icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Vul je virusscanner aan met extra (gratis) beveiligingssoftware

Een virusscanner is een goed begin om je computer te beveiligen. Helaas houdt deze niet alles tegen. Extra beveiligingssoftware kan dan nuttig zijn om je computer echt vrij te houden van virussen.
Ronald Kamp_S

Ronald Kamp     Expert Elektronica Bijgewerkt op: 27 oktober 2021

veilig-internetten-lek

Losse beveiligingssoftware

Naast de keuze tussen een eenvoudige virusscanner of uitgebreidere internet security heb je ook nog de mogelijkheid om extra losse beveiligingssoftware te gebruiken. We zetten de belangrijkste extra programmaatjes om malware te voorkomen of te verwijderen op een rij.

Firewall

Gebruik naast een virusscanner een firewall. Windows bevat een firewall. Deze volstaat voor de gemiddelde gebruiker. Een firewall controleert of gegevens jouw netwerk of computer mogen binnenkomen of verlaten. Een firewall vormt daarmee een extra barrière als internetcriminelen digitaal willen inbreken of juist data willen stelen.

Ingebouwde firewall van Windows

De in Windows ingebouwde firewall controleert standaard alleen inkomend verkeer. Voor de meeste gebruikers is de standaard firewall van Windows de handigste optie. Met een goede virusscanner, up-to-date software en voorzichtigheid met klikken, kun je de meeste computergevaren ontlopen. Ben je niet bang voor een uitdaging en wil je toch extra zekerheid? Dan kun je een betere firewall overwegen.

Losse firewalls

Veel virusscanners zijn in combinatie met een uitgebreidere firewall te koop. Deze software wordt vaak een internetbeveiligingspakket of Internet Security (Suite) genoemd. Er zijn ook allerlei losse firewalls verkrijgbaar.

Zo'n firewall van een derde partij kan de beveiliging nog iets aanscherpen. Maar goed instellen vraagt (te) veel technische kennis van de doorsnee computergebruiker. Firewalls die uitgaand verkeer controleren, vallen je ook regelmatig lastig met meldingen vanwege de striktere beveiliging.

Virussen verwijderen of opsporen

Op een Windows-computer kun je extra beveiligingssoftware gebruiken om:

  • een second opinion uit te voeren. Zo weet je zeker of je virusscanner niets gemist heeft. 
  • Hardnekkige virussen te verwijderen.

Installeer niet zomaar iets. Er is genoeg software in omloop die zegt virussen of problemen aan te pakken, maar uiteindelijk om betaling vraagt. Het kan zelfs een vermomd virus zijn. 

Malwarebytes, HitmanPro(Alert) en AdwCleaner helpen in veel gevallen bij een extra check of het opschonen van een besmette pc. Malwarebytes en HitmanPro.Alert kunnen ook continu in de achtergrond draaien als extra beschermlaag. Hoe ze dan presteren zie je in onze test virusscanners.

MalwareBytes

sinds versie 3.0 werkt MalwareBytes de eerste 14 dagen als Premium-versie die continu op de achtergrond actief is. Na de 14 dagen kun je de software nog gewoon gebruiken voor af en toe een handmatige scan of om virussen te verwijderen.

HitmanPro

HitmanPro (betaald na 30 dagen) is  vooral handig om hardnekkige malware te verwijderen.

HitmanPro.Alert

De ING-bank adviseert hun klanten (Sophos) HitmanPro.Alert (betaald). De technieken die het gebruikt zitten soms ook (deels) in virusscanners, maar niet in alle. De toegevoegde waarde zal per virusscanner verschillen. De software zorgt wel voor enige extra computervertraging en sommige gebruikers melden problemen in combinatie met andere software (meestal beveiligingssoftware).

AdwCleaner

AdwCleaner (gratis) is vooral om te scannen op adware. Dit zijn ongewilde en terugkerende advertenties.

Online scan

Vertrouw je een bestand of website niet? Op Virustotal.com kun je extra checken of deze malware bevatten. Hiervoor worden tientallen (online) scanners gebruikt. Let op: Virustotal.com geeft alleen aan of er malware is aangetroffen, niet of een programma of website op een andere manier betrouwbaar is. Ook werkt Virustotal alleen met virusdefinities en kijkt niet naar het gedrag van (kwaadaardige) software, zoals virusscanners dat doen. Het is dus geen vervanging van een lokale virusscanner.

Je kunt ook een extra scan uitvoeren met een online scanner. Een goede optie is de Eset Online scanner.

Ransomware (gijzelsoftware) voorkomen

Een van de meeste gevaarlijke internetbedreigingen momenteel is ransomware. Het is kwaadaardige software die al je persoonlijke bestanden gijzelt en losgeld van honderden euro's vraagt. Als je niet betaalt en je hebt geen back-up van je bestanden (foto's, administratie, enzovoort), dan ben je vaak alles kwijt.

Er zijn ook programmaatjes specifiek tegen ransomware (zoals Cryptoprevent en Cybereason Ransomfree). En via nomoreransom.org kun je in sommige gevallen de versleuteling terugdraaien. Lees er over ransomware voorkomen en verwijderen.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.