icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Pas op voor foute virusscanners en vergelijkers

Via zoekresultaten en advertenties in Google vind je meerdere virusscanner-vergelijkers die je op het verkeerde been zetten. Ze bevelen virusscanners aan als TotalAV, die twijfelachtig presteren en je soms ongewenst op kosten jagen.
Ronald Kamp_S

Ronald Kamp     Expert Elektronica Bijgewerkt op: 2 november 2021

Combi virusscanner

Antivirus wordt gebruikt op honderden miljoenen Windows-computers en er zijn veel partijen die daar een graantje van mee willen pikken. Kijk uit voor foute virusscanners én de virusscanner-vergelijkers waarmee ze samenwerken.

Vergelijk verstandig

Als je op 'antivirus' Googelt kom je ze al snel tegen: foute virusscanner-vergelijkers als beste10antivirus.nl die je de beste virusscanners beloven. Maar de rangorde van deze vergelijkers heeft vaak niets te maken met de kwaliteit van de scanners. Ook passen deze websites allerlei trucjes toe om je virusscanners te laten downloaden waaraan de vergelijkingssite (extra) verdient.

Soms staan de commerciële motieven ergens in de kleine lettertjes vermeld, maar echt duidelijk is het niet. Vergelijken is verstandig – bij de Consumentenbond testen we en vergelijken daarmee ook – maar zorg er wel voor dat je het doet bij een betrouwbare website.

Beste10virusscanners.nl en TotalAV

Beste10antivirus.nl en beste10virusscanners.nl zijn slinkse aanbieders. Ze proberen je specifieke antivirus te laten downloaden of kopen. Vaak zijn dit de programma's TotalAV en PCProtect. Deze antivirusproducten werken samen met vergelijkingswebsites en gebruiken diverse marketingtrucs.

TotalAV geen aanrader

Wij bevelen TotalAV niet aan en nemen ze niet op in in onze uitgebreide tests. Reden: de slinkse verkoopmethoden die TotalAV gebruikt.

Wel voerden we in 2019 een kleine test uit met een van de gevaarlijkste soorten malware: ransomware (gijzelsoftware). De bekende virusscanners uit onze test (zoals Bitdefender en Norton) wisten de diverse ransomware-varianten allemaal te blokkeren. TotalAV liet echter meerdere malen steken vallen, waardoor persoonlijke bestanden als foto’s en documenten op de testcomputer toch werden versleuteld.

Trucs van foute virusscanner-vergelijkers

Virusscanner-vergelijkers als beste10antivirus.nl, beste10virusscanners.nl, nl.safetydetectives.com, antivirustop10.nl en antivirusexpert.nl proberen je op het verkeerde been te zetten. Met een truc of meerdere trucs sturen ze je richting onbekende virusscanners waarmee ze samenwerken. 

 • Ze tonen een rangorde op basis van de term 'aanbevolen' in plaats van op basis van daadwerkelijke virusscanner-tests.
 • Ze gebruiken claims als 'beste antivirus 2021', 'beste antivirusbescherming 2021' en 'winnaar 2021' of 'goede bescherming' zonder onderliggende tests.
 • Ze prijzen virusscanners aan als gratis, terwijl je uiteindelijk toch moet betalen voor bescherming.
 • Groene en rode pijlen bij de rangorde om een trend aan te geven, terwijl deze onterecht worden gebruikt. De volgorde van de producten is altijd hetzelfde.
 • Ze noemen 24/7 klantenservice als voordeel, terwijl dit niet beschikbaar is voor 'goedkopere' pakketten.
 • Weinigzeggende 'Virus Bulletin VB100'-testscores. Bijna iedere virusscanner kan deze VB100-score halen, waaronder tientallen onbekende scanners. 

Trucs van foute virusscanners

Onbekende en twijfelachtig presterende virusscanners met kwalijke verdienmodellen zijn bijvoorbeeld TotalAV, PCProtect en ScanGuard, die bij hetzelfde bedrijf horen. Ze gebruiken diverse trucs om software aan te prijzen:

 • Een verdienmodel in samenwerking met speciaal hiervoor opgezette vergelijkingssites, waarbij de scanner hoog in de ranglijst staat en de beste of goede keuze lijkt.
 • Antivirus 'gratis' aanbieden, maar voor bescherming moet je toch betalen.
 • Extreme kortingen met 'van/voor-prijzen' of adviesprijzen die niet realistisch zijn. Denk aan: 'Speciale aanbieding: bespaar vandaag €118!', terwijl het product voor een nieuwe klant altijd enkele tientjes kost.
 • Na een 'goedkoop' eerste jaar wordt het abonnement automatisch vernieuwd tegen extreem hoge prijzen, zoals €120 i.p.v. €24.
 • De genoemde prijzen zijn exclusief BTW, wat niet is toegestaan bij een op consumenten gerichte website.
 • Je overtuigen door twijfelachtige en weinigzeggende claims, zoals 2500 mensen hebben vandaag gebruikgemaakt van deze actie'.

Lees meer:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Test virusscanners