icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Gebruiksgemak stofzuiger

Een stofzuiger kan nog zo goed zuigen, het gebruiksgemak van een stofzuiger is minstens zo belangrijk. Een lawaaiige of zware stofzuiger of een product met een klein werkbereik kan tot flinke irritatie leiden. Je kunt op verschillende aspecten letten bij de aankoop van je stofzuiger. 
Irene Joris

Irene Joris , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 7 januari 2022

In onze stofzuigertest beoordelen we zo'n 60 gebruiksaspecten van de stofzuiger om zo tot een totaalscore voor gebruiksgemak te komen. Hierin nemen we onder andere de volgende aspecten mee. 

Gewicht en volume

Hoe lichter en compacter de stofzuiger, hoe wendbaarder hij is en hoe makkelijker te dragen. De stofzuigers in onze test variëren van 4 tot bijna 8 kg. We wegen we de stofzuiger inclusief de accessoires die aan de stofzuiger zitten. Fabrikanten noemen vaak het gewicht zonder accessoires.  

Een compacte stofzuiger neem je gemakkelijker mee de trap op en berg je gemakkelijker op. Test in de winkel hoe makkelijk je een stofzuiger opbergt. In de meeste gevallen kun je de zuigbuis aan de behuizing vastzetten: de parkeerstand.

Werkbereik

De maximale afstand van het stopcontact tot de zuigmond vormt het werkbereik van een stofzuiger, ook wel actieradius genoemd. Hoe groter dit werkbereik, hoe minder vaak je van stopcontact hoeft te wisselen om één ruimte te kunnen zuigen. 

Gemiddeld hebben stofzuigers een werkbereik van zo’n 10 meter, maar er zitten grote verschillen in, variërend van 7,5 tot wel 15 meter. Vaak staat de actieradius in de winkel aangegeven bij de stofzuiger. 

Snoer

Er zijn verschillende manieren om het snoer op te rollen. In veel gevallen houd je een knop ingedrukt en rolt het snoer op. Een andere manier is dat het snoer automatisch oprolt door een kort rukje aan het snoer te geven. Bij een enkele stofzuiger moet je het snoer zelf oprollen met een haspel of is er helemaal geen snoeropbergmogelijkheid.

Probeer het uit in de winkel om erachter te komen welk systeem je prettig vindt. 

We testen bij elke stofzuiger de levensduur van het oprolmechanisme door het snoer 1000 keer in en uit te rollen. Bekijk de resultaten in de stofzuigervergelijker.

Lange of korte buis

Als je lang bent, is een stofzuiger met een lange (telescopische) buis en hoge handgreep het best. Ben je juist kleiner dan gemiddeld? Ga dan op zoek naar een stofzuiger waarvan de zuigbuis tot 50 cm of minder in te schuiven is.

Wil je de lengte makkelijk kunnen verstellen, kies dan voor een telescopische buis met een groot bereik. Probeer in de winkel hoe makkelijk je de buis kunt verstellen. 

In de stofzuigervergelijker vind je bij de specificaties per model de minimale en maximale lengte van de buis. Dit is gemeten vanaf de onderkant van de voet tot aan de 'knik' tussen de buis en de slang.

Onderhoudsgemak

Artikel onderhoud stofzuigerWij beoordelen hoe gemakkelijk je de stofzak of -bak kunt bereiken, verwisselen en leeg- of schoonmaakt en in hoeverre je met het stof in aanraking komt. Bij zakloze stofzuigers is dit vaak minder prettig dan bij stofzuigers met zak.

Bekijk de testresultaten van het onderhoudsgemak in de stofzuigervergelijker. En lees meer over onderhoud van een stofzuiger en soorten stofzuigerfilters.

Glijden van het mondstuk

stofzuiger-snoerEen stofzuiger kan flinke zuigkracht hebben en met het mondstuk aan de vloer 'plakken'. Het vooruitduwen van de zuigmond kost dan veel kracht, waardoor je de zuigkracht moet verlagen. Wij testen deze 'zuigweerstand'. 

Een goed vormgegeven mondstuk zet de zuigkracht optimaal in om zoveel mogelijk vuil met zo min mogelijk moeite van de vloer te zuigen.  

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.