Hoe wij virusscanners testen
Ronald Kamp Expert ElektronicaBijgewerkt op:21 november 2024
Zo bepalen we de totaalscores van virusscanners
De totaalscore van de beveiligingspakketten bestaat uit een aantal suboordelen. Die suboordelen tellen mee voor verschillende percentages.
Malware en phishingwebsite blokkeren (65%)
Hoe goed beschermen de programma's tegen kwaadaardige software (virussen en andere malware) en malafide websites (phishingwebsites)? Voor dit testonderdeel testen we de antimalware-prestaties op meerdere manieren. Dat doen we in een professioneel en gespecialiseerd lab. Daarbij werken we zoveel mogelijk met realistische scenario's.
De antimalware-test bestaat onder meer uit de volgende onderdelen:
Web-test
Een test, waarbij we malware van internet downloaden en proberen te openen. We beoordelen ook hoe goed de software daarbij ingrijpt. De malware bestaat onder meer uit gijzelsoftware (ransomware) en banking-trojans die online betalingen aanpassen. Het gaat om hele recente malware. Bij malware die al weken oud is, zou je veel minder verschil tussen de scanners ontdekken.
Phishing-test
Hierbij beoordelen we hoe goed de programma's malafide webpagina's, zoals phishingsites, blokkeren.
Proactieve test
Dit is een test van slimme techieken. We halen de scanners een paar weken los van het internet. Dan introduceren we malware via een usb-stick. Zo bekijken we hoe goed de slimme technieken werken voor bedreigingen waarvoor nog geen virusdefinities (virus-updates) zijn. De scanners laten in deze deze test gemiddeld de meeste steken vallen.
Usb-test
Bescherming tegen bedreigingen op een usb-stick/schijf is niet altijd even goed als tegen malware die via internet komt. Dat komt doordat de bron (vaak een webadres) niet meer duidelijk is.
Volledige scan
We doen een volledige scan van een computer vol met duizenden oudere en nieuwere virussen.
We testen nieuwe malware precies tegelijkertijd op alle virusscanners in de test. Dit doen we meteen nadat we een nieuw malware-exemplaar hebben gevonden. We testen gedurende 3 periodes in het jaar. Zo krijgen we een goed beeld hoe de programma's op langere termijn presteren. Een enkele momentopname zegt niet alles.
Gebruiksgemak (25%)
Voor dit onderdeel beoordelen we onder meer de kwaliteit en de duidelijkheid van instelmenu's. We kijken ook naar de benoeming van de onderdelen en de begrijpelijkheid van de meldingen. Bijvoorbeeld als er een virus gevonden is.
Ook de installatieprocedure, helpfunctie en advertenties (aanwezigheid, opvallendheid en frequentie) tellen mee.
Systeemvertraging (10%)
We testen ook de invloed van de virusscanner op het downloaden, openen van websites en bestanden en het opstarten van de pc. Verder testen we ook het kopiëren en uitpakken van bestanden.
We meten alles tot op de milliseconde nauwkeurig. Daarnaast bekijken we het geheugen- en opslaggebruik.
We testen op Windows 10, omdat dat nog altijd het meest wordt gebruikt. Als we zouden testen op Windows 11 zouden de resultaten naar alle waarschijnlijkheid exact hetzelfde zijn.
De beste virusscanner
We testen producten en diensten en geven die een Testoordeel. We bepalen ook een richtprijs van een product of dienst. Op basis daarvan berekenen we de prijs-kwaliteitverhouding. Zo wordt een getest product of een dienst binnen zijn groep of categorie Beste uit de Test of Beste Koop.
Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit. Ze hebben als Testoordeel een rapportcijfer.
Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding en scoren minimaal een 6.
Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit en scoren lager dan een 3. We raden ze daarom niet aan, wat ze ook kosten.
Test virusscanners
Over onze predicaten
Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.
Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.
Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.
Lees meer over onze predicaten