! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stofzuigerzakken

Het vinden van de juiste stofzak voor je stofzuiger is niet altijd makkelijk. Wat zijn de verschillen en hoe kies je de beste? 

Noëlle van der Weel

Noëlle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:30 november 2020

Artikel stofzuigerzakken

Een goede stofzak

 • ... vangt het vuil op en houdt het goed vast.stofzak
 • ... laat geen lucht en vuil naar buiten lekken. Dit voorkomt dat er vuil in de binnenruimte van de stofzuiger komt en dat de stofzuiger teveel stof weer uitblaast. Het is dan ook het eerste filter van een stofzuiger.
 • ... heeft het juiste formaat binnenruimte. Een te kleine zak kan gaan flapperen, wat voor lekkage zorgt. Een te grote zak verdeelt het vuil ongelijk. Daardoor kan de stofzuiger slechter zuigen en gaat er minder vuil in de stofzak dan erin past.   
 • ... is van stevig materiaal, waardoor het niet snel scheurt.
 • ... heeft een stevig, passend inzetstuk dat gemakkelijk is af te sluiten zodat je niet aanraking hoeft te komen met het stof.

Soorten stofzakken

Originele zakken

Miele-originele-stofzuigerzakOriginele zakken zijn de stofzakken die de fabrikant speciaal heeft ontwikkeld voor dat type stofzuiger. Prijzen variëren van €1,00 tot €3,50 per zak. Een merk heeft vaak verschillende soorten stofzakken. Tegenwoordig ook met claims over de hoeveelheid geur- en stofuitstoot. 

Alle stofzuigers uit onze test zijn getest met de originele zakken. In de stofzuigervergelijker staat verkoopinformatie over de stofzakken. Ook meten we de capaciteit van de stofzak. 

Merkloze zakken

Stofzuigerzak-alternatief2Voor de meeste stofzuigers kun je ook merkloze zakken kopen. Deze zijn vaak geschikt voor meerdere merken en typenummers, die op de verpakking staan. 

Uit een eerdere test bleek dat vrijwel alle zakken het stof goed binnenhouden. Wel verschillen de merkloze zakken in prijs, gebruiksgemak en duurzaamheid van het materiaal. 

Universele zakken

Universele-stofzakEen universele zak past in alle stofzuigers, omdat je het inzetstuk van de originele zak gebruikt. Je plakt dit (soms met tussenstuk) op de universele zak. Onze Belgische collega's onderzochten eind 2010 universele stofzakken. Ze vonden de universele zakken niet handig. Het originele inzetstuk is niet gemaakt om opnieuw te gebruiken. Het is de vraag hoelang dit meegaat en een originele zak blijft dus nodig. Er is een grotere kans op lekken en het verwisselen is een stoffig klusje.

Afsluiten van de stofzak

Stofzuigerzak-alternatiefEen stofzuigerzak bestaat uit een hard plaatje met een stevige zak eraan vast. Het harde onderdeel schuif je in de houder. Dit deel bepaalt het verschil in gebruiksgemak van de zak. Sommige zakken kun je op een bepaalde manier afsluiten:

 • Automatisch: de zak sluit als je hem uit de stofzuiger haalt, zoals de originele zak van Miele (zie foto orginele zakken).
 • Met een klepje: bijvoorbeeld de zakken voor Miele van het merk Handy (zie foto).
 • Stukje karton: om voor de opening te schuiven, bijvoorbeeld de originele zak van Philips.

Origineel of merkloos?

 • Over het algemeen zijn merkloze zakken goedkoper dan originele. Maar dat is niet altijd het geval. Zo is een S-bag van Philips en AEG even duur als merkloze alternatieven. 
 • Van een originele zak weet je dat hij goed in de stofzuiger past en daarmee het optimale resultaat en capaciteit behaalt. 
 • Er is kans dat een merkloze zak niet goed aansluit, waardoor er stof langs de zak lekt en in de binnenruimte van de stofzuiger terechtkomt. 
 • Een originele zak kan het makkelijker maken om een gebrek van de stofzuiger aan te tonen. 

Vervalt de garantie met een merkloze zak?

Als je niet de originele zakken gebruikt, kan de fabrieksgarantie op de stofzuiger vervallen. De verkoper is voor de wettelijke garantie het aanspreekpunt. Die moet een kapotte stofzuiger (laten) repareren of vervangen gedurende de periode dat je redelijkerwijs mag verwachten dat het apparaat meegaat. Het gebruik van merkloze zakken is geen grond voor de verkoper om bij voorbaat een reparatie te weingeren. Dat kan pas als hij kan aantonen dat zo'n zak de oorzaak van het defect is. Houd de binnenkant van de stofzuiger dus goed in de gaten als je merkloze zakken gebruikt. 

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke stofzuigers goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste stofzuiger

Popup Stofzuiger 1200x800

Stofzuigerzakken vervangen

Koopadvies 6 stofzuigerzakkenVervang de stofzuigerzak niet pas als hij bijna vol is. Stofzuigen met een volle stofzuigerzak vraagt veel van de motor en kan schade veroorzaken aan de motor. Kijk in de handleiding van de fabrikanten wanneer je je stofzuigerzak moet verwisselen. Sommige stofzuigers geven aan wanneer het tijd is om de stofzak te vervangen. 

Lees meer over het onderhoud van stofzuigers.

De juiste zak vinden

Het is niet altijd makkelijk om de juiste zak voor je stofzuiger te vinden. Een paar tips:

 • Schrijf het typenummer over van het typeplaatje op de stofzuiger of bewaar een foto in je smartphone. 
 • Bewaar het scheurstrookje met de code van de verpakking van stofzuigerzakken.
 • Bewaar de verpakking of knip de relevante informatie uit.
 • Sla meerdere pakken tegelijk in.
 • Wil je helemaal geen gedoe met typenummers? Probeer een universele zak.
 • Wil je überhaupt geen gedoe met stofzakken? Kies dan voor een zakloze stofzuiger.

In de stofzuigervergelijker staat verkoopinformatie over de stofzuigerzakken. 

Lees ook: