icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Goedkope virusscanner en Office-pakket

Wij zochten uit waar je goedkope antivirus en Office-software kunt kopen. Door slim te shoppen, bijvoorbeeld in het buitenland, bespaar je al snel tientallen euro’s per jaar.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Elektronica Bijgewerkt op:30 augustus 2018

privacy op het internet man cafe

Veel computergebruikers hebben een antiviruspakket en kantoorpakket met op z’n minst een tekstverwerker. Sommige gratis virusscanners presteren bijna net zo goed als een betaald product, maar ze hebben wel nadelen. Voor de beste bescherming kom je uit bij een betaald exemplaar. Ook het betaalde Microsoft Office biedt voordelen boven gratis kantoorsoftware.

Toch hoef je geen fortuin kwijt te zijn. Er valt veel te besparen door op de juiste plaats te kopen. Zo vind je goedkope antivirus- en office-software zonder aan kwaliteit in te leveren.

We peilden de prijzen van tientallen antiviruspakketten - voor 1, 3 en 5 gebruikers of apparaten - en van Microsoft Office, het meestgebruikte kantoorpakket. 

De belangrijkste conclusies

 • Koop antivirussoftware niet klakkeloos bij de fabrikant. Ondanks dat door de fabrikanten vaak met kortingen wordt geschermd, is het bijna altijd goedkoper om het pakket (opnieuw) aan te schaffen via een goedkope webshop.
 • Vaak het goedkoopst zijn: amazon.co.uk, amazon.de, goedkoopsteantivirus.nl, licentie2go.com en laptopplus.nl
 • Studenten/scholieren kunnen vaak via hun instelling Office365 gratis installeren. Als een school dit niet aanbiedt, is Office(365) goedkoop verkrijgbaar via Schoolspot.nl, Slim.nl en Surfspot.nl
 • Een pakket/licentie voor 3 apparaten is vaak goedkoper dan 2 ‘losse’.
 • Het prijsbeleid van antivirusmakers is soms onlogisch. Begin 2018 zagen we bij Bitdefender lagere prijzen bij pakketten voor 5 gebruikers, dan bij die voor 1 of 3 gebruikers. Bitdefender hanteert daarnaast lagere prijzen op de Engelse website.

Voorbeelden besparing

In april 2017 troffen we onder meer de volgende opvallende besparingen aan.

SoftwarepakketPrijs fabrikantLaagste webprijs
Avast Pro Antivirus (1 pc)€50€21,50
Avira Internet Security (3 pc's)€70€37,50
Bitdefender Internet Security (3 pc's, verlenging)€41€24
Eset Internet Security (3 pc's)€60€30
Kaspersky Internet Security (3 pc's)€70€21,50
Norton Security Standaard (1 pc)€30-50€18
Norton Security Premium (10 pc's)€60-€80€28
Office 365 (1 pc)€69€45

Ook opvallend:

 • Norton Security Premium (voor 10 apparaten) is niet eens zoveel duurder dan Norton Security standaard (1 pc): namelijk €28 in plaats van €18.
 • Bitdefender biedt, als een van de weinige fabrikanten, zelf de beste deal om het abonnement voor de eigen software een jaar te verlengen. Dit geldt alleen voor de Engelse website (bitdefender.co.uk). Daar kost deze ‘renew’-optie voor bijvoorbeeld Internet Security in april 2017 zelfs maar €24, tegen €42 in Nederland.
 • De bescherming van basis-antivirus is vaak vergelijkbaar met die van een uitgebreider Inernet Security pakket bij dezelfde fabrikant. Meer over de verschillen tussen antivirus en internet security.

Alle prijzen en winkels

Zie het complete prijsoverzicht van de goedkoopste aanbieders van softwarepakketten (pdf) van april 2017. Ons overzicht geeft aan bij welke winkels je een grote kans hebt om de laagste prijs te vinden. 

Controleer altijd zelf de laagste actuele prijs. In onze virusscanner-vergelijker vind je goedkopere opties - dan bij de fabrikant zelf - voor de meeste antiviruspakketen.

Aandachtspunten Amazon

Je kunt bij Amazon een fysieke verpakking kopen (die meestal alleen een licentie-code bevat), maar daar komen nog verzendkosten bij. Alleen Amazon.de rekent geen verzendkosten bij bestellingen van minimaal €29.

Digitale downloads zijn bij Amazon alleen toegestaan als je een adres hebt in het land van de Amazon-winkel. Door het gebruiken van een niet bestaand buitenlands adres, kun je alsnog zo’n digitale download aanschaffen.

Let er op dat het aanbod en de prijs tussen de verschillende Amazon-websites soms uiteenloopt. Aanbod en prijs van Amazon-websites vergelijken kan op heidoc.net/amazon/. Prijzen bij Amazon zijn zonder eventuele verzendkosten.

Goedkoper officepakket

Het veelgebruikte Microsoft Office, met onderdelen als Word, Excel en Powerpoint is er in 2 vormen:

 • als eenmalige aanschaf: Office 2016
 • het Office 365-abonnement.

Het abonnement geeft recht op de actuele Office-versie - bijvoorbeeld Office 2019 zodra deze verschijnt - en biedt ook opslagruimte op internet (‘in the cloud’): 1TB of 1000GB per gebruiker.

Op Office valt relatief minder te besparen dan op virusscanners, maar enkele tientjes zijn snel verdiend. Een jaarabonnement Office 365 (voor 1 gebruiker) vonden we voor ongeveer €45 bij licentie2go.com en goedkoopsteantivirus.nl, terwijl het bij Microsoft zelf €69 kost.

Voor studenten en (ouders van) scholieren is er nog optie voor het kopen van Microsoft Office. Studenten/scholieren kunnen vaak via hun instelling Office365 gratis installeren. Als een school dit niet aanbiedt, is Office(365) goedkoop verkrijgbaar via Schoolspot.nl, Slim.nl en Surfspot.nl

Kooptips

 • Een antivirusprogramma voor een jaar is inclusief productupdates. Wachten op een nieuwe versie hoeft dus niet.
 • Lees vóór de aanschaf onze test virusscanners. Heb je je keuze gemaakt, installeer dan bij betaalde scanners eerst een proefversie om te zien of de software bevalt.
 • Wees terughoudend met meerjarige abonnementen. Soms geeft software pas na enige tijd problemen of kan een ander antivirusprogramma beter zijn geworden.
 • Zet bij een aankoop via de fabrikant de optie ‘automatisch verlengen’ uit: die staat bij de helft standaard aan.
 • Een beveiligingspakket bevat soms ook een aparte firewall. Voor de meeste gebruikers volstaat de Windows-firewall echter. Met een pakket zonder firewall bespaar je €10 tot €20.
 • Voor mobiel en Apple is een virusscanner niet zo noodzakelijk.
 • Bij veel software-winkels is de koop volledig digitaal. Je ontvangt een activatiecode en downloadt de software. Er komt geen verpakking en dvd’tje meer aan te pas.

Bekijk ook onze test antivirussoftware om bijvoorbeeld te zien hoeveel beter de beste betaalde pakketten scoren dan gratis virusscanners.

Lees ook: