icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Goedkope stofzuigers

Stofzuigers moeten aan strenge Europese regels voldoen. Daarom zijn er weinig slechte stofzuigers te koop. Je ziet bijna geen modellen meer van onder de €50. Gemiddeld kost een stofzuiger €200. Kwaliteit kost nu eenmaal geld. Toch zijn er aardig wat van onder de €100. Wat kun je van deze goedkope stofzuigers verwachten?
Irene Joris 2023

Irene Joris   Expert stofzuigersBijgewerkt op:9 januari 2024

goedkope-stofzuiger-01

Wat kost een stofzuiger?

De stofzuigers in onze test kosten gemiddeld €200, maar er zijn zelfs stofzuigers van meer dan €500. De goedkoopste stofzuigers kosten minder dan €75. Hou bij stofzuigers met een stofzak wel rekening met de prijs van stofzakken. 

In onze tests nemen we actiemodellen en aanbiedingen niet mee. Deze liggen vaak tijdelijk in de winkel.

Goedkope stofzuiger: wat is een goed merk?

Bijna alle grotere stofzuigermerken bieden stofzuigers onder de €150. Alleen Dyson en Miele niet. Een aantal merken verkoopt vooral goedkopere stofzuigers. De stofzuigers met de laagste prijs komen van merken als Sauber (te koop bij Blokker) en Inventum.  

De meeste merken hebben modellen in verschillende prijsklassen, zoals Philips, AEG en Rowenta. Hun goedkoopste modellen kosten tussen de €100 en €150.  

Lees ook hoe we stofzuigers testen.

Wat zegt de prijs van een stofzuiger?

De prijs van een stofzuiger is afhankelijk van het merk en de uitvoering van het model. Goedkopere productielijnen van grote merken bezuinigen meestal op de materialen, het volume van de body en stofzak of -bak. Ook besparen ze op het werkbereik, de mogelijkheden en hulpstukken.

Beste stofzuigers vaak niet de goedkoopste

Wel blijkt uit onze test dat de prijs van een stofzuiger niet alles zegt over hoe goed hij zuigt. Van de duurdere stofzuigers presteren sommige onder de maat. Stofzuigers ver onder de €100 doen het wel vaak slecht, uitzonderingen daargelaten. Maar voor een prijs tussen de €100 en €150 moet je een goede stofzuiger kunnen vinden.

Hulpstukken

Onze test laat zien dat hulpstukken zoals een turbo- of parketborstel en HEPA-filters niet meteen een beter resultaat opleveren. Ontdek welke mondstukken wel en niet zinvol zijn. Lees ook meer over een stofzuiger met een dure HEPA-filter

Besparen op de aankoop

Mondstukken

Vraag jezelf af of je alle meegeleverde hulpstukken nodig hebt. Veel stofzuigers worden geleverd met verschillende mondstukken. Indirect betaal je hier wel voor. Vaak is dezelfde stofzuiger te koop in een goedkopere uitvoering zónder bepaalde hulpstukken. Vooral een turboborstel kost relatief veel. Terwijl je het alleen gebruikt als je harige huisdieren en tapijt hebt.

Filters

HEPA-filters zijn prijzig en niet per se nodig voor een lage stofuitstoot van een stofzuiger. Er zijn stofzuigers zonder HEPA-filter die prima het stof vasthouden. Of zoek een niet-origineel stofzuigerfilter voor een lagere prijs.

Zakloos

Bespaar €60 per jaar door te kiezen voor een zakloze stofzuiger. In plaats van een stofzuiger met stofzuigerzakken. De meeste zakloze stofzuigers zuigen niet zo goed als stofzuigers met zak. Maar er zijn er steeds meer die goed scoren in onze test. Lees meer over het verschil tussen stofzuigers met en zonder stofzak.

Energie

Bespaar jaarlijks enkele tientjes door je oude stofzuiger met een vermogen van 2200 watt te vervangen voor een zuinige stofzuiger. Sinds 2017 mogen stofzuigers maximaal 900 watt gebruiken, dit scheelt flink in het energiegebruik. Lees meer over het vermogen en energielabel van stofzuigers

Vergelijkbare modellen

Soms zijn er meerdere vergelijkbare modellen van stofzuigers te koop. Ze verschillen dan bijvoorbeeld in meegeleverde hulpstukken of kleur. Een vergelijkbaar model kan een stuk voordeliger zijn. In de stofzuigervergelijker staat per model welke andere modellen vergelijkbaar zijn en op welke manier ze verschillen.

Stofzuiger-aanbiedingen

Het vergelijken van winkels kan iets opleveren. Prijzen van stofzuigers kunnen per winkel verschillen. Bekijk de actuele winkelprijzen in de stofzuigervergelijker. Bij winkels als Blokker zijn vooral merken als Philips en Bosch regelmatig in de aanbieding. De meeste van die modellen hebben we getest.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.