icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je virusscanner

Voorkomen is beter dan genezen, dus je installeert een virusscanner. Maar hoe zorg je voor een maximale beveiliging? En wat doe je als er toch een virus op je computer staat? Met deze tips bescherm je je beter tegen digitale gevaren.

Ronald Kamp
Ronald Kamp

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  16 januari 2018


1
Virus verwijderen

2
Back-up maken

Maak regelmatig een back-up. Want dit kan een laatste redmiddel zijn als je pc toch besmet is met een virus. Sommige gijzelsoftware (ransomware) versleutelt al je bestanden. Je krijgt je gegevens dan alleen terug als je honderden euro’s betaalt. Dan is het erg prettig als je nog een back-up hebt.

Let bij een back-up op de volgende zaken:

  • Sluit een usb-stick of externe harde schijf alleen aan als je een back-up maakt. Want gijzelsoftware kan ook bestanden op aangesloten apparaten versleutelen.
  • Bij een online back-up (cloud) en sommige andere vormen kun je bestanden terughalen als er versiebeheer aanwezig is. Als er in de meest recente versie van een back-up bestanden zijn versleuteld, kun je nog altijd terug naar een oudere versie van de back-up.

Alleen een back-up maken is niet genoeg, installeer ook altijd een virusscanner om je bestanden zo schoon mogelijk te houden.

Gebruikstips_backupvanuitlaptops

3
Ransomware en cryptoware

Ransomware en cryptoware zijn gevaarlijke malware die flink in opmars zijn. Ransomware blokkeert de pc of browser en cryptoware versleutelt zelfs bestanden. Zo kun je gegevens permanent kwijtraken. Je moet losgeld betalen om van de problemen af te komen. Een blokkade van je computer is vaak wel op te lossen. Maar voor versleutelde bestanden is niet altijd een (goede) oplossing. Dus voorkom dat je computer besmet raakt.

Tip: Cryptoware is vaak een uitvoerbaar exe-bestand vermomd als ander soort bestand, bijvoorbeeld een pdf-document. Standaard verbergt Windows de exe-toevoeging achter de bestandsnaam. Je ziet dus niet of het om een potentieel gevaarlijk exe-bestand gaat. Pas dit als volgt aan:

  • Windows 7/Vista: ga naar Start > Configuratiescherm (>Vormgeving en persoonlijke instellingen) >Kies de map opties. Ga vervolgens naar het tabblad Weergave en vink daar ‘Extensies voor bekende bestandstypen verbergen’ uit.
  • Windows 8/10: open Windows verkenner (Windowstoets+E) in het tabblad Beeld, klik op Opties en ga naar het tabblad Weergave> Vink hier ‘Extensies voor bekende bestandstypen verbergen’ uit.

Lees meer over het voorkomen en verwijderen van ransomware

Gebruikstips_Cryptowareenmalware

4
Tips veilig internetten

Behalve een goede virusscanner zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

  • Klik niet op bijlagen en links in e-mails van onbekenden of mails die je niet vertrouwt.
  • Houd alle software up-to-date. Zoals je besturingssysteem, browser, browseraanvullingen (zoals Adobe Flash) en populaire programma's (zoals Adobe Reader)
  • Gebruik ‘sterke’ wachtwoorden.
  • Maak regelmatig een back-up.

Lees meer over veilig internetten

Gebruikstip veilig internetten

Test virusscanners

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig of vragen?

Heb je vragen over de werking van bepaalde virusscanners? Of zelf ervaring met een antivirusprogramma? Stel je vraag op de Community of deel je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...