icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij virusscanners testen

Meerdere keren per jaar testen wij enkele tientallen virusscanners voor Windows. We stellen de virusscanners bloot aan allerlei kwaadaardige software en websites. Ook testen we het gebruiksgemak en de impact op de snelheid van de pc.
Ronald Kamp_S

Ronald Kamp   Expert ElektronicaBijgewerkt op:18 maart 2024

Combi virusscanner

Samenstelling totaalscore

De totaalscore van de beveiligingspakketten bestaat uit een aantal suboordelen. Die suboordelen tellen mee voor verschillende percentages.

Malware en phishingwebsite blokkeren (65%)

Hoe goed beschermen de programma's tegen kwaadaardige software (virussen en andere malware) en malafide websites (phishingwebsites)? Voor dit testonderdeel testen we de antimalware-prestaties op meerdere manieren. Dat doen we in een professioneel en gespecialiseerd lab. Daarbij werken we zoveel mogelijk met realistische scenario's.

De antimalware-test bestaat onder meer uit de volgende onderdelen:

Web-test

Een test, waarbij we malware van internet downloaden en proberen te openen. We beoordelen ook hoe goed de software daarbij ingrijpt. De malware bestaat onder meer uit gijzelsoftware (ransomware) en banking-trojans die online betalingen aanpassen. Het gaat om hele recente malware. Bij malware die al weken oud is, zou je veel minder verschil tussen de scanners ontdekken.

Phishing-test

Hierbij beoordelen we hoe goed de programma's malafide webpagina's, zoals phishingsites, blokkeren.

Proactieve test

Dit is een test slimme techieken. We halen de scanners een paar weken los van het internet. Dan introduceren we malware via een usb-stick. Zo bekijken we hoe de slimme technieken werken voor bedreigingen waarvoor nog geen virusdefinities (virus-updates) zijn. De scanners laten in deze deze test gemiddeld de meeste steken vallen.

Usb-test

Bescherming tegen bedreigingen op een usb-stick/schijf is niet altijd even goed als tegen malware die via internet komt. Dat komt doordat de bron (vaak een webadres) niet meer duidelijk is.

Volledige scan

We doen een volledige scan van een computer vol met duizenden oudere en nieuwere virussen.

Prestaties van de firewall

Een firewall heeft ook invloed op de bescherming. Bij de (gratis) beveiligingspakketten zonder eigen firewall, wordt de Windows-firewall gebruikt.

We testen nieuwe malware precies tegelijkertijd op alle virusscanners in de test. Dit doen we bovendien direct nadat we een nieuw malware-exemplaar hebben gevonden. We testen gedurende 3 periodes in het jaar. Zo krijgen we een goed beeld hoe de programma's op langere termijn presteren. Een enkele momentopname zegt niet alles.

Gebruiksgemak (25%)

Voor dit onderdeel beoordelen we onder meer de kwaliteit en de duidelijkheid van instelmenu's. We kijken ook naar de benoeming van de onderdelen en de begrijpelijkheid van de meldingen. Bijvoorbeeld als er een virus gevonden is.

Ook de installatieprocedure, helpfunctie en advertenties (aanwezigheid, opvallendheid, frequentie, etc) tellen mee.

Systeemvertraging (10%)

We testen ook de invloed van de virusscanner op het downloaden, openen van websites en bestanden en het opstarten van de pc. Verder testen we ook het kopiëren en uitpakken van bestanden. We bekijken daarnaast het geheugen- en opslaggebruik.

Bekijk welke virusscanners als Beste uit de Test komen of vergelijk alle virusscanners. We testen op Windows 10, omdat dat nog altijd het meest wordt gebruik.  Als we zouden testen op Windows 11 zouden de resultaten naar alle waarschijnlijkheid exact hetzelfde zijn.

De beste

We testen producten en diensten en geven die een Testoordeel. We bepalen ook een richtprijs van een product of dienst. Op basis daarvan berekenen we de prijs/kwaliteitverhouding. Zo wordt   getest product of een dienst binnen zijn groep of categorie Beste uit de Tes of Beste Koop.

Bedrijven mogen onder heldere voorwaarden een licentie nemen op de Beste uit de test of Beste Koop. En kunnen dat gebruiken in hun reclame-uitingen kunnen gebruiken.

Beste uit de Test

Producten in deze groep hebben de beste kwaliteit. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer.

Beste Koop

Dit zijn producten die een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden bij de door ons genoemde richtprijs. Ze scoren minimaal een 6,0.

Afrader

Dit zijn producten en/of diensten die een slechte kwaliteit bieden. We raden ze daarom niet aan, wat ze ook kosten. Ze scoren lager dan een 3,0.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten 900x300