icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Goedkope virusscanner en Office-pakket kopen

Wij zochten uit waar je goedkope antivirus en Office-software kunt kopen. Door slim te shoppen, bijvoorbeeld in het buitenland, bespaar je al snel tientallen euro’s per jaar.
Ronald Kamp_S

Ronald Kamp   Expert ElektronicaBijgewerkt op:18 maart 2024

privacy op het internet man cafe

Besparen op een antiviruspakket

Veel computergebruikers hebben een antiviruspakket en kantoorpakket met op z’n minst een tekstverwerker. Sommige gratis virusscanners presteren bijna net zo goed als een betaald product, maar ze hebben wel nadelen. Ook het betaalde Microsoft Office biedt voordelen boven gratis kantoorsoftware.

Gelukkig kun je op betaalde antivirus- en office-software flink besparen door rekening te houden met een paar tips en waar je de software koopt. 

We peilden de prijzen van tientallen antiviruspakketten en van Microsoft Office. Dat is het meestgebruikte kantoorpakket. We keken naar pakketten voor 1 gebruiker en 3 gebruikers of apparaten. 

Kooptips

 • Bekijk vóór de aanschaf onze test virusscanners. Heb je je keuze gemaakt, installeer dan bij betaalde scanners eerst een proefversie om te zien of de software bevalt.
 • Zet bij of na aankoop de optie ‘automatisch verlengen’ uit: die staat bij meeste scanners standaard aan. Behalve bij Eset betaal je bijna altijd veel meer bij verlengen, dan als je het pakket weer 'nieuw' koopt.
 • Betaalde scanners heb je vaak in in basis of uitgebreide variant. Voor de extra's van de uitgebreidere antivirus zijn vaak betere of gratis alternatieven.
 • Voor Apple-apparaten is een virusscanner niet zo noodzakelijk. Voor Androidsmartphones heeft het wel zin als je veel apps probeert of betere bescherming tegen phishing wenst, blijkt uit onze test Android-virusscanners.

De belangrijkste conclusies

 • Koop antivirussoftware niet klakkeloos bij de fabrikant. Fabrikanten schermen vaak met kortingen. Maar het is bijna altijd goedkoper om het pakket (opnieuw) te kopen via een goedkope webshop.
 • Vaak het goedkoopst zijn goedkoopsteantivirus.nllicentie2go.com en nandusoftware.eu. Bezoek ook en amazon.de (vooral voor antivirussoftware Eset).
 • Een pakket/licentie voor 3 apparaten is vaak goedkoper dan 2 ‘losse’.
 • Studenten/scholieren kunnen vaak via hun school Microsoft 365 (voorheen Office 365) gratis installeren. Biedt een school dit niet aan? Dan kun je het goedkoop krijgen via SLB diensten en Surfspot.nl
 • Microsoft 365 is vooral een goede deal als je het deelt met anderen (Family-versie, maximaal 6 gebruikers). Iedere gebruiker krijgt 1TB aan opslagruimte. Met 4 personen kun je al voor minder dan €20 per jaar klaar zijn.

Voorbeelden grote besparing

In november 2021 zagen we onder andere deze opvallende besparingen:

Softwarepakket Prijs fabrikant Laagste webprijs
Bitdefender Internet Security (3 pc's) €35*/€65** €21 (G)
Norton 360 Standaard (1 pc) €30*/€75** €12 (L)
Microsoft 365 Family (6 pc's) €99 €63 (G/N)

*Actieprijs fabrikant, in november 2022
**Verlengprijs fabrikant, die geldt als je het abonnement na een jaar laat doorlopen
G = goedkoopsteantivirus.nl, L= licentie2go.com, N= nandusoftware.eu

Meer prijzen en winkels

De laagste prijzen van software veranderen regelmatig. Vergelijk dus zelf voordat je de software koopt. Gebruik onze prijspeiling. Dan krijg je een indicatie welke winkels software goedkoop aanbieden.

Let op! Software zomaar bij een willekeurige goedkope partij kopen is niet zonder risico. Er zijn webshops die in een grijs gebied opereren. Bijvoorbeeld door software met een een licentie voor 10 pc’s aan meerdere mensen te verkopen. Dit kan ertoe leiden dat je onverwacht een melding krijgt dat alle licenties zijn gebruikt.

De webshops die we op deze pagina noemen lijken zich niet met dit soort praktijken in te laten. Bij Amazon moet je wel opletten als het een externe verkoper betreft.

In onze virusscanner-vergelijker vind je voor de meeste antivirussoftware actuele goedkopere opties dan bij de fabrikant zelf.

Aandachtspunten Amazon.de

Software op het Duitse Amazon.de is soms goedkoper dan in Nederland. Je kunt een fysieke verpakking kopen die meestal alleen een licentie-code bevat. Er komen nog wel €3,50 verzendkosten bij.

Digitale downloads zijn bij Amazon alleen toegestaan als je een adres hebt in het land van de Amazon-winkel. Gebruik je een niet bestaand buitenlands adres, dan kun je alsnog zo’n digitale download aanschaffen.

Goedkoper officepakket

Het veelgebruikte Microsoft 365 of Microsoft Office, met onderdelen als Word, Excel en Powerpoint, is er in 2 vormen:

 • eenmalige aanschaf: Office 2021
 • abonnement: Microsoft 365 Personal (1 gebruiker) of Family (6 gebruikers)

Het abonnement geeft recht op de actuele Office-versie (momenteel 2021) en biedt ook opslagruimte op internet (‘in the cloud’): 1TB of 1000GB voor iedere gebruiker.

Op Office valt relatief minder te besparen dan op virusscanners, maar enkele tientjes zijn snel verdiend. Een jaarabonnement Microsoft 365 Personal (voor 1 gebruiker) vonden we voor €39 bij goedkoopsteantivirus.nl. Bij Microsoft zelf kost dit €69. 

Microsoft 365 is vooral een goede deal als je het deelt met anderen (Family-versie, maximaal 6 gebruikers). Microsoft 365 Family kost bij Microsoft €99 per jaar. We vonden het voor rond de €63 bij goedkoopsteantivirus.nl en nandusoftware.eu. Met bijvoorbeeld 4 personen ben je dan nog geen €20 per gebruiker kwijt. 

Studenten en (ouders van) scholieren kunnen Microsoft Office kopen. Studenten/scholieren kunnen vaak via hun school Microsoft 365 gratis installeren. Als een school dit niet aanbiedt, is Microsoft-software goedkoop verkrijgbaar via Schoolspot.nl, Slim.nl en Surfspot.nl

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.