! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Goedkope stofzuigers

Sinds stofzuigers aan strenge Europese regels moeten voldoen, zijn er eigenlijk geen echt slechte stofzuigers meer te koop. Omdat kwaliteit nu eenmaal geld kost, zie je eigenlijk geen modellen meer van onder de €50. Gemiddeld kost een stofzuiger zo'n €180. Maar er zijn er aardig wat van onder de €150 en zelfs onder de €100. Hoe verhoudt de prijs zich tot de kwaliteit en wat kun je van goedkope stofzuigers verwachten?
Noëlle van der Weel

Noëlle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 16 maart 2021

Wat kost een stofzuiger?

Er zijn stofzuigers van meer dan €500. De goedkoopste stofzuigers kosten minder dan €75. Maar daar komt voor veel stofzuigers nog de prijs voor stofzakken bij. De stofzuigers in onze test kosten gemiddeld zo'n €180. Dat is een paar tientjes meer dan wat de klant gemiddeld aan de kassa betaalt, omdat we actiemodellen en aanbiedingen buiten beschouwing laten. Vaak liggen die tijdelijk in de winkel.

Goedkope stofzuiger: wat is een goed merk?

Vrijwel alle grotere stofzuigermerken hebben stofzuigers onder de €100 in het assortiment. Alleen Dyson en Miele niet. Een aantal merken verkoopt voornamelijk goedkopere stofzuigers. De stofzuigers met de laagste prijs komen van merken als Sauber, Beko en Tristar.  

De meeste merken hebben modellen in verschillende prijsklassen, zoals Philips, AEG en Rowenta. De goedkoopste kosten rond de €100.  

Lees ook hoe we stofzuigers testen

Wat zegt de prijs van een stofzuiger?

De prijs van een stofzuiger is grotendeels afhankelijk van het merk en de uitvoering van het model.

Goedkopere productielijnen van grote merken bezuinigen meestal op de gebruikte materialen, het volume van de body en stofzak of -bak, het werkbereik en mogelijkheden en accessoires. Wij kunnen niet testen hoe lang een stofzuiger meegaat. Het is mogelijk dat een duurdere stofzuiger zó is gemaakt dat hij langer meegaat of beter tegen een stootje kan. 

Wel blijkt uit onze test dat de prijs van een stofzuiger niet veel zegt over hoe goed hij zuigt. Van de duurdere stofzuigers presteren sommige onder de maat. En bij stofzuigers tot zo'n €100 doen een aantal het heel behoorlijk. Toch zijn de beste stofzuigers niet de allergoedkoopste. Ze kosten al gauw rond de €200.

Onze test wijst ook uit dat accessoires zoals een turboborstel en parketborstel en HEPA-filters geen garantie zijn voor een beter resultaat. Lees welke mondstukken wel en niet zinvol zijn. Lees ook meer over een stofzuiger met een dure HEPA-filter

Besparen op de aankoop

Mondstukken

Vraag jezelf af of je alle meegeleverde hulpstukken nodig hebt. Veel stofzuigers worden geleverd met allerlei verschillende mondstukken, maar indirect betaal je hier wel voor. Vaak is dezelfde stofzuiger in een goedkopere variant te koop zónder bepaalde hulpstukken. Vooral een turboborstel kost relatief veel, terwijl je er alleen iets aan hebt als je harige huisdieren en tapijt hebt.

Filters

HEPA-filters zijn prijzig en niet per se essentieel voor een lage stofuitstoot van een stofzuiger. Er zijn stofzuigers zónder HEPA-filter die prima het stof vasthouden. Ook zou je een niet-origineel stofzuigerfilter kunnen zoeken voor een lagere prijs.

Zakloos

Bespaar op kosten van stofzuigerzakken door een zakloze stofzuiger te kiezen. Je kunt hier al gauw €60 per jaar aan kwijt zijn. De meeste zakloze stofzuigers doen het niet zo goed als stofzuigers met zak, maar er zijn er steeds meer die het wel goed doen. Lees meer over het verschil tussen stofzuigers mét en zonder stofzak.

Energie

Heb je nog een oude stofzuiger met een vermogen van 2200 watt die aan vervanging toe is, dan bespaar je tegenwoordig met zuiniger stofzuigers jaarlijks zo’n €26. Maar op dit moment is het energielabel voor stofzuigers tijdelijk opgeschort. Lees er meer over in de informatie over het vermogen en energielabel van stofzuigers

Vergelijkbare modellen

Soms zijn er verschillende vergelijkbare varianten van stofzuigers te koop. Ze verschillen dan in meegeleverde hulpstukken of bijvoorbeeld kleur. Een vergelijkbare variant kan een stuk voordeliger zijn. In de stofzuigervergelijker staat per model beschreven welke modellen vergelijkbaar zijn.

Stofzuiger-aanbiedingen

Prijzen van stofzuigers kunnen per winkel verschillen, dus winkels vergelijken kan lonen. Bekijk de actuele winkelprijzen in de stofzuigervergelijker. Bij winkels als Blokker zijn vooral merken als Philips en Bosch regelmatig in de aanbieding. De meeste van die modellen zitten in onze test. Maar actieprijzen zetten we niet in onze Vergelijker. Houd dus de folders in de gaten.

Nieuwste artikelen