! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij stofzuigers testen

Bijna maandelijks testen wij stofzuigers. In de test kijken we onder andere naar hoe goed de stofzuiger zuigt en hoe fijn hij in gebruik is. We testen zowel stofzuigers met een stofzak als -bak met verschillende prijzen.
Noëlle van der Weel

Noëlle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 19 april 2021

Welke stofzuigers in de test? 

We testen voortdurend sledestofzuigers met en zonder stofzak. Van verschillende merken en prijzen. De stofzuigers selecteren we op basis van de (te verwachten) verkoopcijfers. Omdat we in Nederland meer stofzuigers met zak kopen, testen we daar in verhouding meer van. We testen met name grotere merken met gemiddelde prijzen.

Lees waarom het model dat je zoekt niet altijd getest is

Andere soorten stofzuigers, zoals steelstofzuigers of robotstofzuigers, testen we soms. Deze gaan minder vaak over de toonbank dan sledestofzuigers.

Bekijk wat De Beste stofzuiger is. Of vergelijk alle stofzuigers.

Zuigprestaties

Stofzuigen van verschillende vloeren

De beste - hoe wij testen - stofzuigers We testen op verschillende manieren hoe goed de stofzuiger zuigt: 

 • Stof van tapijt (met en zonder de turboborstel, als die erbij zit).
 • Huisdierharen van tapijt (met en zonder turboborstel, als die erbij zit).
 • Stof van harde vloeren.
 • Stof uit kieren.
 • Stof op en langs plinten.

Zuigweerstand op tapijt

Sinds eind 2018 testen we ook de 'zuigweerstand' bij het zuigen op tapijt. Dit is hoe hard de zuigmond zich vastzuigt aan het tapijt bij de maximale zuigkracht. We meten de kracht die nodig is om het mondstuk heen en weer te bewegen over tapijt.

Sinds maart 2019 wegen we dit mee in het totale Testoordeel. Sommige stofzuigers uit eerdere tests scoren daardoor hoger of lager dan eerst.  

Zuigen als de stofzuigerzak of -bak voller raakt

We meten of de stofzuiger minder zuigt als de stofzak of -bak voller raakt. Hierbij houden we rekening met de inhoud van de stofzuigerbakken en -zakken.

Breedte van de zuigmond en stofzuigen langs plinten

stofzuigers-tapijt-testWe meten hoe breed het 'zuigspoor' van het mondstuk is. Hoe meer de stofzuiger met 1 beweging zuigt, hoe beter. Ook meten we hoe goed het mondstuk langs de plinten zuigt. 

Met welke(e) mondstuk(ken) testen we?

Bij stofzuigers zitten soms verschillende extra mondstukken. Bijvoorbeeld een parketmondstuk voor harde vloeren, een turboborstel en een tapijtborstel. Uit onderzoek blijkt dat consumenten tijdens het stofzuigen bijna nooit van mondstuk wisselen als ze een andere ondergrond gaan zuigen. Daarom doen wij alle zuigtests met het standaardmondstuk.

Wel zien we in onze tests dat het zuigen van tapijt vaak beter gaat met het turbomondstuk. Bij de stofzuigers die het turbomondstuk hebben, doen we de zuigtests op tapijt met het standaardmondstuk én met de turboborstel. Het beste resultaat telt. In de Vergelijker vertellen we welke van de 2 borstels het beste werkt.  

Vergelijk de zuigprestaties van de geteste stofzuigers.

Levensduur

stofzuigers-levensduurmotor-testWe testen de levensduur van de motor en van het snoeroprolmechanisme van de stofzuiger. Ontdek hoe je de levensduur verlengt door de stofzuiger goed te onderhouden. We hebben 1 keer apart getest op levensduur en repareerbaarheid van stofzuigers

Levensduur van de motor

stofzuigers-levensduursnoer-testWe testen de levensduur van de motor van de stofzuiger. Dit doen we door hem 550 uur lang 14 minuten aan en 30 seconden uit te zetten. Hiermee bootsen we het gebruik na van ruim 10 jaar lang elke week een uurtje stofzuigen.

