icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Virusscanner of uitgebreide internet security

Bijna alle makers van antivirussoftware bieden je de keuze uit verschillende pakketten voor uiteenlopende prijzen. In veel gevallen is het basispakket een net zo goede keuze als een uitgebreid internet security pakket. De extra's zijn namelijk niet altijd nuttig. Of er zijn (gratis) alternatieven voor.
Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 2 november 2021

antivirus

Virusscanner, internet security of total security?

In veel gevallen ziet het productaanbod bij antivirusmakers er in grote lijnen zo uit:

  • De virusscanner/antivirus bevat het belangrijkste onderdeel van beveiligingssoftware: de bescherming tegen allerlei vormen van malware (zoals virussen, spyware, etc). De basis-antivirus kan gratis zijn, betaald zijn of een variant van beide zijn. 
  • Een combinatie van virusscanner en enkele extra's, zoals een firewall, vaak internet security genoemd.
  • Een virusscanner met veel extra 's die niet per se met het beschermen tegen malware te maken hebben, zoals VPN of een wachtwoordmanager. Vaak onder de noemer total, maximum of premium security.

Let op:

  • Niet elk 'internet security pakket' heeft een eigen firewall.
  • Soms zijn duurdere pakketten niet beschikbaar voor 1 apparaat, maar betaal je voor minimaal 3 of 5 licenties.

Het duurste pakket kost soms wel meer dan 2 keer zo veel als de instapsoftware. Heeft het zin om die meerprijs te betalen? 

Virusscanner vaak voldoende

Meestal beschermt een (goed presterende) virusscanner of internet security voldoende. Een firewall of speciale browser voor veilig bankieren kan iets aan bescherming toevoegen. Het is vooral belangrijk dat je een pakket kiest die malware en phishing goed blokkeert. Zie daarvoor de beste virusscanners van onze test.

Extra’s: werking en gratis alternatieven

Uitgebreidere internet security software bevat vaak extra's. Ook gratis virusscanners proberen je deze soms op te dringen. Wat doen de meest voorkomende extra's precies? En welke (gratis) alternatieven zijn er? We zetten ze op een rij. Zo zie je dat een duur en uitgebreid antiviruspakket niet altijd zin heeft.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.