icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij stofzuigers testen

Bijna maandelijks testen wij stofzuigers. In de test kijken we onder andere naar hoe goed de stofzuiger zuigt en hoe fijn hij in gebruik is. We testen zowel stofzuigers met een stofzak als -bak met verschillende prijzen.
Irene Joris 2023

Irene Joris   Expert stofzuigersBijgewerkt op:29 maart 2024

Welke stofzuigers testen we? 

Stofzuigers met en zonder zak

We testen bijna elke maand stofzuigers met en zonder stofzak. Van verschillende merken en prijzen. De stofzuigers selecteren we op basis van de (te verwachten) verkoopcijfers. Omdat we in Nederland meer stofzuigers met zak kopen dan zakloze, testen we er daar in verhouding meer van. We testen met name grotere merken met gemiddelde prijzen. Lees waarom het model dat je zoekt niet altijd getest is

Steelstofzuigers en robotstofzuigers

Steelstofzuigers en robotstofzuigers worden steeds meer verkocht. Steelstofzuigers testen we bijna elke maand. Robotstofzuigers zo'n 4 keer per jaar. Bekijk de verschillen tussen deze verschillende soorten stofzuigers.

Bekijk wat de beste stofzuiger is of vergelijk alle stofzuigers.

Stof en vuil opzuigen

Stofzuigen van verschillende vloerenstofzuigers-tapijt-test

 We testen op verschillende manieren en ondergronden hoe goed de stofzuiger zuigt: 

 • Stof van harde vloeren.
 • Kruimels van harde vloeren.
 • Stof van tapijt (met en zonder de turboborstel, als die erbij zit).
 • Huisdierharen van tapijt (met en zonder turboborstel, als die erbij zit).
 • Stof uit kieren.
 • Stof langs plinten.

Zuigweerstand op tapijt

We testen ook de 'zuigweerstand' bij het zuigen op tapijt. Dit is hoe hard de zuigmond zich vastzuigt aan het tapijt bij de maximale zuigkracht. We meten de kracht die nodig is om het mondstuk heen en weer te bewegen over tapijt. 

Zuigen als de stofzuigerzak of -bak voller raakt

We meten of de stofzuiger minder zuigt op tapijt als de stofzak of -bak voller raakt. Hierbij houden we rekening met de inhoud van de stofzuigerbakken en -zakken.

Met welk(e) mondstuk(ken) testen we?

Bij stofzuigers zitten soms verschillende extra mondstukken. Bijvoorbeeld een parketmondstuk voor harde vloeren, een turboborstel en een tapijtborstel. Uit onderzoek blijkt dat consumenten tijdens het stofzuigen bijna nooit van mondstuk wisselen als ze een andere ondergrond gaan zuigen. Daarom doen wij alle zuigtests met het standaardmondstuk.

Turbomondstuk

Wel zien we in onze tests dat het zuigen van tapijt vaak beter gaat met het turbomondstuk. Bij de stofzuigers die het turbomondstuk hebben, doen we de zuigtests op tapijt met het standaardmondstuk én met de turboborstel. Het beste resultaat telt. In de vergelijker melden we welke van de 2 borstels het beste werkt.  

Vergelijk de zuigprestaties van de geteste stofzuigers.

Gebruiksgemak

In de stofzuigertest beoordelen we onder andere het gebruiksgemak van verschillende onderdelen:

 • Het zuigen van tapijt, harde vloeren en andere oppervlaktes.
 • Het gebruik van accessoires.
 • Het onderhoud en de filters.

Kijk bij de testresultaten van stofzuigers naar de voor- en nadelen. Hier zie je per stofzuiger op welke gebruiksonderdelen deze goed of slecht uit de test kwamen. Je vindt hier ook de specificaties zoals het gewicht en het werkbereik van de stofzuiger. Lees meer over het gebruiksgemak van een stofzuiger.

Stofuitstoot

Het is niet de bedoeling dat stofdeeltjes die je opzuigt daarna weer in de lucht komen. Daarom testen we of de stofzuiger stofdeeltjes wel goed binnen houdt. Daarbij meten we precies hoeveel deeltjes van welke grootte weer in de lucht terecht komen. Lees meer over stofzuigerfilters en stofallergie. Bekijk de video om te zien hoe dit meetapparaat werkt. 

Duurzaamheid

Het testoordeel voor duurzaamheid bestaat uit verschillende onderdelen. Het belangrijkst zijn het energiegebruik en de levensduurtest naar de motor en het snoer. Maar we kijken ook naar hoe tevreden gebruikers zijn over hun stofzuiger en geven pluspunten voor het gebruik van gerecycled plastic.

stofzuigers-levensduurmotor-testEnergiegebruik

We meten hoeveel energie de stofzuiger verbruikt bij het zuigen van 10 m2 tapijt en harde vloeren. We berekenen hiermee hoeveel energie je per jaar verbruikt als je een woning van 125m2 elke week helemaal zou stofzuigen.

Levensduur van de motor

We testen de levensduur van de motor van de stofzuiger. Dit doen we door hem 550 uur lang 14 minuten aan en 30 seconden uit te zetten. Hiermee bootsen we het gebruik na van ruim 10 jaar lang elke week een uurtje stofzuigen. De levensduur van een stofzuiger verleng je door hem goed te onderhouden

stofzuigers-levensduursnoer-testLevensduur van het snoeroprolmechanisme

We testen de levensduur van het snoeroprolmechanisme door het snoer 1000 keer uit te trekken en in te laten rollen. Dit bootst het gebruik na van ruim 6 jaar lang 3 keer per week het snoer in- en uitrollen.

Geluid

We meten het geluid van de stofzuiger. Maar het aantal decibel zegt niet alles. Zo kan de toonhoogte of galm van het geluid ook heel vervelend zijn. Dat wordt daarom ook beoordeeld door experts.

Beste uit de Test, Beste Koop en Groene Keuze

predicaten groene keuzeDe stofzuigers met het hoogste testresultaat worden Beste uit de Test. 

De stofzuiger met de beste prijs-kwaliteitverhouding wordt Beste Koop. We nemen hierin de richtprijs en de kosten van stofzuigerzakken mee. Dit zijn tenslotte ook kosten die je maakt bij het aanschaffen van een stofzuiger met zak. Bij zakloze stofzuigers nemen we alleen de richtprijs mee. We gaan uit van:

 • Een prijs van €2 per stofzuigerzak.
 • 5 keer per jaar verwisselen van de stofzuigerzak.
 • 6 jaar lang stofzuigerzakken verbruiken.

De stofzuigers met minimaal een 7,5 als score voor duurzaamheid en minimaal een 7 als testoordeel worden Groene Keuze. In het oordeel voor duurzaamheid nemen we mee:

 • Het energiegebruik.
 • De uitkomst van de levensduurtest van de motor en van het snoeropwikkelsysteem.
 • De tevredenheid over het merk en de verwachte levensduur volgens gebruikers.
 • Het gebruik van gerecycled plastic.

Voor de Groene Keuze kijken we naar alle relevante, onderling vergelijkbare informatie op het moment van testen. Bij de beoordeling of een product Groene Keuze kan worden, ligt de nadruk op de gevolgen voor het milieu in de gebruiksfase van het product.

Lees meer over het toekennen van onze predicaten.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten 900x300