icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stofzuigerzakken

Als je een stofzuiger hebt waarbij het stof wordt opgevangen in een stofzuigerzak, is er een overvloed aan zakken om uit te kiezen. Wat zijn de verschillen en welke kun je het beste kiezen?
Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  14 november 2017

Artikel stofzuigerzakken

Een stofzuigerzak bestaat uit een hard plaatje met een stevige zak eraan vast. Het harde onderdeel schuif je in de stofzuiger. Dit deel bepaalt het verschil in gebruiksgemak van de zak. Je kunt kiezen uit originele, alternatieve en universele zakken. Sommige zakken kun je op een bepaalde manier afsluiten:

 • Automatisch; de zak sluit als je hem uit de stofzuiger haalt, zoals de originele zak van Miele.
 • M.b.v. een klepje; bijvoorbeeld de zakken voor Miele van het merk Handy.
 • Door een stukje karton voor de opening te schuiven, bijvoorbeeld de originele zak van Philips.

Originele zakken

Deze worden door de fabrikant gemaakt voor een bepaald type stofzuiger. Fabrikanten willen het liefst dat consumenten deze stofzuigerzakken gebruiken. Soms vervalt de fabrieksgarantie als er andere zakken zijn gebruikt. Al onze stofzuigers zijn getest met de originele zakken. 

Alternatieve zakken

Voor de meeste stofzuigers worden ook alternatieve zakken verkocht. Deze zijn vaak geschikt voor meerdere merken en talloze typenummers. Zoek op de verpakking naar het typenummer van je stofzuiger.

Omdat de stofzuigers alleen met de originele zakken worden getest, is over de kwaliteit van alternatieve zakken geen algemene uitspraak te doen. In een eerdere test van 2 stofzuigers met originele en alternatieve zakken, hebben we gezien dat de alternatieve zakken vrijwel evengoed het stof binnenhouden. Het verschil zit met name in de prijs, het gebruiksgemak en duurzaamheid van het materiaal.

Kies je voor een alternatieve zak? Houd dan de binnenruimte van de stofzuiger in de gaten. Als deze heel stoffig is, dan lekt de zak waarschijnlijk. Hierdoor kan de stofzuiger kapot gaan. Wordt aangetoond dat de alternatieve zak daarvan de oorzaak is? Dan mag de verkoper weigeren de stofzuiger te repareren of te vervangen.

Universele zakken

Een universele zak past in alle stofzuigers, omdat je het inzetstuk van de originele zak gebruikt. Je plakt dit (soms met tussenstuk) op de universele zak. Onze Belgische collega's onderzochten eind 2010 universele stofzakken. Ze vonden de universele zakken niet handig. Het originele inzetstuk is niet gemaakt om opnieuw te gebruiken. Het is de vraag hoelang dit meegaat en een originele zak blijft dus nodig. Er is een grotere kans op lekken, bijvoorbeeld als je niet goed plakt of de lijm loslaat. Bovendien is het verwisselen een stoffig klusje.

Levensduur stofzuigerzakken

Hoelang je met een stofzuigerzak doet hangt af van een aantal factoren:

 • De capaciteit van de stofzuigerzak.
 • Het vuil dat wordt opgezogen.
 • Staat van de filters. Als deze gedeeltelijk verstopt zijn, zal de stofopname ook afnemen.

Wij testten ook de capaciteit van de originele stofzuigerzak en of de stofzuigers minder goed stofzuigen naarmate de stofzak of - bak voller raakt. Bekijk de testresultaten in de Vergelijker stofzuiger.

Stofzuigerzakken vervangen

Vervang de stofzuigerzak niet pas als hij bijna vol is. Stofzuigen met een volle stofzuigerzak vraagt veel van de motor en kan schade veroorzaken aan de motor. Kijk in de handleiding van de fabrikanten wanneer je stofzuigerzak verwisseld moet worden. Sommige stofzuigers geven aan wanneer de stofzak vol is.

Lees meer over het onderhoud van stofzuigers.

De juiste zak vinden

Het is niet altijd eenvoudig om de juiste zak voor je stofzuiger te vinden. Dit zijn een paar handige tips:

 • Schrijf het typenummer over van het typeplaatje op de stofzuiger of maak een foto met je mobieltje.
 • Bewaar het scheurstrookje met de code van de verpakking van stofzuigerzakken.
 • Bewaar de verpakking of knip de relevante informatie uit.
 • Sla meerdere pakken tegelijk in. Dan blijft het zoeken je voorlopig bespaard.
 • Wil je helemaal geen gedoe met typenummers? Probeer een universele zak.
 • Wil je überhaupt geen gedoe met stofzakken? Kies dan voor een zakloze stofzuiger.

In de Vergelijker vind je bij de meeste stofzuigers informatie over de juiste stofzuigerzak: type, prijs en winkelinformatie.

Nieuwste artikelen

Test stofzuigers