Levensduur van het snoeroprolmechanisme

We testen de levensduur van het snoeroprolmechanisme door het snoer 1000 keer uit te trekken en in te laten rollen. Dit bootst het gebruik na van ruim 6 jaar lang 3 keer per week het snoer in- en uitrollen.

Stofuitstoot

Het is niet de bedoeling dat stofdeeltjes weer in de lucht komen. Daarom testen we of de stofzuiger stofdeeltjes wel goed binnen houdt. Daarbij meten we precies hoeveel deeltjes van welke grootte weer in de lucht terecht komen. Lees meer over stofzuigerfilters en stofallergie. Bekijk de video om te zien hoe dit meetapparaat werkt. 

Gebruiksgemak

Het hangt af van je persoonlijke wensen of een stofzuiger geschikt voor je is. In de stofzuigertest kijken we naar verschillende onderdelen:

 • Het gereedmaken van de stofzuiger.
 • De handgreep en zuigbuis.
 • Het zuigen van tapijt, harde vloeren en andere oppervlaktes.
 • Het onderhoud en de filters.
 • Het opbergen.

Kijk bij de testresultaten van stofzuigers naar de voor- en nadelen. Hier zie je per stofzuiger op welke gebruiksonderdelen deze goed of slecht uit de test kwamen. Je vindt hier ook de specificaties zoals het gewicht en het werkbereik van de stofzuiger. Lees meer over het gebruiksgemak van een stofzuiger.

Energiegebruik

We meten hoeveel energie de stofzuiger verbruikt bij het zuigen van 10 m2 tapijt en harde vloeren.

Lees waarom onze metingen niet altijd overeenkomen met de informatie op het energielabel van stofzuigers. Ontdek ook waarom het energielabel voor stofzuigers tijdelijk is afgeschaft.

Geluid

We meten het geluid van de stofzuiger. Maar het aantal decibel zegt niet alles. Zo kan de toonhoogte of galm van het geluid ook heel vervelend zijn. Daarom hebben we voor de score voor 'Geluid' het geluid ook partijdig beoordeeld.

Beste uit de Test en Beste Koop

predicatenDe stofzuiger met het hoogste testresultaat wordt Beste uit de Test. De stofzuiger met de beste prijs-kwaliteitverhouding wordt Beste Koop. Deze stofzuigers voldoen aan een aantal eisen:

 • Nieuwste testprogramma: alleen stofzuigers die getest zijn met het nieuwste testprogramma komen in aanmerking voor het predicaat Beste uit de Test of Beste Koop. 
 • Met en zonder stofzak: zowel stofzuigers met als zonder zak komen in aanmerking voor een predicaat. Is de Beste uit de Test een zakstofzuiger en zoek je een zakloze? Filter dan op zakloze stofzuigers en kijk welke het beste scoort.
 • Beste Koop inclusief stofzakken: de Beste Koop stofzuiger heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding. We nemen hierin de richtprijs en de kosten van stofzuigerzakken mee. Dit zijn tenslotte de kosten die je maakt bij het aanschaffen van een stofzuiger met zak. Bij zakloze stofzuigers nemen we alleen de richtprijs mee. We gaan hierbij uit van:
  • Een prijs van €2 per stofzuigerzak.
  • 5 keer per jaar verwisselen van de stofzuigerzak.
  • 6 jaar lang stofzuigerzakken verbruiken.

Lees meer over het toekennen van onze predicaten.

Stofzuigertest versus energielabel

Begin 2019 is het energielabel voor stofzuigers tijdelijk ongeldig verklaard. De (tijdelijke) afschaffing van het label heeft geen gevolgen voor onze testresultaten. Al nemen we in onze test een paar onderdelen van het energielabel over. We testen op een andere manier en kijken naar andere eisen dan het energielabel. Uit onderzoek blijkt dat onze testmethode meer lijkt op de manier waarop consumenten de stofzuiger gebruiken dan de tests van het energielabel.

Lees meer over onze kritiek op het energielabel voor stofzuigers.

Lees ook:

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten autostoeltjes