! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stofzuigerzakken

Het vinden van de juiste stofzak voor je stofzuiger is niet altijd makkelijk. Wat zijn de verschillen tussen stofzuigerzakken en hoe kies je de beste? 

Noëlle van der Weel

Noëlle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:8 juni 2021

Artikel stofzuigerzakken

Een goede stofzak...

 • ... houdt opgevangen vuil goed vast.stofzak
 • ... laat geen stof en vuil naar buiten lekken. Het is dan ook het eerste filter van een stofzuiger.
 • ... heeft het juiste formaat. Een te kleine zak kan gaan lekken. Een te grote zak verdeelt het vuil ongelijk. Daardoor kan de stofzuiger slechter zuigen en gaat er minder vuil in de stofzak dan erin past.   
 • ... is van stevig materiaal dat niet snel scheurt.
 • ... heeft een stevig, passend inzetstuk dat gemakkelijk is af te sluiten zodat je niet aanraking hoeft te komen met het stof.

Soorten stofzakken

Merkzakken: op maat gemaakt

Miele-originele-stofzuigerzakMerkzakken zijn de stofzakken die de fabrikant speciaal heeft ontwikkeld voor die stofzuiger. Daardoor hebben merkzakken de meest optimale pasvorm en de beste aansluiting op de stofzuigerslang. Een merkzak geeft dan ook de beste garantie dat er geen stof langs kan lekken. Merkzakken zijn dus de betrouwbaarste keus voor als je een stofmijtallergie hebtPrijzen variëren van €1 tot €3,50 per zak. 

Alle stofzuigers uit onze test zijn getest met de originele zakken. We meten hoeveel stof er in de stofzak past.  

Merkloze zakken: doen het vaak prima

Stofzuigerzak-alternatief2Voor de meeste stofzuigers kun je ook merkloze zakken kopen. Deze zijn vaak geschikt voor verschillende merken stofzuigers en meerdere typen binnen een bepaald merk. Op de verpakking staat voor welke merken en typen stofzuigers de zakken geschikt zijn.  

Uit een eerdere test bleek dat vrijwel al dit soort zakken het stof goed binnenhouden. Wel verschillen de merkloze zakken in prijs, gebruiksgemak en duurzaamheid van het materiaal. 

Universele zakken: veel kans op lekkage

Universele-stofzakEen universele zak past in alle stofzuigers, omdat je het inzetstuk van de originele zak gebruikt. Je plakt dit (soms met tussenstuk) op de universele zak. In een test concludeerden onze Belgische collega's dat universele stofzakken niet handig zijn. Het originele inzetstuk is niet geschikt om opnieuw te gebruiken. Door het toch te doen vervult de stofzak zijn werk als filter minder goed. Er is een grotere kans dat er stof uit of langs de zak lekt. Het verwisselen is een stoffig klusje.

Afsluiten van de stofzak

Stofzuigerzak-alternatiefEen stofzuigerzak bestaat uit een hard plaatje met een stevige zak eraan vast. Het harde onderdeel schuif je in de houder. Dit deel bepaalt het verschil in gebruiksgemak van de zak. Sommige zakken kun je op een bepaalde manier afsluiten:

 • Automatisch: de zak sluit als je hem uit de stofzuiger haalt, zoals de originele zak van Miele (zie foto orginele zakken).
 • Met een klepje: bijvoorbeeld de zakken voor Miele van het merk Handy (zie foto).
 • Stukje karton: om voor de opening te schuiven, bijvoorbeeld de originele zak van Philips.

Merkzak of merkloos?

 • Over het algemeen zijn merkloze zakken goedkoper dan merkzakken. Maar dat is niet altijd het geval. Zo is een S-bag van Philips en AEG even duur als de merkloze alternatieven. 
 • Een merkzak is 'op maat gemaakt' en levert daarmee de grootste kans op het beste zuigresultaat, de grootste zuigcapaciteit en de minste stofuitstoot.  

Vervalt de garantie met een merkloze zak?

Als je niet de originele zakken gebruikt, kan de fabrieksgarantie op de stofzuiger vervallen. De verkoper is voor de wettelijke garantie het aanspreekpunt. Die moet een kapotte stofzuiger (laten) repareren of vervangen gedurende de periode dat je redelijkerwijs mag verwachten dat het apparaat meegaat. Het gebruik van merkloze zakken is geen grond voor de verkoper om bij voorbaat een reparatie te weigeren. Dat kan pas als hij kan aantonen dat zo'n zak de oorzaak van het defect is. Houd de binnenkant van de stofzuiger dus goed in de gaten als je merkloze zakken gebruikt. 

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke stofzuigers goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste stofzuiger

Stofzuigers - Voorkom miskoop - illustratie

Stofzuigerzakken vervangen

Koopadvies 6 stofzuigerzakkenVervang de stofzuigerzak niet pas als hij vol is. Stofzuigen met een volle stofzuigerzak vraagt veel van de motor en kan schade veroorzaken aan de motor. Kijk in de handleiding van de fabrikanten wanneer je je stofzuigerzak moet verwisselen. Sommige stofzuigers geven aan wanneer het tijd is om de stofzak te vervangen. 

De juiste zak vinden

Het is niet altijd makkelijk om de juiste zak voor je stofzuiger te vinden. Een paar tips:

 • Schrijf het typenummer over van het typeplaatje op de stofzuiger of bewaar een foto in je smartphone. 
 • Bewaar het scheurstrookje met de code van de verpakking van stofzuigerzakken.
 • Bewaar de verpakking of knip de relevante informatie uit.
 • Sla meerdere pakken tegelijk in.
 • Wil je helemaal geen gedoe met typenummers? Probeer een universele zak.
 • Wil je überhaupt geen gedoe met stofzakken? Kies dan voor een zakloze stofzuiger.

Lees verder