! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Goedkope virusscanner en Office-pakket

Wij zochten uit waar je goedkope antivirus en Office-software kunt kopen. Door slim te shoppen, bijvoorbeeld in het buitenland, bespaar je al snel tientallen euro’s per jaar.
Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 24 februari 2021

Veel computergebruikers hebben een antiviruspakket en kantoorpakket met op z’n minst een tekstverwerker. Sommige gratis virusscanners presteren bijna net zo goed als een betaald product, maar ze hebben wel nadelen. Voor de beste bescherming kom je uit bij een betaald exemplaar. Ook het betaalde Microsoft Office biedt voordelen boven gratis kantoorsoftware.

Toch hoef je geen fortuin kwijt te zijn. Er valt veel te besparen door op de juiste plaats te kopen. Zo vind je goedkope antivirus- en office-software zonder aan kwaliteit in te leveren.

We peilden de prijzen van tientallen antiviruspakketten - voor 1 en 3 gebruikers of apparaten - en van Microsoft Office, het meestgebruikte kantoorpakket. 

De belangrijkste conclusies

 • Koop antivirussoftware niet klakkeloos bij de fabrikant. Fabrikanten schermen vaak met kortingen. Maar het is bijna altijd goedkoper om het pakket (opnieuw) te kopen via een goedkope webshop.
 • Vaak het goedkoopst zijn goedkoopsteantivirus.nllicentie2go.com en nandusoftware.eu. Bezoek ook en amazon.de (vooral voor antivirussoftware Eset).
 • Een pakket/licentie voor 3 apparaten is vaak goedkoper dan 2 ‘losse’.
 • Studenten/scholieren kunnen vaak via hun school Microsoft Office 365 gratis installeren. Biedt een school dit niet aan? Dan is Office (365) goedkoop verkrijgbaar via Schoolspot.nl, Slim.nl en Surfspot.nl
 • Microsoft Office 365 is vooral een goede deal als je het deelt met anderen (Home-versie, maximaal 6 gebruikers). Iedere gebruiker krijgt 1TB aan opslagruimte. Met 4 personen kun je al voor minder dan €20 per jaar klaar zijn.

Voorbeelden grote besparing

In februari 2020 zagen we onder andere deze opvallende besparingen

Softwarepakket Prijs fabrikant Laagste webprijs
Bitdefender Antivirus Plus (3 pc's) €30 €12 (L)
Kaspersky Internet Security (3 pc's) €70 €20 (G/N)
Norton Security Standaard (1 pc) €30 €15 (G/N)
Office 365 Family (6 pc's) €99 €65 (G/N)

G = goedkoopsteantivirus.nl, L= licentie2go.com, N= nandusoftware.eu.

Meer prijzen en winkels

De laagste prijzen van software veranderen regelmatig. Vergelijk dus zelf voordat je de software koopt. Gebruik onze prijspeiling. Dan krijg je een indicatie welke winkels software goedkoop aanbieden.

Let op! Software zomaar bij een willekeurige goedkope partij kopen is niet zonder risico. Er zijn webshops die in een grijs gebied opereren. Bijvoorbeeld door software met een enkele licentie voor 10 pc’s aan meerdere mensen te verkopen. Dit kan ertoe leiden dat je onverwacht een melding krijgt dat alle licenties zijn gebruikt.

De webshops die we op deze pagina noemen lijken zich niet met dit soort praktijken in te laten. Bij Amazon moet je wel opletten als het een externe verkoper betreft.

In onze virusscanner-vergelijker vind je voor de meeste antiviruspakkete  actuele goedkopere opties dan bij de fabrikant zelf.

Aandachtspunten Amazon.de

Software op het Duitse Amazon.de is soms goedkoper dan in Nederland. Je kunt een fysieke verpakking kopen die meestal alleen een licentie-code bevat. Daar komen nog verzendkosten bij als het product minder dan €29 kost.

Digitale downloads zijn bij Amazon alleen toegestaan als je een adres hebt in het land van de Amazon-winkel. Gebruik je een niet bestaand buitenlands adres, dan kun je alsnog zo’n digitale download aanschaffen.

Goedkoper officepakket

Het veelgebruikte Microsoft Office, met onderdelen als Word, Excel en Powerpoint, is er in 2 vormen:

 • eenmalige aanschaf: Office 2016 of 2019
 • abonnement: Microsoft 365 Personal (1 gebruiker) of Family (6 gebruikers)

Het abonnement geeft recht op de actuele Office-versie (momenteel 2019) en biedt ook opslagruimte op internet (‘in the cloud’): 1TB of 1000GB voor iedere gebruiker.

Op Office valt relatief minder te besparen dan op virusscanners, maar enkele tientjes zijn snel verdiend. Een jaarabonnement Microsoft 365 Personal  (voor 1 gebruiker) vonden we voor ruim €45 bij nandusoftware.eu. Bij Microsoft zelf kost dit €69. 

Microsoft 365 is vooral een goede deal als je het deelt met anderen (Family-versie, maximaal 6 gebruikers). Microsoft 365 Family kost bij Microsoft €99 per jaar. We vonden het voor rond de €65 bij goedkoopsteantivirus.nl en nandusoftware.eu. Met bijvoorbeeld 4 personen ben je dan nog geen €20 per gebruiker kwijt. 

Studenten en (ouders van) scholieren kunnen Microsoft Office kopen. Studenten/scholieren kunnen vaak via hun school Microsoft 365 gratis installeren. Als een school dit niet aanbiedt, is Microsoft-software goedkoop verkrijgbaar via Schoolspot.nl, Slim.nl en Surfspot.nl

Kooptips

 • Een antivirusprogramma voor een jaar is inclusief productupdates. Wachten op een nieuwe versie hoeft dus niet.
 • Lees vóór de aanschaf onze test virusscanners. Heb je je keuze gemaakt, installeer dan bij betaalde scanners eerst een proefversie om te zien of de software bevalt.
 • Wees terughoudend met meerjarige abonnementen. Soms geeft software pas na enige tijd problemen of kan een ander antivirusprogramma beter zijn geworden.
 • Zet bij een aankoop via de fabrikant de optie ‘automatisch verlengen’ uit: die staat bij de helft standaard aan.
 • Een beveiligingspakket bevat soms ook een aparte firewall. Voor de meeste gebruikers volstaat de Windows-firewall echter. Met een pakket zonder firewall bespaar je €10 tot €20.
 • Voor Apple-apparaten is een virusscanner niet zo noodzakelijk. Voor Androidsmartphones heeft het wel zin als je veel apps probeert of betere bescherming tegen phishing wenst, blijkt uit onze test Android-virusscanners.
 • Bij veel software-winkels is de koop volledig digitaal. Je ontvangt een activatiecode en downloadt de software. Er komt geen verpakking en dvd’tje meer aan te pas.

Lees ook: