icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stofzuigers met of zonder zak

Er zijn stofzuigers met en zonder stofzak. Wat zijn de voor- en nadelen van deze stofzuigers? En hoe kies je het type dat het beste bij jou past?
Irene Joris 2023

Irene Joris   Expert stofzuigersBijgewerkt op:12 januari 2024

Stofzuiger-zak-versus-zakloos

Stofzak of stofreservoir?

Vrijwel alle stofzuigermerken hebben zowel modellen met als zonder stofzak. Ongeveer een derde van alle verkochte stofzuigers is inmiddels zakloos.

Stofzuiger met stofzakstofzak

Bij een stofzuiger met stofzak haal je de stofzak uit de stofzuiger als deze vol is. Je gooit het opgezogen vuil samen met de zak weg.

Hierdoor kom je niet in aanraking met het stof. Wel zo fijn als je een stofmijtallergie hebt. De stofzak werkt tegelijk als stoffilter. 

Een nadeel is dat de stofzak regelmatig moet vervangen. 

Stofzuiger zonder zakstofreservoir

Bij een stofzuiger zonder stofzak wordt het vuil opgevangen in een stofbak of stofreservoir. Deze stofzuigers maken gebruik van ‘cycloontechnologie’. Hierbij draait de lucht via een soort spiraal door de container.

Grotere stofdeeltjes komen door de centrifugerende kracht tegen de buitenwand van de stofbak aan. Daarna vallen ze naar de bodem van de bak. Deze stofzuigers noemen we daarom ook wel cycloonstofzuigers.

Zak of zakloos: de verschillen

 Met stofzak

Zonder stofzak

Gemiddeld betere zuigkracht

Gemiddeld minder zuigkracht

Je komt (bijna) niet in aanraking met het stof

Contact met het stof is bij het legen niet te vermijden

Kosten en gedoe van stofzakken kopen

Niet nodig om stofzakken te kopen

Grotere stofopvang

Kleinere stofopvang

Gemiddeld iets stiller

Gemiddeld iets lawaaiiger

Geen verschil in afname zuigkracht

Gemiddeld zuigt een stofzuiger met stofzak iets beter dan een stofzuiger zonder zak. De verschillen worden wel steeds kleiner. 

Er wordt gezegd dat de zuigkracht sneller afneemt bij een stofzuiger met een stofzuigerzak dan met een stofbak. Maar dat blijkt niet uit onze tests.

In beide categorieën vind je stofzuigers waarbij de zuigkracht goed blijft of juist slechter wordt als de zak voller wordt. Stofzuigers waarbij de zuigkracht goed blijft, vind je bij alle merken.

Stofallergie? Kies voor een stofzak

Bij het verwisselen van de stofzak kom je minder in aanraking met het stof dan bij het legen van een stofbak. Met een zakloze stofzuiger klop je het stof zo de lucht in. Een stofzak houdt het vuil bij elkaar. Dat maakt een stofzuiger met stofzak geschikter voor mensen met stofallergie.

Kosten voor stofzakken 

Afhankelijk van de soort en het merk kosten nieuwe stofzuigerzakken €1 tot €2 per stuk. Gemiddeld ben je over de levensduur van je stofzuiger zo'n €60 kwijt aan nieuwe stofzuigerzakken. Bij een stofzuiger met een stofbak maak je deze kosten uiteraard niet. We nemen dit mee in de berekening voor de Beste Koop: de stofzuiger met de beste prijs-kwaliteitverhouding over zijn gehele levensduur.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.