. Bijvoorbeeld bij KPN (KPN Veilig, voor 2 apparaten), XS4all (voor 5 apparaten) en Ziggo (Ziggo Safe Online, 1 pc). Deze maakt geen reclame voor betaalde producten of extra’s, omdat het eigenlijk een betaalde scanner is, waarvan de (gereduceerde) kosten in je internetabonnement zitten verwerkt.

Lees ook: