icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Hoe wij virusscanners testen

Meerdere keren per jaar testen wij enkele tientallen virusscanners voor Windows. We stellen de virusscanners bloot aan allerlei kwaadaardige software en websites. Ook testen we het gebruiksgemak en de impact op de snelheid van de pc.
Ronald Kamp_S

Ronald Kamp     Expert Elektronica Bijgewerkt op: 24 januari 2022

Combi virusscanner

Samenstelling totaalscore

De totaalscore van de beveiligingspakketten is opgebouwd uit een aantal suboordelen. Die suboordelen tellen mee voor verschillende percentages.

Malware blokkeren (65%)

Hoe goed beschermen de programma's tegen kwaadaardige software (virussen en andere malware) en websites? Voor dit testonderdeel worden de antimalware-prestaties op meerdere manieren getest. Daarbij werken we zoveel mogelijk met realistische scenario's.

De antimalware-test bestaat onder meer uit de volgende onderdelen:

  • Een web-test, waarbij we malware van internet downloaden en proberen te openen. We beoordelen ook hoe goed de software daarbij ingrijpt. De malware bestaat onder meer uit gijzelsoftware (ransomware) en banking-trojans die online betalingen aanpassen.
  • Een usb-test, online én offline. Dit laatste betekent dat we een computer een tijdje van het internet afhalen en we dan malware introduceren via een usb-stick. Zo bekijken we hoe de antivirus omgaat met bedreigingen waarvoor nog geen virusdefinities (virus-updates) zijn.
  • Een test op malafide websites waarbij we beoordelen hoe goed de programma's foute webpagina's, zoals phishingsites, blokkeren.
  • Een volledige scan van een harde computer vol met duizenden oudere en nieuwere virussen.
  • De prestaties van de firewall hebben ook invloed op de bescherming. Bij de (gratis) beveiligingspakketten zonder eigen firewall, wordt de Windows-firewall gebruikt.

We testen nieuwe malware precies tegelijkertijd op alle virusscanners in de test. Dit doen we bovendien direct nadat we een nieuw malware-exemplaar hebben gevonden. We testen gedurende 3 periodes in het jaar. Zo krijgen we een goed beeld hoe de programma's op langere termijn presteren. Een enkele momentopname zegt niet alles.

Gebruiksgemak (25%)

Voor dit onderdeel beoordelen we onder meer de kwaliteit en de duidelijkheid van instelmenu's. We kijken ook naar de benoeming van de onderdelen en de begrijpelijkheid van de meldingen, bijvoorbeeld als er een virus gevonden is.

Ook de installatieprocedure en helpfunctie tellen mee.

Systeemvertraging (10%)

We testen ook de invloed van de virusscanner op het downloaden, openen van websites en bestanden en het opstarten van de pc. Verder testen we ook het kopiëren en uitpakken van bestanden.

We bekijken daarnaast het geheugen- en opslaggebruik.

Bekijk welke virusscanners als Beste uit de Test komen of vergelijk alle virusscanners.

Predicaten

De Consumentenbond test producten en diensten en geeft die vervolgens een testoordeel mee. Naast dat testoordeel wordt ook een richtprijs van een product of dienst bepaald. Op basis daarvan wordt de prijs/kwaliteitverhouding berekend en kan een getest product of een dienst binnen zijn groep of categorie een predicaat meekrijgen.

Bedrijven mogen onder heldere voorwaarden een licentie nemen op het uitgedeelde predicaat, zodat ze het logo in hun reclame-uitingen kunnen gebruiken.

Beste uit de Test

Producten in deze groep hebben de beste kwaliteit. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer.

Beste Koop

Dit zijn producten die een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden bij de door ons genoemde richtprijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is minimaal een 6,0.

Afrader

Dit zijn producten en/of diensten die een slechte kwaliteit bieden en daarom niet aan te bevelen/koopwaardig zijn, ongeacht de prijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is lager dan een 3,0.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten autostoeltjes