icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Navigatie van de robotstofzuiger

Robotstofzuigers zoeken hun weg door het huis met sensoren. Met de ene soort sensor navigeert je robotstofzuiger een stuk slimmer door de kamer dan met de andere. Hoe slimmer de robot kan navigeren, hoe sneller hij klaar is én hoe minder energie hij nodig heeft. 
Irene Joris 2023

Irene Joris   Expert robotstofzuigersBijgewerkt op:19 april 2024

Navigatie robotstofzuiger

Navigeren met camera of laser

Navigatie_Robotvcs_goed_1De robots die navigeren met een camera of laser bewegen zich het slimst door de ruimte. Ze rijden in stroken door de kamer en hoeven de route maar één keer af te leggen om overal te komen. Ook bewegen ze zich moeiteloos om voorwerpen heen en herkennen begrenzingen en het trapgat. Hierdoor zijn ze het snelst klaar. Zo verspillen ze geen energie aan eindeloos sturen en heen en weer rijden. In onze test zijn er grote verschillen in hoe slim de robotstofzuigers navigeren. 

Navigeren met infraroodsensor

Navigatie_Robotvcs_slecht_3De goedkoopste, eenvoudigste robots hebben een infraroodsensor. Als de robotstofzuiger ergens tegenaan rijdt, verandert hij simpelweg van richting. Een robot die een infraroodsensor als navigatie gebruikt brengt de ruimte niet in kaart . En hij 'onthoudt' niet waar begrenzingen lopen en voorwerpen staan. Hij rijdt kriskras door de kamer en onthoudt niet waar hij wel en niet gezogen heeft. Hij slaat vaak stukken over, terwijl hij andere juist meerdere keren zuigt. Deze methode kost veel tijd en vaak ook veel stroom.

Virtual walls

In sommige kamers of delen van ruimtes wil je liever dat je robotstofzuiger niet komt. Zoals de speelhoek van je kinderen en bij de kabels achter de tv. Bij de meeste robotstofzuigers kun je een ruimte afschermen met een onzichtbare muur, oftewel een virtual wall. Je stelt dit in via de app. Heeft je robotstofzuiger dat niet, dan kan het ook met een magnetische strip.

App

In de app kun je aangeven waar de robot wel en niet mag komen. Hoe gemakkelijk je dit instelt, verschilt per app. Bij robotstofzuigers met een camera of laser werkt deze methode meestal prima.

Magnetische strip

Een magnetische strip leg je neer op de grens van het gebied waar de robot wel en niet mag komen. Meestal worden er een of meer magnetische strips met de robot meegeleverd. Je kunt ze ook zelf kopen in de webwinkel. 

Waar robotstofzuigers soms moeite mee hebben

Trapgat op tijd herkennen

Een robot met goede trapdetectie heeft het door als hij de rand van een trap of verhoging nadert. Wij testen hoe goed de robot de rand van een trap of verhoging herkent en op tijd rechtsomkeert maakt. De meeste robotstofzuigers doen dit prima.

Bekijk en vergelijk:
Robotstofzuigers die de rand van de trap goed herkennen

De weg terugvinden naar de lader

Het is de bedoeling dat robotstofzuigers met een laadstation daar zelf naartoe navigeren als de accu (bijna) leeg is. Maar dat lukt niet altijd.

Bekijk en vergelijk:
Robotstofzuigers die de weg terug vinden naar het laadstation

Donkere ondergrond

We ontvingen ook meldingen over robotstofzuigers die niet willen zuigen op een zwart oppervlak. De trapgatdetector kan de oorzaak zijn. Die speurt met reflecterend licht de vloer af. Een zwarte vloer ziet hij als gat of ‘afgrond’. Sommige mensen lossen dat op door de lichtsensor af te plakken met plexiglas of aluminiumfolie. Hoewel je het probleem met de zwarte vloer hiermee omzeilt, schakel je er wel de trapherkenning mee uit. En werkt de sensor minder goed.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.