icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij stofzuigers testen

Bijna maandelijks testen wij stofzuigers. In de test kijken we onder andere naar de zuigprestaties en het gebruiksgemak. We testen zowel stofzuigers met een stofzak als -bak uit verschillende prijsklassen.
Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden


Welke stofzuigers in de test? 

We testen sledestofzuigers mét en zonder stofzak van uiteenlopende merken en prijzen. We selecteren de stofzuigers op basis van de (te verwachten) verkoopcijfers. Omdat er in Nederland meer stofzuigers met zak worden gekocht, testen we daar verhoudingsgewijs meer van. We testen ook voornamelijk de grotere merken in de gangbare prijsklassen. Andere stofzuigers, zoals steelstofzuigers of robotstofzuigers, testen we incidenteel. Deze gaan minder vaak over de toonbank dan sledestofzuigers. Lees verder waarom het specifieke model dat je zoekt niet altijd getest is.

Bekijk welke stofzuigers als Beste uit de Test komen of vergelijk alle stofzuigers.

Zuigprestaties

Stofzuigen van verschillende vloeren

Een stofzuiger moet natuurlijk goed kunnen stofzuigen. We testen hoe goed de stofzuiger stof van tapijt en harde vloeren zuigt. Ook testen we hoe goed hij het stof uit een kier zuigt en hoe goed hij langs plinten kan zuigen. We testen met het standaard mondstuk dat bij de stofzuiger wordt meegeleverd. Als er ook een gemotoriseerd mondstuk bij de stofzuiger zit, dan testen we op tapijt ook met dit mondstuk.

Stofzuigen van huisdierhaar

We testen hoe goed stofzuigers huisdierhaar van tapijt zuigen. Hiervoor gebruiken we synthetische vezels als alternatief voor echt huisdierhaar. Dit is constanter en hygiënischer. Indien de stofzuiger ook een gemotoriseerd mondstuk heeft, zuigen we ook hier het huisdierhaar mee op.

Zuigen naarmate de stofzuigerzak of -bak voller raakt

We meten of de zuigprestaties van de stofzuiger achteruit gaan naar mate de stofzak of -bak voller raakt. Hierbij wordt rekening gehouden met de capaciteit van de stofzuigerbakken en -zakken.

Breedte van de zuigmond en stofzuigen langs plinten

We meten hoe breed het zuigspoor van het mondstuk is. Hoe meer de stofzuiger met één beweging kan zuigen, hoe beter. Daarnaast meten we hoe goed het mondstuk langs plinten zuigt. 

Vergelijk de zuigprestaties van de geteste stofzuigers.

Levensduur

We testen de levensduur van de motor en van het snoeroprolmechanisme. Lees hoe je de levensduur kunt verlengen door de stofzuiger goed te onderhouden. Naast dit testonderdeel in de stofzuigertest, hebben we in 2017 ook een aparte test uitgevoerd naar de levensduur en repareerbaarheid van stofzuigers

Levensduur van de motor

We testen de levensduur van de motor, door hem 550 uur lang 14 minuten aan en 30 seconden uit te zetten. Dit simuleert ruim 10 jaar lang elke week een uurtje de stofzuiger aan.

Levensduur van het snoeroprolmechanisme

We testen de levensduur van het snoeropwindingsmechanisme door het snoer 1000x uit te trekken en in te laten rollen. Dit simuleert ruim 6 jaar lang 3 keer per week het snoer in- en uitrollen.

Stofuitstoot

Het is niet de bedoeling dat stofdeeltjes weer in de lucht terecht komen. Daarom testen we of de stofzuiger stofdeeltjes wel goed binnen houdt. Daarbij meten we nauwkeurig hoeveel deeltjes van welke grootte weer in de lucht terecht komen. Lees meer over filters en stofallergie.

Gebruiksgemak

Of een stofzuiger geschikt voor je is, hangt af van persoonlijke wensen. In de stofzuigertest kijken we naar veel verschillende aspecten. Al deze aspecten verdelen we onder aspecten als het gereed maken van de stofzuiger, de handgreep en zuigbuis, het zuigen van tapijt, harde vloeren en andere oppervlaktes, het onderhoud, de filters en het opbergen. Kijk bij de testresultaten ook even bij de voor- en nadelen. Hier kun je per stofzuiger onder andere zien op welke gebruiksaspecten deze goed of slecht uit de test kwamen. Lees meer over het gebruiksgemak van een stofzuiger.

Energiegebruik

We meten hoeveel energie de stofzuiger verbruikt bij het zuigen van 10m2 tapijt en harde vloeren. Lees meer over het energielabel en motorvermogen

Geluid

We meten het geluid dat de stofzuiger produceert. Maar het aantal decibel zegt niet alles. Zo kan de frequentie ook heel vervelend zijn. Daarom beoordelen we het geluid ook subjectief.

Filter in de vergelijker op het maximale aantal decibel, bijvoorbeeld 70 dB. 

Beste uit de Test en Beste Koop

De stofzuiger met het hoogste testresultaat wordt Beste uit de Test. De stofzuiger met de beste prijs-kwaliteitverhouding wordt Beste Koop. Deze stofzuigers voldoen aan een aantal criteria:

 • Nieuwste testprogramma
  Alleen stofzuigers die getest zijn met het nieuwste testprogramma dingen mee voor een predicaat. Filter hierop in de stofzuigervergelijker.
 • Mét en zonder stofzak
  Zowel stofzuigers met als zónder zak komen in aanmerking voor een predicaat. Is de Beste uit de Test een zakstofzuiger en zoek je een zakloze? Filter dan op zakloze stofzuigers en kijk welke het beste scoort.
 • Beste Koop incl. stofzakken
  De Beste Koop is de stofzuiger met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Hierbij nemen we, naast de richtprijs, ook de kosten van stofzuigerzakken mee. Dit zijn tenslotte kosten die je uiteindelijk zult maken bij het aanschaffen van een stofzuiger met zak. Bij zakloze stofzuigers nemen we alleen de richtprijs. We gaan hierbij uit van:
  • een prijs van €2 voor een stofzuigerzak;
  • 5 keer per jaar verwisselen van de stofzuigerzak;
  • 6 jaar lang stofzuigerzakken verbruiken.

Wil je weten wanneer een stofzuiger een predicaat krijgt. Lees dan meer over onze predicaten.

Vergelijk de testresultaten van alle geteste stofzuigers

Oude en nieuwe testprogramma

Met de introductie van het energielabel voor stofzuigers in 2014, is ook de test aangepast. De resultaten van stofzuigers mét en zonder label zijn daarom niet 1 op 1 met elkaar te vergelijken. Maar stofzuigers zonder energielabel zijn ook niet meer te koop.  

Stofzuigertest vs. energielabel

Met de komst van het energielabel voor stofzuigers, werden fabrikanten verplicht om alle nieuwe stofzuigers aan tests te onderwerpen. Zo staat er op het energielabel hoe goed hij tapijt of harde vloeren zuigt en hoeveel energie hij daarbij verbruikt. Deze aspecten zitten ook in onze stofzuigertest. Echter, wij testen anders omdat we onze manier meer realistisch achten naar de gebruikssituatie van de consument. Hierdoor komen onze testresultaten soms niet overeen of zijn tegenstrijdig met wat er op het label wordt vermeld. Lees meer over het energielabel en onze kritische blik erop.

Bekijk de beste stofzuiger Vergelijk alle stofzuigers

Nieuwste artikelen

Test stofzuigers

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg