icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis

icoon nieuw huis

Vermogen en energielabel

Een hoog motorvermogen staat niet gelijk aan een betere zuigprestatie. Wél aan meer energieverbruik. Wat zegt het energielabel op een stofzuiger?
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden


Hoger wattage betere zuigprestaties? 

Hoe hoger het motorvermogen van een stofzuiger, hoe meer energie hij verbruikt. Maar is een hoog wattage nodig voor goede zuigprestaties? Zeker niet!

Stofzuigers met een laag wattage kunnen prima zuigen, zo blijkt keer op keer uit onze tests. En omgekeerd; de stofzuigers met hoge vermogens zuigen zeker niet beter. Wat heeft dan wél invloed op de zuigprestaties? Een efficiënt mondstuk en een gesloten luchtstroom in de stofzuiger dragen het meest bij aan een schone vloer. 

Stijgend motorvermogen stofzuigers afgeremd

Jarenlang adverteerden fabrikanten met hoge wattages voor hun ‘krachtige’ stofzuigers. Vanaf de jaren '60 liep het vermogen op van 500 tot 2500 watt. Om deze stijging van het energieverbruik af te remmen is in 2014 een energielabel voor stofzuigers gekomen. Vanaf september 2017 wordt dit label verder verscherpt.

 • Stofzuigers tot 1600 watt vanaf 2014label-energie

Vanaf 2014 is het gemiddelde motorvermogen van 2200 watt naar beneden gebracht tot maximaal 1600 watt. Het jaarlijkse energieverbruik mag niet hoger zijn dan 62 kW (€12), bij 50 keer per jaar 87m2 zuigen. De stofzuigers mét label zijn zo’n 130 kWh per jaar zuiniger dan de oude stofzuigers. Dat bespaart jaarlijks zo’n €30 aan stroomkosten.

 • Stofzuigers tot 900 watt in 2017

Vanaf september 2017 worden het label en de criteria nog strenger. De energie-efficientieklassen lopen dan van D tot A+++ met een maximaal verbruik van 43 kWh. Stofzuigers mogen dan een motorvermogen van maximaal 900 watt hebben. 

Kwaliteitseisen voor stofzuigers

Naast eisen over het energieverbruik, worden ook strenge kwaliteitseisen gesteld. Dit maakt stofzuigers niet alleen zuiniger, maar ook beter. Fabrikanten worden zo gedwongen om efficiënte, goede stofzuigers te ontwikkelen, die minder elektriciteit verbruiken.

 • Eisen voor zuigprestatieslabel-energie-stofzuiger

Er zijn klassen van A tot en met G voor de zuigprestaties op tapijt en harde vloeren. Na 5 keer heen en weer bewegen moet minimaal 70% van het stof van tapijt zijn gezogen en 95% uit een harde vloer met kier (vergelijkbaar met onze kierentest).

 • Eisen voor stofuitstoot en geluid

Stofzuigers mogen na september 2017 niet meer dan 1% stofdeeltjes uitstoten. Daarnaast mogen ze straks niet meer dan 80 dB geluid produceren. Ook worden dan eisen gesteld aan de levensduur van motor en slang. 

Energielabels stofzuigers vergelijken

Met de informatie op het energielabel kun je stofzuigers met elkaar vergelijken op de volgende aspecten:       

 • Energie-efficiëntiekoop-advies-Energielabel-stofzuigers

Het jaarlijkse energieverbruik van de stofzuiger wordt weergegeven in klassen, van A t/m G. Om binnen de klassen te kunnen vergelijken, wordt het aantal kWh per jaar apart vermeld.

 • Stofopname tapijt en harde vloeren

De stofopname voor zowel tapijt als harde vloeren met een kier worden ook weergegeven in klassen A t/m G. Deze prestatieklassen zijn minstens zo interessant als het energieverbruik.

 • Stofuitstoot

Ben je allergisch voor huisstofmijt? Dan zijn de klassen voor stofuitstoot zeer relevant.

 • Geluidsniveau

Het aantal decibel bij het zuigen op tapijt wordt gemeten. Let wel: dit is alleen het gemeten geluidsniveau. In onze test wordt ook subjectief beoordeeld hoe vervelend dit geluid is.

Omdat wij stofzuigers anders testen, kan de informatie op het label afwijken van onze resultaten. Lees meer over onze testresultaten vs. energielabel

Kritisch op het label van stofzuigers

Hoewel de introductie van het energielabel gunstige impact heeft op het energieverbruik in onze huishoudens, hebben we enkele punten van kritiek over de uitvoering van het label.

De klassen op het energielabel worden bepaald met een vastgelegde testmethode. Fabrikanten onderwerpen de eigen stofzuigers aan deze tests en worden hierop steekproefsgewijs gecheckt door de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA). Helaas laat de testmethode ruimte voor verschillende interpretaties en wijkt het af van de realiteit.

 • Soort harde vloer niet gespecificeerd
  ​​Fabrikanten gebruiken bijvoorbeeld een aluminium kier, terwijl volgens ons een houten kier realistischer (en moeilijker) is.
 • Testen met verschillende mondstukken
  De tests per ondergrond kunnen worden uitgevoerd met verschillende mondstukken. Daarbij is het onbekend met welk mondstuk de gegeven klassen zijn behaald. Ook valt het te betwijfelen of een consument de betreffende vloer ook met dat specifieke mondstuk zuigt en daarbij onderling wisselt.
 • Onrealistisch aantal bewegingen
  De stofopname wordt bepaald door 5 keer heen en weer te bewegen over de vloer. Wij vinden dit niet realistisch.
 • Wollen tapijt
  Voor de klasse op tapijt wordt wollen tapijt gebruikt, wat weinig overeenkomt met een modern huishouden en bovendien grote variatie in resultaten laat zien. 

Onze stofzuigertest wijkt af van de vastgelegde testmethode voor het energielabel. Lees meer over onze testresultaten vs. energielabel

Test stofzuigers