icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De handigste stofzuiger

Een stofzuiger kan nog zo goed zuigen, het is net zo belangrijk dat hij ook fijn werkt. We geven je tips om op te letten bij je aankoop.
Irene Joris 2023

Irene Joris   Expert stofzuigersBijgewerkt op:14 oktober 2022

Kies een lichte en compacte stofzuiger

Hoe lichter en compacter de stofzuiger, hoe wendbaarder hij is en hoe makkelijker te dragen. Stofzuigers variëren van 4 tot bijna 8 kg, inclusief de accessoires die aan de stofzuiger zitten. Fabrikanten noemen vaak het gewicht zonder accessoires.  

Een compacte stofzuiger neem je gemakkelijker mee de trap op en berg je gemakkelijker op. Test in de winkel hoe makkelijk je een stofzuiger opbergt. In de meeste gevallen kun je de zuigbuis aan de behuizing vastzetten: de parkeerstand.

Zorg voor genoeg werkbereik

De maximale afstand van het stopcontact tot de zuigmond vormt het werkbereik van een stofzuiger, ook wel actieradius genoemd. Hoe groter dit werkbereik, hoe minder vaak je van stopcontact hoeft te wisselen om één ruimte te kunnen zuigen. 

Gemiddeld hebben stofzuigers een werkbereik van zo’n 10 meter, maar er zitten grote verschillen in, variërend van 7,5 tot wel 15 meter. Vaak staat de actieradius in de winkel aangegeven bij de stofzuiger. 

Kies hoe je het snoer wilt oprollen

Er zijn verschillende manieren om het snoer op te rollen. In veel gevallen houd je een knop ingedrukt en rolt het snoer op. Een andere manier is dat het snoer automatisch oprolt door een kort rukje aan het snoer te geven. Bij een enkele stofzuiger moet je het snoer zelf oprollen met een haspel of is er helemaal geen snoeropbergmogelijkheid.

Probeer het uit in de winkel om erachter te komen welk systeem je prettig vindt. 

We testen bij elke stofzuiger de levensduur van het oprolmechanisme door het snoer 1000 keer in en uit te rollen. Bekijk de resultaten in de stofzuigervergelijker.

Bepaal de lengte van de buis

Als je lang bent, is een stofzuiger met een lange (telescopische) buis en hoge handgreep het best. Ben je juist kleiner dan gemiddeld? Ga dan op zoek naar een stofzuiger waarvan de zuigbuis tot 50 cm of minder in te schuiven is.

Wil je de lengte makkelijk kunnen verstellen, kies dan voor een telescopische buis met een groot bereik. Probeer in de winkel hoe makkelijk je de buis kunt verstellen. 

In de stofzuigervergelijker vind je bij de specificaties per model de minimale en maximale lengte van de buis. Dit is gemeten vanaf de onderkant van de voet tot aan de 'knik' tussen de buis en de slang.

Kies voor makkelijk onderhoud

Artikel onderhoud stofzuigerOnderhoud is niet het leukste klusje, maar wel heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je stofzuiger goed blijft werken. Wij beoordelen hoe gemakkelijk je de stofzak of -bak kunt bereiken. En hoe makkelijk het verwisselen en legen of schoonmaken van de zak of bak is. Ook kijken we of je daarbij met stof in aanraking komt. Bij zakloze stofzuigers is dit vaak minder prettig dan bij stofzuigers met zak.

Bekijk de testresultaten van het onderhoudsgemak in de stofzuigervergelijker. En lees meer over onderhoud van een stofzuiger en soorten stofzuigerfilters.

Voel hoeveel kracht het zuigen kost

stofzuiger-snoerEen stofzuiger kan flinke zuigkracht hebben en met het mondstuk aan de vloer 'plakken'. Het vooruitduwen van de zuigmond kost dan veel kracht, waardoor je de zuigkracht moet verlagen. Wij testen deze 'zuigweerstand'.

Probeer dit in de winkel. Of vraag aan vrienden en familie of je hun stofzuiger een mag gebruiken.

Een goed vormgegeven mondstuk zet de zuigkracht optimaal in om zoveel mogelijk vuil met zo min mogelijk moeite van de vloer te zuigen.  

In onze test

Zelf geen tijd om naar de winkel te gaan en een stofzuiger uit te proberen? Wij hebben in onze stofzuigertest wel 60 gebruiksaspecten van de stofzuiger getest om zo tot een totaalscore voor gebruiksgemak te komen.

Bekijk alle stofzuigers die goed beoordeeld worden op gebruiksgemak.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.