icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Hoe wij virusscanners testen

Wij hebben 18 virusscanners uitgebreid getest op een pc met Windows 10. We stellen de virusscanners bloot aan allerlei kwaadaardige software en websites. Zowel de antivirus- als de firewall-onderdelen van de pakketten zijn getest.
Ronald Kamp
Ronald Kamp

Expert Auto, Fiets & Reizen

ServiceHoewetesten

Samenstelling totaalscore

De totaalscore van de beveiligingspakketten is opgebouwd uit een aantal suboordelen die voor verschillende percentages meetellen.

Malware blokkeren (58,5%)

Hoe goed beschermen de programma's tegen kwaadaardige software (malware) en websites? Voor dit testonderdeel werden de antimalwareprestaties op meerdere manieren getest, waarbij we zoveel mogelijk met realistische scenario's werken. De antimalwaretest bestaat onder meer uit de volgende onderdelen:

  • Een web-test, waarbij we malware van internet downloaden en uitvoeren. We beoordelen ook hoe goed de software daarbij ingrijpt. De malware bestaat onder meer uit gijzelsoftware (ransomware) en banking-trojans die online betalingen aanpassen.
  • Een usb-test, online én offline. Dit laatste betekent dat we een computer een tijdje van het internet afhalen (zodat de programma's geen updates binnen krijgen) en dan malware introduceren via een usb-stick. Deze test beoordeelt de voorspellende capaciteiten van de software.
  • Een url-test waarbij we beoordelen hoe goed de programma's foute webpagina's, zoals phishingsites, blokkeren.
  • Een scan van een harde schijf met duizenden malware-exemplaren (online en offline)

Gebruiksgemak (25%)

We beoordeelden voor dit onderdeel onder meer de kwaliteit en de duidelijkheid van het startscherm, de benoeming van de onderdelen en de begrijpelijkheid van de meldingen, bijvoorbeeld als er een virus gevonden is. De kwaliteit van de installatie en deïnstallatie telde ook mee in het oordeel voor gebruiksgemak.

Systeemvertraging (10%)

De invloed van de virusscanner op de laadtijd van websites, opstarten van de pc en het kopiëren en openen van bestanden is door ons getest. We bekeken daarnaast het geheugen- en opslaggebruik, al is dit bij moderne pc's minder van belang.

Firewall (6,5%)

De prestaties van de firewall werd op meerdere manieren getest. We bekeken bijvoorbeeld hoe de firewalls omgingen met portscans en DDoS-aanvallen en of de firewalls standaard uitgaand netwerkverkeer blokkeren. Tot slot bekeken we hoe makkelijk het is om de firewall optimaal in te stellen.

Let op: bij de (gratis) beveiligingspakketten zonder firewall gebruiken we als basis de score van de Windows Firewall, waarbij soms nog extra punten verdiend worden voor enkele (beveiligings)toevoegingen.

Bekijk welke virusscanners als Beste uit de Test komen of vergelijk alle virusscanners.

Waarom zit mijn product niet in de test?

Als je als consument op zoek bent naar testinformatie, kan het vervelend zijn dat uitgerekend het product waarop jij je oog hebt laten vallen niet in onze test zit. Lees waarom we helaas niet alles kunnen testen wat verkrijgbaar is.

Predicaten

De Consumentenbond test producten en diensten en geeft die vervolgens een testoordeel mee. Naast dat testoordeel wordt ook een richtprijs van een product of dienst bepaald. Op basis daarvan wordt de prijs/kwaliteitverhouding berekend en kan een getest product of een dienst binnen zijn groep of categorie een predicaat meekrijgen.

Bedrijven mogen onder heldere voorwaarden een licentie nemen op het uitgedeelde predicaat, zodat ze het logo in hun reclame-uitingen kunnen gebruiken.

Beste uit de Test

Producten in deze groep hebben de beste kwaliteit. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer.

Beste Koop

Dit zijn producten die een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden bij de door ons genoemde richtprijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is minimaal een 6,0.

Afrader

Dit zijn producten en/of diensten die een slechte kwaliteit bieden en daarom niet aan te bevelen/koopwaardig zijn, ongeacht de prijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is lager dan een 3,0.

Bekijk de best virusscanner Vergelijk alle virusscanners

Test virusscanners

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg